Σε επαφή με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή κυρώσεων η Κομισιόν-Δεν σχολίασε για Κύπρο

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη μέλη όσον αφορά ζητήματα εφαρμογής κυρώσεων, επεσήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αριάνα Ποντέστα απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο έχει υπάρξει ενημέρωση από τις κυπριακές αρχές για ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν, μετά την προσθήκη Κύπριων πολιτών και οντοτήτων στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση αν η Κομισιόν γνωρίζει αν άτομα και εταιρείες από την Κύπρο που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ΗΠΑ - ΗΒ έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα υπενθύμισε πως για την ΕΕ οι κυρώσεις αποτελούν «κυρίως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς όσον αφορά πιθανές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει κατά πόσον η Κομισιόν έχει ενημερωθεί από άλλα κράτη μέλη για τις προθέσεις τους όσον αφορά την εφαρμογή στις δικές τους δικαιοδοσίες των κυρώσεων ΗΠΑ - ΗΒ για τα συγκεκριμένα άτομα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει ενημερωθεί από την Κύπρο ή άλλα κράτη μέλη σχετικά την εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ, η κ. Ποντέστα σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι πως βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων».

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε συγκεκριμένες επαφές» με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Κληθείσα να διευκρινίσει αν υπήρξε ενημέρωση από άλλα κράτη μέλη πέραν της Κύπρου, η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων, όμως δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες επαφές που γίνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν έχει υπόψη της αν τα συγκεκριμένα άτομα και οντότητες έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα επεσήμανε ότι «όπως γνωρίζετε οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν κατά κύριο λόγο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ».

«Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά πως δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις της ΕΕ συμφωνούνται με ομοφωνία των κρατών μελών» τόνισε.

Όπως σημείωσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, η Κομισιόν «είναι όσον αφορά τις κυρώσεις εξαιρετικά προσεκτική στο τι λέει μέχρι να βάλουμε οτιδήποτε στο τραπέζι».

Δειτε Επισης

«Χρειάζεται ένα συνολικό πλάνο, κάτι που η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί μέχρι σήμερα»
Λ. Φουρλάς: Αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για διατήρηση του βέτο στην ΕΕ
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αντωνίου, νέος αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος
Το Ανώτατο απέρριψε Αναφορά ΠτΔ κατά τροποποιητικού νόμου για τ/κ περιουσίες
Δεύτερη επίσκεψη στην Κύπρο της εισηγήτριας της Ευρωβουλής για αγνοούμενους
Κίνητρα και στενή συνεργασία για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών-Τι πρότεινε στον Λίβανο ο ΥΠΕΣ
Συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό
Δημοσκόπηση REPORTER: Comme ci comme ça συμπολίτευση και αντιπολίτευση στα μάτια των πολιτών
Το βαρόμετρο των πολιτών για τα καυτά ζητήματα-Ποιος κρατά την πιο σωστή στάση
Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι του Κυπριακού;