Τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 1993, δικαιώθηκε και από το... 1995 δεν του επιστρέφουν τα λεφτά του

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον Αρχηγό της Αστυνομίας το 1993 μέχρι το 1994, επειδή θέλησε να βοηθήσει ένα πολίτη και να λύσει μία υπόθεση εξωδικαστικά. Αθωώθηκε και από το Δικαστήριο, ενώ η πειθαρχική δεν έδειξε κανένα παράπτωμα σε βάρος του. Αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας να χάσει 4,000 λίρες από το μισθό του. Από τότε έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια και ακόμη ο ίδιος προσπαθεί να δικαιωθεί.

Ο κ. Μενέλαος Αθανάσης υπηρετούσε στην Αστυνομία από το 1976 και το 1993 τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον τότε Αρχηγό, επειδή είχε αποφασίσει να βοηθήσει ένα μουσικό από τη Δερύνεια, να λάβει τα λεφτά που δικαιούτο, από μία δουλειά που έκανε στην Λευκωσία. Λόγω της διαθεσιμότητάς του, ο κ. Αθανάσης έχασε ένα σημαντικό ποσό από το μισθό του. Όταν αθωώθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο, περίμενε ότι αυτό το ποσό θα επιστραφεί και όταν αυτό δεν έγινε, το 1995 αποτάθηκε στο Ανώτατο, που εξέδωσε απόφαση που τον δικαίωνε και καλούσε την ηγεσία της Αστυνομίας να του επιστέψει τις περίπου 4,000 λίρες που του στέρησε.

Έχουν περάσει εικοσιεπτά χρόνια από τότε, ο κ. Αθανάσης αφυπηρέτησε από το 2004, λόγω προβλήματος υγείας που του δημιουργήθηκε λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη από τους Τούρκους, την περίοδο της εισβολής, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος και απεστάλη στην Τουρκία, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας άλλαξαν και ακόμη ο ίδιος προσπαθεί να βρει το δίκαιό του. Κάθε φορά που η ηγεσία αλλάζει χέρια, χτυπά την πόρτα του εκάστοτε Αρχηγού και η απάντηση που λαμβάνει είναι η ίδια. Όχι.

Ο κ. Μενέλαος Αθανάσης μίλησε στον REPORTER για την περιπέτεια που ζει εδώ και εικοσιεπτά χρόνια. «Με είχαν βγάλει σε διαθεσιμότητα, για εξεταζόμενη υπόθεση εναντίον μου και με πήραν και δικαστήριο, όπου είχα αθωωθεί. Είχαν κατακρατήσει κάποια λεφτά από το μισθό μου, περίπου 4,000 λίρες, τότε και μετά την αθώωσή μου έπρεπε να επιστραφούν, αλλά δεν μου τα επέστρεψαν. Έκανα κάποια διαβήματα, δεν τα επέστρεψαν, πήγα στο Ανώτατο και κέρδισα, αλλά ούτε με την απόφαση Ανωτάτου μου τα επέστρεψαν. Έπιασα το νέο Αρχηγό, που διορίστηκε πρόσφατα, για να μου επιστραφούν τα λεφτά και μου είπε να μου δώσει ένα μέρος του ποσού. Για ποιο λόγο να μου δώσουν λίγα και όχι όλο το ποσό; Ή όλα ή τίποτα; Όταν οι υπάλληλοι αθωωθούν από τέτοια κατάσταση, τα λεφτά επιστρέφονται. Εμένα δεν μου επιστράφηκαν».

Ο λόγος που τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα

Ο ίδιος θέλησε να κάνει αυτό που του έλεγε η συνείδησή του, όταν ήρθε αντιμέτωπος με μία περίπτωση. Ήθελε να βοηθήσει τον πολίτη και να τον εξυπηρετήσει και μάλλον αυτό ήταν που τον έβαλε σε μπελάδες.

«Ο λόγος που με έθεσαν σε διαθεσιμότητα ήταν επειδή έκανα εξυπηρέτηση σε ένα μουσικό, που ερχόταν στη Λευκωσία, για να εργαστεί. Του είχαν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές, στο όνομά του και όταν πήγε να εισπράξει, είδε ότι δεν είχαν μέσα. Όταν έδωσε κατάθεση, ζήτησε να τον πληρώσουν με δόσεις, για να μην πάρουμε δικαστήρια την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου. Επειδή δεν έμενε Λευκωσία ο συγκεκριμένος, μου άφησε το τηλέφωνό του και μου ζήτησε να μεσολαβήσω. Πήγα, βρήκα την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και μου είπε να πληρώνει με το μήνα. Το μετέφερα στον ίδιο και μου είπε εντάξει, να τα πιάνω εγώ και θα περάσει ο ίδιος να τα πιάσει. Το έκανα με τον καλύτερο νόμιμο τρόπο. Της έδινα την ακάλυπτη επιταγή, υπέγραφε ότι έδωσε κάποια λεφτά και μου επέστρεφε την επιταγή.

Όταν ήμασταν στο τέλος της διαδικασίας που παραλάμβανα τα συγκεκριμένα λεφτά, ένας αξιωματικός είχε ακούσει την υπόθεση και αποφάσισε να βγάλει σε διαθεσιμότητα. Τους εξήγησαν την κατάσταση πώς έγινε και τους είπα να ρωτήσουν τον μουσικό να τους εξηγήσει, ότι θα του έδινα τα λεφτά όταν εισπραχτούν όλα. Επέμεναν να με πάρουν Δικαστήριο ότι καταχράστηκα την κατάσταση. Με πήραν Δικαστήριο και ο Δικαστής είπε αθώος, επειδή υπήρχε η υπογραφή μου, υπήρχαν στοιχεία. Όταν ήρθε ο μουσικός, πήρε το ποσό στους οκτώ μήνες. Δεν ξέρω που ήταν το λάθος και έπρεπε να με πάρουν Δικαστήριο. Έτσι έπρεπε να την χειριστώ. Ήθελα να βοηθήσω. Ο στόχος μας ως Αστυνομία είναι να βοηθούμε τους πολίτες».

«Με κοροϊδεύουν εδώ και 27 χρόνια»

Το παράπονο του κ. Αθανάση είναι ότι εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, είναι αντιμέτωπος με την κοροϊδία της ηγεσίας της Αστυνομίας, την οποία υπηρέτησε πιστά, μέχρι και το τέλος της καριέρας του.

«Έχει 27 χρόνια που με κοροϊδεύουν. Έπρεπε με την αθώωσή μου να επιστραφούν τα λεφτά εκείνα. Τότε είπε ο Αρχηγός ότι “ενήργησε κατά τρόπο δυνάμενο να κλονίσει την εμπιστοσύνη κοινού-Αστυνομίας”. Ήταν η μόνη δικαιολογία, για να μην μου επιστρέψουν τα λεφτά. Κάθε φορά που μπαίνει νέος Αρχηγός, τον προσεγγίζω και η απάντηση είναι ότι συμφωνεί με τον προηγούμενο. Αντί να δουν το θέμα και να με βοηθήσουν, συμφωνούν να μην δώσουν τα λεφτά. Με έχουν στο περίμενε. Κανένας δεν παίρνει την πρωτοβουλία να μου δώσουν τα λεφτά».

Πάντως, ο ίδιος δεν θέλει να κινηθεί ξανά νομικά ενάντια στην Αστυνομία, αφού η όλη διαδικασία του φαντάζει χρονοβόρα και ψυχοφθόρα.

«Δεν θέλω να κινηθώ ξανά νομικά εναντίον τους. Είναι πολλά τα έξοδα. Τι θα ξανακερδίσω αν το Ανώτατο αποφασίσει ότι πρέπει να μου τα δώσουν και δεν ακολουθήσουν την απόφαση. Είναι απόφαση του Ανωτάτου του 1995. Από τότε κανένας Αρχηγός δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα».

Δειτε Επισης

Χαραλαμπίδου: Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου
Από πολίτη εντοπίστηκε ο νεκρός στην παραλία της Χλώρακας-Απέκλεισαν την εγκληματική ενέργεια οι Αρχές
Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο για την 63η Επέτειο Ανεξαρτησίας
Η τελευταία ανάρτηση της 50χρονης που διαμελίστηκε στο κρεοπωλείο μπροστά στα μάτια της κόρη της
Απαγόρευση νυχτερινής οδήγησης και ειδική άδεια με όριο μέχρι 90 kmh-Οι αλλαγές που προωθεί η ΕΕ
BINTEO: «Σπρώξτε καυλ....ρόπαιδα»-Ο Μπέος εμψυχώνει ομάδα ανδρών να απεγκλωβίσουν αυτοκίνητα
Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε παραλία της Χλώρακας
Δυο πρόσωπα κινδύνευσαν σε θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Νέαρχος
«Μακάρι να μην συνέβαινε»-Τι λέει η αδελφή του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου που διαμελίστηκε η 50χρονη
Θέματα περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης σε συνάντηση Υπ. Γεωργίας-Κύρτσου