Εκπαιδεύονται 24 Ουκρανοί για θέματα αποναρκοθέτησης και ναρκαλίευσης

H Kυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUMAM, συμμετέχει στην εκπαίδευση 24 εμπειρογνωμόνων από Ουκρανία στα θέματα ναρκαλίευσης και αποναρκοθέτησης, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ερωτηθείς ύστερα από τρισάγιο και προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα και με μια ομάδα η οποία πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ειδικούς, η Ουκρανία θα χρειαστεί 30 χρόνια για να καθαρίσει τα εδάφη της από τις νάρκες στα σημεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι πολλές περιοχές δεν είναι χαρακτηρισμένες και καθημερινά πολλοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους γιατί περιφέρονται σε μη χαρακτηρισμένα ναρκοπέδια.

Ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα έχει παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει οργανώσει συγκεκριμένες ομάδες εκπαίδευσης.

«Υπάρχουν επιτελεία εκπαίδευσης στη Γερμανία στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία με αξιωματικούς της και στο πλαίσιο αυτής της ανθρωπιστικής προσπάθειας η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει ειδικούς και εγκαταστάσεις στην Κύπρο, με τη συμβολή Ιρλανδών και άλλων πιο ειδικών στα θέματα εκπαίδευσης Ουκρανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Ουκρανία και θα ασχοληθούν με το χαρακτηρισμό ναρκοπεδίων και τον καθαρισμό περιοχών από νάρκες και άλλα θέματα τα οποία που άπτονται αυτού του εγχειρήματος», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΥΠΑΜ είπε ότι στην ομάδα εμπειρογνωμόνων συμμετέχουν και Αμερικανοί  και εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή 24 άτομα σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, υπό πλήρη κάλυψη και πλήρη προστασία.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει κάποιες προδιαγραφές, οι ανάγκες που μας έχουν δηλωθεί λένε ότι θα εκπαιδεύσουμε δύο ομάδες αυτό το μήνα και τον επόμενο. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουμε 24 άτομα. Για την άλλη ομάδα θα δούμε όταν μας σταλεί. Για την ώρα υπάρχουν σε εξέλιξη οι εργασίες αυτής της εκπαιδευτικής προσπάθειας με τα δεδομένα που ξέρουμε», ανέφερε.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα πρόσβασης σε προσιτή ασφαλή στέγη
«Γυναίκες έρχονται κουμπωμένες μέχρι το λαιμό, φοβισμένες να δείξουν το κατακρεουργημένο στήθος τους»
Ανησυχία Οικολόγων για θέσεις Υπ. Γεωργίας για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά
Στοχευμένες επιθεωρήσεις τον Οκτώβρη για αδήλωτη εργασία
Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ ζήτησε η Δήμαρχος Λακατάμιας για ενδεχόμενη δομή φιλοξενίας
Ξεκίνησε την λειτουργία του ο Σταθμός Δημόσιων Συγκοινωνιών στη Πάφο
Αναστολή εργασιών σε εργοστάσια παραγωγής χαλλουμιού στα κατεχόμενα
Ξεκίνησε για το ταξίδι ζωής στη Γερμανία ο 10χρονος Λούκας-Το συγκινητικό μήνυμα του μέσα από το αεροπλάνο
Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο-Eτήσια αύξηση
Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης