Επικρίσεις Κέττηρου σε Κυβέρνηση-«Όποιος ξεγράψει τους πρόσφυγες ξεγράφει τη μισή μας πατρίδα»

Κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα των προσφύγων άσκησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Όποιος αποφασίσει να ξεγράψει την ανάγκη στήριξης των προσφύγων, να ξεγράψει τους πρόσφυγες, θα σημάνει την αρχή του τέλους για να ξεγραφτεί η μισή μας πατρίδα», σημείωσε.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο επιπρόσθετο επίδομα για παθόντες και αιχμαλώτους του ’74, λέγοντας ότι «χρειάστηκε να παλέψουμε για να κερδίσουμε τα αυτονόητα», προκειμένου να περιληφθούν οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν, οι παθόντες αντιστασιακοί και οι παθόντες του ‘63-’64 και η βοήθεια σε γονείς αγνοουμένων και πεσόντων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ στο έργο της. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 900 Κύπριοι αγνοούμενοι, Ε/κ και Τ/κ, ενώ αυξάνονται τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή, σημειώνοντας και την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί.

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε σε περίπλοκα ζητήματα αναφορικά με το στεγαστικό των προσφύγων. Μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις 12-18 μηνών στην εξέταση αιτήσεων για τη μέριμνα και στην ανάγκη αύξησης των χορηγιών και των δικαιούχων.

Ανάλογο πρόβλημα, είπε, υπάρχει και για τις επιδιορθώσεις των οικισμών και της αυτοστέγασης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έκοψε το πρόγραμμα για ανελκυστήρες, προφασιζόμενη το πρόγραμμα ΚΤίΖΩ.

Κατέγραψε την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών για το σχέδιο ΚΤίΖΩ, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε με σειρά προτάσεων που υιοθετήθηκαν. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση και είπε ότι θα κατατεθεί τροπολογία επί του προϋπολογισμού για να μπορεί η Βουλή να ενημερώνεται για την εξέλιξη του έργου.

Άσκησε κριτική στον ΔΗΣΥ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων επί της διακυβέρνησής του, ιδιαίτερα για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών, σημειώνοντας ότι ακόμα αναμένονται τα κριτήρια.

Αναφορικά με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι εξελίσσεται ένα «άγριο παρασκήνιο» για διορισμό νέων μελών ΔΣ του Φορέα. Είπε ότι έχουν εγκριθεί τα νέα σχέδια του και θα υλοποιούνται από φέτος, ενώ ο Φορέας θα κληθεί να αυξήσει την επιδότηση επιτοκίου από 1,5% στο 3,5%.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)

Δειτε Επισης

Αντιμέτωποι με σκύλους που βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες βρέθηκαν εθελοντές στη Λεμεσό (pics)
Τετράχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο
Ο «αρχινονός» που διαμόρφωσε τη Greek Mafia και το αιματηρό τέλος της οικογενειακής τριάδας
Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Μπήκε λουκέτο στον παράνομο βρεφοκομικό σταθμό στη Λάρνακα μετά την καταγγελία για κακοποίηση μωρού
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ