Επιβεβαιώνει θέσεις αρχών η φον ντερ Λάιεν σε επιστολή στον Σύνδεσμο Αμμοχώστου ΜΒ

Τις θέσεις αρχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το Κυπριακό επαναβεβαιώνει επιστολή εκ μέρους της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.

Η επιστολή εστάλη ως απάντηση σε επικοινωνία του Προέδρου του παροικιακού συνδέσμου Δρ. Βασίλη Μαύρου, ο οποίος έχει απευθύνει επιστολές για το Κυπριακό σε εκατοντάδες Βρετανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους.

Η επιστολή εκ μέρους της Προέδρου της Κομισιόν κάνει λόγο για «πλήρη δέσμευση» της ΕΕ σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος «εντός του πλαισίου των ΗΕ, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, συμφώνως προς όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων θεμελιώνεται η ΕΕ και το κεκτημένο».

Σημειώνεται πως αναμένεται από την Τουρκία να συνεισφέρει με συμπαγείς όρους και με υπεύθυνες ενέργειες με σκοπό ένα πρόσφορο περιβάλλον για διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα Βαρώσια - θέμα όπου έδινε εμφάνιση η επιστολή του Δρ. Μαύρου - τονίζεται πως η ΕΕ έχει καταδικάσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και ότι συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα τα σχετικά ψηφίσματα που θεωρούν απαράδεκτες τις προσπάθειες εποικισμού από άλλους πλην των κατοίκων της περιοχής και καλούν σε υπαγωγή της περιοχής υπό τη διοίκηση των ΗΕ. 

Επαναδιατυπώνεται επίσης η καταδίκη των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα και το κάλεσμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να σέβεται την εντολή της UNFICYP και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις.

Γίνεται στη συνέχεια αναφορά στο πρόγραμμα βοήθειας της Κομισιόν προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο τη διευκόλυνση της επανένωσης του νησιού, με το ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα να προσδιορίζεται σε 688 εκ. ευρώ.

Η βοήθεια, μεταξύ πολλών άλλων, στηρίζει τη δικοινοτική επιτροπή πολιτισμικής κληρονομιάς, με την επιστολή να σημειώνει ότι «ως ζήτημα αρχής, η Κομισιόν αποδοκιμάζει οποιαδήποτε ζημιά ή ασέβεια έναντι χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς» και εγείρει τακτικά σχετικά ζητήματα με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Γίνεται, τέλος, αναφορά στη χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα βοήθειας της δουλειάς της Επιτροπή Αγνοουμένων και πολλών άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και πρωτοβουλιών που δείχνουν στους Τουρκοκύπριους τα οφέλη της επανένωσης και συνεπακόλουθα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

Η επιστολή εκ μέρους της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας καταλήγει με την επισήμανση ότι η Κομισιόν παραμένει πεπεισμένη πως η καλύτερη οδός προς επίλυση του Κυπριακού είναι μέσω της επανέναρξης επισήμων διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση των ΗΕ. 

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να επιδιώξει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών με όποιον τρόπο μπορεί», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς