Κύπρος και Ισραήλ ολοκλήρωσαν την άσκηση ΤΑΜΣ ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2023-Εικόνες από τις επιχειρήσεις

Διεξάχθηκε στην Κύπρο μεταξύ 7-11 Μαΐου 2023 η Διεθνής Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023» στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.

Ανακοίνωση από το ΓΕΕΦ αναφέρει ότι σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, των συμμετεχουσών δυνάμεων, εντός του οποίου κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

1

Η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως των Ισραηλινών ΕΔ και σε Τακτικό Επίπεδο από την 6ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, σε συντονισμό με τη Διοίκηση Αεροπορίας, τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Διεύθυνση Εθνοφυλακής, Ομάδες Εθνοφυλάκων της οποίας συμμετείχαν σε επιμέρους σενάρια της άσκησης.

Η διεύθυνση της, πραγματοποιήθηκε από κοινού, μέσω της συνεργασίας των Κέντρων Συντονισμού και Ελέγχου Ασκήσεων και της ανταλλαγής συνδέσμων στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως. Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επί μέρους διακλαδικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας διπλής ενεργείας με τη διεξαγωγή ειδικών και αεραποβατικών επιχειρήσεων, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, ορεινό αγώνα, εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού, καθώς και ασκήσεις Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.        

2

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση, την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή, καθώς επίσης για το επίπεδο ετοιμότητας, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του. Ευχαρίστησε επίσης τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες που υποστήριξαν την άσκηση σε θέματα ασφαλείας, πυρασφαλείας, ιατρικής, τεχνοεφοδιαστικής και άλλης υποστήριξης καθώς και τις τοπικές αρχές στα διοικητικά όρια των οποίων πραγματοποιήθηκαν τα διάφορα επί μέρους σενάρια.

3α

Όπως αναφέρεται, η άσκηση, εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας και αποτελεί συνέχεια της αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.

4α

Επίσης, σημειώνεται ότι αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

5α

6α

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρίες Τορέ για την επίσκεψη και τις δηλώσεις της Μέτσολα στην Κύπρο
Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση
Προανήγγειλε νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Κεραυνός-«Εξετάζονται και κοστολογούνται σενάρια»
Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων από ΠτΔ παρατείνει την εσωστρέφεια στην Αστυνομία
Μέτσολα: Έθεσα το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ, το ΕΚ είναι δεσμευμένο για σπάσιμο του αδιεξόδου
Νέο καμπανάκι GRECO για την Κύπρο-«Θεσμικές ατέλειες διαβρώνουν την καταπολέμηση διαφθοράς»
Στον... κόσμο του ο Τατάρ-«Το ψευδοκράτος είναι μια πραγματικότητα 40 ετών»
Έδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη που ελέγχεται για τη δολοφονία του Αντώνη
Άνοιξε ο διάλογος για την ειδική εκπαίδευση-«Επιδίωξη μας ο απόλυτος φραγμός στον αποκλεισμό»
Δέσμευση για περαιτέρω επέκταση συνεργασίας με την Κύπρο από τον Αρμένιο Πρωθυπουργό