Έρχονται στην Κύπρο, μένουν έγκυες και ψάχνουν Κύπριους να αναγνωρίσουν το παιδί έναντι αμοιβής

Σε πονοκέφαλο έχει μετατραπεί το φαινόμενο των γυναικών που έρχονται στην Κύπρο και αιτούνται άσυλο, μένουν έγκυες και βρίσκουν είτε Κύπριους, είτε άλλους Ευρωπαίους που αναγνωρίζουν το παιδί τους, έναντι αμοιβής, με την Αστυνομία να έχει οδηγήσει ενώπιον Δικαστηρίου τέσσερις συνολικά υποθέσεις.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη ήταν μία εκ των τεσσάρων, που διερευνήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο, με την Αστυνομία να κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, βάσει των χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων υποθέσεων, φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι δρουν με τον ίδιο τρόπο.

«Οι γυναίκες έμεναν έγκυες και με βοήθεια κάποιου συνεργού τους, έβρισκαν Κύπριους ή άλλους Ευρωπαίους πολίτες, που έναντι αμοιβής, αναγνώριζαν τα παιδιά, ως βιολογικοί πατέρες. Πήγαιναν στην Επαρχιακή Διοίκηση και το έκαναν και ο στόχος είναι να παραμείνουν είτε στην Κύπρο, είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου.

Πάντως, τα συγκεκριμένα φαινόμενα άπτονται και του μεταναστευτικού, αφού οι γυναίκες που εμπλέκονται αιτούνται πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που τονίζεται από πλευράς Αστυνομίας είναι ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι συνεργοί δεν είναι μόνο Κύπριοι.

«Ήταν κοπέλες, που ήταν αιτήτριες ασύλου, που έρχονταν στην Κύπρο και έμεναν έγκυες και έψαχναν πατέρα για τα παιδιά τους, για να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι άνδρες που παρουσιάζονται ως πατέρες καταγγέλλονται ως συνεργοί και οδηγούνται στο Δικαστήριο».

Πώς δρουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις

Αυτή τη στιγμή έχει εκδικαστεί μόνο μία υπόθεση, με το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας να επιβάλλει ποινές σε τέσσερα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, οι ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο είναι:

-Χρηματικό πρόστιμο ύψους €450 σε 28χρονη

-Ποινή φυλάκισης ενός έτους σε 30χρονη

-Ποινή φυλάκισης 3 ετών σε 59χρονο

-Ποινή φυλάκισης 5 ετών σε 45χρονο

Βάσει της ανακοίνωσης της Αστυνομίας, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ήταν αιτήτριες ασύλου (Από Αφρική), οι οποίες εν αναμονή εξέτασης των αιτήσεων τους, έμεναν έγκυες και με τη βοήθεια συνεργών τους εντόπιζαν κύπριους, οι οποίοι έναντι αμοιβής, αναγνώριζαν τα παιδιά ως βιολογικοί πατέρες.

Με αυτό τον τρόπο ενήργησαν και τα άτομα που εμπλέκονται και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου.

«Είχαμε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις, τον τελευταίο χρόνο και λόγω της παρέμβασης της Αστυνομίας έχουν σταματήσει. Είναι η μία που οδηγήθηκε στο Κακουργιοδικείο και καταδικάστηκαν τα τέσσερα πρόσωπα και υπάρχουν ακόμη τρεις υποθέσεις προς εκδίκαση, που αφορούν σε οκτώ πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες».

Πάντως, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγγελθεί άλλες υποθέσεις παρόμοιας φύσης. «Δεν είχαμε άλλες καταγγελίες και θεωρούμε ότι επειδή δράσαμε άμεσα και μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης, που πήγαιναν και έκαναν τις καταχωρήσεις, δεν είχαμε άλλα παρόμοια φαινόμενα».

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Οι αντιφατικές διατάξεις και η παραβίαση του Συντάγματος οι λόγοι αναπομπής του νόμου για Δικαστήρια
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)