Η επόμενη μέρα της απεργίας των γιατρών-«Διεκδίκηση αναλόγως της αντίδρασης της εργοδοτικής πλευράς»

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι γιατροί της συντεχνίας ΠΑΣΥΚΙ, από την 24ωρη απεργίας 'όπου προχώρησαν από το πρωί της Πέμπτης, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, παρόλο που ανέμεναν επίσημη αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί κοινή αποδεκτή θέση όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Παρόλο που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), θεωρεί το ζήτημα λήξαν μετά από την εξασφάλιση παράτασης κάλυψης της εγγύησης έναντι επαγγελματικής αμέλειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ, προχωρούν σε περαιτέρω διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, που όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της συντεχνίας, Σωτήρης Κούμας, θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση της εργοδοτικής πλευράς. «Τα αποτελέσματα της απεργίας, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικά. Μέλη και μη μέλη της ΠΑΣΥΚΙ, μας έχουν προτρέψει ώστε η διεκδίκηση να συνεχιστεί σε είδος και σε ένταση αναλόγως της αντίδρασης της εργοδοτικής πλευράς».

Εξ αφορμή της στάσης που κράτησε η ιατρική κοινότητα στην απεργία των γιατρών του δημόσιου, ο κος Κούμας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος ως θεσμός τοποθετήθηκε υπέρ των διεκδικήσεων της ΠΑΣΥΚΙ. Ο ΠΙΣ θεωρεί το ζήτημα, καίριας σημασίας, αφού όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γιατροί να αφήνονται εκτεθειμένοι και ανασφάλιστοι, είτε είναι μόνιμοι, είτε έκτακτοι ή αορίστου χρόνου είτε εργοδοτούμενοι με συμβόλαιο».

Πάντως, η ροή των συσκέψεων των μελών της συντεχνίας είναι συνεχείς, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα -εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την εργοδοτική πλευρά- προς επίλυση του θέματα, να ανακοινώσουν περαιτέρω δράσεις, τις οποίες δεν θέλουν να αποκαλύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά γιατρών σε ΟΚΥπΥ για την απεργία-«Διεκδικούμε τα αυτονόητα και όχι υποσχέσεις»

Επιμένει ο ΟΚΥπΥ-«Ανοικτός στον διάλογο»

Επί του παρόντος πάντως, δεν φαίνεται πως ο Οργανισμός προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσω μάλιστα αναλυτικών επιστολών που έχει αποστείλει στις επηρεαζόμενες πλευρές και που αφορά την εξασφάλιση παράτασης, μέχρι τέλος του χρόνου.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημείωσε πως ο Οργανισμός είναι ανοικτός στον διάλογο και με τις δύο συντεχνίες (σ.σ. ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ), ωστόσο θεωρεί πως οι θέσεις που στάλθηκαν γραπτώς, δεν δικαιολογούν την απόφαση των γιατρών να προχωρήσουν σε απεργία. «Δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε τον οποιοδήποτε διάλογο για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τις συντεχνίες».

Σημειώνεται πάντως πως, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο απεργία των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ, ο ΟΚΥπΥ πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη της συντεχνίας των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα τα κίνητρα που δίνονται στους Προσωπικούς Ιατρούς και άλλα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας κήρυξε έξι οικοδομές επικίνδυνες
Ετοιμάζεται Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λευκωσία
Βροχή, καταιγίδες και σκόνη στο μενού του καιρού
Υπό εξέταση για τα περιστατικά βίας και τους συνοδούς στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα μαθαίνει η πλειοψηφία των μαθητών στην Κύπρο
Υφ. Έρευνας: Επιτακτική ανάγκη το νομοθετικό πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης
Αίσια κατάληξη για τον μικρό Μάριο-Παρέχει συνοδό το Υπουργείο Παιδείας
Πέραν των 16.000 νέων φοιτητών στα κατεχόμενα
Προσωρινά εκτός ΓεΣΥ το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου-Δεν ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή