Αντίδραση Ελεγκτή για τις συνεργάτιδες Αναστασιάδη-«Με μισθό πάνω από 2.580 και κάποιες χωρίς πτυχίο»

Την ενόχλησή του για τη διαχείριση που οδήγησε στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος άνοιξε εκ νέου πυρ. «Ουσιαστικά, τέσσερά πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια», τόνισε.

Σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι απολαβές τους ήταν πολύ ψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν μηνιαίο μισθό 3.076, 2.771, 2.580 και 2.580, κάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου εργατικών διαφορών ο κύπριος φορολογούμενος φορτώνεται για τις επόμενες δεκαετίες τέσσερεις υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν το 2013 χωρίς καμία διαδικασία ως υπάλληλοι ορισμένοι χρόνου (μισθωτά πρόσωπα), που θα ήταν συνεργάτες του τέως Προέδρου μέχρι το 2018 και μετά θα αποχωρούσαν και στην πορεία παράνομα μετατράπηκαν με απόφαση της Προεδρίας σε υπάλληλους αορίστου χρόνου. Αυτές οι ενέργειες της διοίκησης ευνόησαν τις τέσσερις υπαλλήλους δημιουργώντας σε αυτές κεκτημένα δικαιώματα.

Όπως μάλιστα διαπιστώσαμε οι απολαβές τους ήταν πολύ ψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν μηνιαίο μισθό 3.076, 2.771, 2.580 και 2.580, κάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου.

Το 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων επιχείρησε μέσω πρόνοιας στον Προϋπολογισμό του 2022 να άρει αυτή τη στρέβλωση. Ο τέως ΠτΔ προσύφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η προσφυγή του απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Ακολούθως, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών οι ίδιες οι συνεργάτιδες του τέως ΠτΔ, υιοθετώντας αυτούσια τα νομικά επιχειρήματα που είχε προηγουμένως προβάλει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας εκπροσωπώντας τον ΠτΔ,

Στο Μεταξύ στον Προϋπολογισμό του 2023 εισήχθη αντίστοιχη πρόνοια για τερματισμό της απασχόλησης των τεσσάρων υπαλλήλων. Αυτή τη φορά η πρόνοια εισήχθη (δεν ξέρουμε γιατί) από την ίδια τη ν εκτελεστική εξουσία και απλώς ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεπώς , δεν υπήρχε καν θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού επρόκειτο για νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη νομοθετική εξουσία όπως είχε κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία.

Ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, αμφότεροι οι διάδικοι στη διαδικασία, δηλαδή ο Γενικός εισαγγελέας και οι αντίδικοι του, επιχειρηματολόγησαν περί της αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης πρόνοιας, με βασικό επιχείρημα ότι αυτή αντίκειται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Επίσης όπως προκύπτει από την σημερινή Απόφαση, το Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η επίδικη πρόνοια παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δεν ήταν καν ενήμερο από τους διάδικους ότι στον Προϋπολογισμό του 2023 ουδεμία τροπολογία κατατέθηκε ή ψηφίστηκε από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απλώς υπερψήφισε ότι της κατέθεσε η Κυβέρνηση

Ουσιαστικά, τέσσερά πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια».

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Υπενθυμίζεται ότι παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε με απόφασή του το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, την απόλυση των τεσσάρων συνεργατιδών του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η απόλυσή τους είχε γίνει με βάση ειδική επιφύλαξη του νόμου του Προϋπολογισμού, που ψήφισε η Βουλή, με βάση την οποία προβλέπεται ότι η απασχόληση των αιτητριών ως εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου θα τερματιστεί το αργότερο μετά τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ή την αποχώρηση του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι η απόφαση της Βουλής, λήφθηκε χωρίς εξουσία και αρμοδιότητα καθ’ υπέρβαση της αρχή της διάκρισης εξουσιών και κατά παράβαση του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δειτε Επισης

Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
«Γυναίκες έρχονται κουμπωμένες μέχρι το λαιμό, φοβισμένες να δείξουν το κατακρεουργημένο στήθος τους»
Χειροπέδες σε 50χρονο που εντοπίστηκαν στην οικία του ναρκωτικά και αρχαία
Έφοδος της Αστυνομίας σε εργοτάξιο στη Λευκωσία-Συνελήφθησαν δέκα πρόσωπα
H νεκροτομή και η ανθρωπολογική εξέταση δίνουν απαντήσεις για τον ανθρώπινο σκελετό
Αντεπιτίθεται η Κυβέρνηση για συντάξεις ΠτΔ και υπουργών-«Η ίδια νομοθεσία για στελέχη κομμάτων που σήμερα βλέπουν αναλγησία σε άλλους»
Στις 18 Οκτωβρίου οι εκλογές στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο
Ξεκίνησε για το ταξίδι ζωής στη Γερμανία ο 10χρονος Λούκας-Το συγκινητικό μήνυμα του μέσα από το αεροπλάνο
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και έστειλαν στο νοσοκομείο 46χρονη επειδή τους επέρριψε την ευθύνη
Εγγράφει στη Θεσμών για συζήτηση τη νέα έκθεση της GRECO o Δημητρίου-Ζητούν μέτρα τα κόμματα