Πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων ανακοίνωσαν Τουρκία και Ισραήλ

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Από τουρκικής πλευράς, η ιστοσελίδα του ενημερωτικού καναλιού της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «Trt Haber» μετέδωσε την Τετάρτη ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την απόφαση της Τουρκίας και Ισραήλ να διορίσουν πρεσβευτές (σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα)». 

Την είδηση μετέδωσε και το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο «Habertürk», σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για ένα νέο, σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία και το Ισραήλ προχωρούν στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τους. Οι σχέσεις των δυο χωρών παρέμειναν προβληματικές από την περίοδο της κρίσης του Μαβί Μάρμαρα. Όπως δημοσίευσε νωρίτερα την Τετάρτη η εφημερίδα Haaretz, προηγήθηκε των επισήμων ανακοινώσεων τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η σημερινή εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε σε μονοήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Λαπίντ τον περασμένο Ιούνιο, στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Υπουργός Εξωτερικών με τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναφέρει ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Άλον Ούσπιζ με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Ο ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ, αναφερόμενος στη σημερινή εξέλιξη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Χαιρετίζω την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Πρόκειται για μία διαδικασία που διεξάγουμε κατά το τελευταίο έτος, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η συνεργασία και η καλή γειτονία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές για όλους μας. Οι πιστοί όλων των θρησκειών, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά».

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα επανατοποθετηθούν οι πρέσβεις οι προξενικοί ακόλουθοι και ποιοι θα είναι οι διπλωμάτες που θα ορισθούν.

Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν πως θα θεωρείται υπεύθυνο για νέες επιθέσεις των Χούθι
Απελάσεις εξπρές από τον Τραμπ-Έστειλε σε φυλακή 250 μέλη βενεζουελάνικου καρτέλ ναρκωτικών
Συγκλονίζουν οι Αλαουίτες για τις εκτεταμένες σφαγές από τζιχαντιστές στη Συρία-«Αυτό είναι εθνοκάθαρση»
Έξαρση της φονικής γρίπης των πτηνών H7N9 σε φάρμα πουλερικών στις ΗΠΑ
Αγωνία για τους όρους της εκεχειρίας πριν το τηλεφώνημα μεταξύ Πούτιν και Τραμπ
Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για την τραγωδία με τους 59 νεκρούς στη Βόρεια Μακεδονία
Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άνδρα κοντά στην Times Square–Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του
Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ-Στους 40 οι νεκροί, τεράστιες οι καταστροφές
Νέα ποινή φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι
Φρίκη στη Βραζιλία-Δολοφόνησε 16χρονη έγκυο και της πήρε το μωρό