Παρέλαση... αστέρων ενώπιον Υπαρχηγού για τα επεισόδια-Είχαν πληροφορίες, ψάχνουν την αλυσίδα

Τρύπια φαίνεται να ήταν τα μέτρα της Αστυνομίας σε σχέση με τον ημιτελικό αγώνα καλαθόσφαιρας στο Τάσος Παπαδόπουλος, την περασμένη Κυριακή, όπου οι χούλιγκαν έπιασαν στον ύπνο για άλλη μια φορά το Σώμα Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να κάνουν αυτό που ήθελαν, μετατρέποντας το στάδιο, τόσο εντός όσο και εκτός σε πεδίο μάχης, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Αρχικά η Αστυνομία υπεραμύνθηκε των ενεργειών της και απέδωσε τα έκτροπα σε κοινωνικό φαινόμενο, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στον επόμενο, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η Δύναμη δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και το επιχειρησιακό της πλάνο δεν ήταν το ενδεδειγμένο ώστε να αποτρέψει τους χούλιγκαν. Και αυτό διότι, τα μέτρα δεν ήταν τόσο αυξημένα, τα λεωφορεία δεν εκλέχθηκαν, δεν κλήθηκαν ενισχύσεις και δεν δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες, με αποτέλεσμα να μείνουν μερικές δεκάδες αστυνομικοί που πάλευαν με τους χούλιγκαν, οι οποίοι αριθμητικά δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βάση την Δύναμη που βρισκόταν στο γήπεδο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενώπιον των Αρχών υπήρχαν πληροφορίες για πιθανά επεισόδια και πως οι οπαδοί ήταν πάνοπλοι με αντικείμενα, κάτι για το οποίο υπήρχε ενημέρωση, ωστόσο δεν δόθηκαν οδηγίες ώστε να υπάρξει αλλαγή του επιχειρησιακού πλάνου. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, οι χούλιγκαν να δράσουν ανενόχλητοι, να εισέλθουν στο γήπεδο με ξύλα, κροτίδες και καπνογόνα, ενώ στα μισά του αγώνα, εξήλθαν από το στάδιο και μέσα σε μερικά λεπτά μετέτρεψαν τον χώρο στάθμευσης σε εμπόλεμη ζώνη, σπάζοντας μάλιστα περιπολικά και αρπάζοντας από αυτά δακρυγόνα και αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό.

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να διαφανεί τι πήγε λάθος και από ποιους έγινε κακή αξιολόγηση, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, ανέθεσε έρευνα στον Υπαρχηγό Αστυνομίας και όχι στον Αρχηγό, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας.

Ο Υπαρχηγός Δημήτρης Δημητρίου, ήδη από το πρωί άρχισε τη λήψη καταθέσεων από διάφορα μέλη της Δύναμης, ώστε να διαφανεί μέσα από την έρευνα του ποιοι ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες, γιατί δεν αξιολογήθηκαν, τι μέτρα λήφθηκαν και ποια θα έπρεπε να ληφθούν, ποιος ή ποιοι έδωσαν τις τελικές οδηγίες και γενικότερα πού υπήρχαν παραλήψεις, κακή αξιολόγηση και λανθασμένοι χειρισμοί.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί, πως με βάση τα όσα δήλωσε και η υπουργός Δικαιοσύνης, στους όρους εντολής τους, είναι να εξεταστούν οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων, ανεξαρτήτου βαθμού, κάτι που συνεπάγεται πως η έρευνα θα αγγίξει και την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου τους αστυνομικούς διευθυντές και τον Βοηθό Επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, θα διαφανεί εάν η αλυσίδα έφτασε μέχρι τον Αρχηγό Αστυνομίας και εάν ενημερώθηκε από τους υφιστάμενους του,. Ενδεχομένως, να είναι και για αυτό το λόγο, που η Κυβέρνηση ανέθεσε την έρευνα στον Υπαρχηγό, αφού με βάσει τους κανονισμούς και τις διαδικασίες, ο Αρχηγός τυγχάνει ενημέρωση ή θα έπρεπε να τυγχάνει, από τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, ο οποίος ενημερώνεται για αυτά τα θέματα, από το γραφείο χουλιγκανισμού, τις αστυνομικές διευθύνσεις ή τους υπεύθυνους γενικότερα των τμημάτων που μπορεί να έχουν εμπλοκή. Είναι για αυτό το λόγο, που ενδεχομένως να θεωρείται δεδομένο πως τα εν λόγω πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν.

Πάντως, η έρευνα που διατάχθηκε, έφερε αναταράξεις στις τάξεις της Αστυνομίας, με κάποιους να διαμηνύουν στους προϊστάμενους τους πως δεν είναι διατεθειμένοι να μετατραπούν σε εξιλαστήρια θύματα και να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ειδικότερα όταν ενεργούσαν στην βάση οδηγιών.

Ωστόσο, πέραν του παρασκηνίου που επικρατεί στην Αστυνομία, το αρχικό ζητούμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και όπως είπε η Άννα Προκοπίου, να διαπιστωθεί εάν «υπάρχει αμέλεια, ανικανότητα». Παράλληλα, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εάν η αλυσίδα των λανθασμένων χειρισμών φτάνει στην ηγεσία της Δύναμης, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα, ωστόσο το μπαλάκι για το τι μέλλει γενέσθαι πάει στην υπουργό Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια τον τελευταίο χρόνο, αντιθέτως οι περιπτώσεις ξεπερνούν τις δεκαπέντε, κάτι που χτύπησε καμπανάκι στην νέα Κυβέρνηση, θεωρώντας πως η κατάσταση ξεφεύγει όλο και περισσότερο, με την Αστυνομία να εμφανίζεται αδύνατη να διαχειριστεί τα φαινόμενα βίας, τόσο κατά την εξέλιξη τους, όσο και μετά, σε σχέση με την σύλληψη των ανεγκέφαλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τέλος στο πινγκ πονγκ των ευθυνών για τη βία, τα όπλα και η αφαίρεση ελαφρυντικών

Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, δεύτερη σύσκεψη πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με θέμα τη βία στους αγωνιστικούς χώρους, στον απόηχο των επεισοδίων της περασμένη Κυριακής κατά τη διάρκεια του καλαθοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης. 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 08:30 το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ με την ολοκλήρωσή της θα γίνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στη σύσκεψη θα παρακαθήσουν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι Πρόεδροι και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και της ΚΟΚ, καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, του ΠΑΣΠ και ο Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης.

Δειτε Επισης

Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)
Με συμπληρωματικό υπόμνημα επανήλθαν στη θέση περί δεδικασμένου οι μοναχοί
Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί-Οι φόβοι και τα νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή