Επιτάχυνση δράσεων για να γίνει τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος

Με ξεκάθαρα διακηρυγμένη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην προσέλκυση στο νησί εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται, δεδομένης και της παρούσας γεωπολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, ως εξαιρετικής σημασίας.

Βασικό…μπούσουλα για την μετατροπή της χώρας μας σε διεθνή τεχνολογικό κόμβο αποτελεί ως γνωστό η νέα στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και που, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης από την 1η του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: 

Φωτοβολταϊκά, θερμομονώσεις, ηλιακοί: Πόσα θα εξοικονομήσετε 

Οι αυτοκινητόδρομοι που θα μειώσουν το κυκλοφοριακό χάος στη Λευκωσία 

Πράσινο για νέο δεκαώροφο κτήριο εμπορικής χρήσης στη Λεμεσό

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της υλοποίησης του νέου σχεδίου δράσης προσέλκυσης επιχειρήσεων εντάσσεται η προ ημερών έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την παραχώρηση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για προσέλκυση στη χώρα μας ξένων και Κυπρίων υψηλού επιπέδου εξιδεικευμένων επαγγελματιών που εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και για προώθηση της εγκατάστασης της έδρας ξένων επιχειρήσεων στο νησί (headquartering). Η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων, υπενθυμίζεται, αποτελεί-μεταξύ άλλων- ένα εκ των βασικών πυλώνων της εξαγγελθείσας νέας στρατηγικής, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παίρνει το δρόμο για τη Βουλή με την προσδοκία για έγκρισή του το συντομότερο δυνατό.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα στο σύνολό του, το οποίο με διάφορες ευκαιρίες χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ως ένα από το πιο ανταγωνιστικά στην Ε.Ε., δείχνει να φέρνει ήδη ισχυρά αποτελέσματα, καθότι επιδεικνύεται ζωηρό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του. Αυξημένο είναι ειδικότερα το ενδιαφέρον που καταγράφεται κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες προχωρούν ή εκφράζουν την πρόθεσή τους να επιλέξουν την Κύπρο ως προορισμό για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους. Επιπρόσθετα, και υπό το πρίσμα της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση υψηλού επιπέδου επαγγελματιών που εργάζονται στο εξωτερικό, υπολογίζεται ότι κατά το προσεχές διάστημα θα μετεγκατασταθούν στην Κύπρο περί τις δέκα χιλιάδες στελέχη εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ: Μεγαλώνει το ενδιαφέρον tech εταιρειών για την κυπριακή αγορά

Οι κυρώσεις και ο ανταγωνισμός  

Παρ’ όλα αυτά, πισωγύρισμα στην όλη προσπάθεια της Κύπρου να προσελκύσει εξειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας ήρθε να αποτελέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, καθότι οι περιορισμοί που τέθηκαν και βρίσκονται σε ισχύ φαίνεται να λειτουργούν απαγορευτικά για την ώρα σε ό,τι αφορά την κάθοδό ταλέντων από την συγκεκριμένη χώρα στο νησί μας. Για παράδειγμα, η παγοποίηση της PRO-VISA, του απλοποιημένου δηλαδή συστήματος έκδοσης άδειας εισόδου στην Κύπρο σε Ρώσους υπηκόους, είναι εξέλιξη που ως ουδόλως υποβοηθητική αξιολογείται, καθότι συνίσταται ουσιαστικά σε κατάργηση ενός πολύ σημαντικού εργαλείου εισόδου στη χώρα μας εξειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί περαιτέρω, πως το διαμορφωθέν γεωπολιτικό σκηνικό εντάσσει την προσπάθεια της Κύπρου να προσελκύσει εξιδεικευμένους στον τομέα της τεχνολογίας εργαζόμενους, σε ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Και αυτό, καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία, αλλά και τρίτες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ, συνεχίζουν παρά τις κυρώσεις το… κυνήγι προσέλκυσης ταλέντων από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε ημερών στον εξορθολογισμό της διαδικασίας έκδοσης θεώρησης εισόδου (VISA) σε Ρώσους επαγγελματίες που εργάζονται σε γερμανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, με στόχο να επισπεύσει την είσοδό τους στη χώρα. Σε μια πανομοιότυπου χαρακτήρα κίνηση προέβησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα και οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητά από το Κογκρέσο την τροποποίηση του περί μετανάστευσης νόμου. Στόχος, οι Ρώσοι επαγγελματίες, κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής ή των μαθηματικών, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα εργασίας χωρίς να χρειάζεται να έχουν συμφωνία εργοδότησης με αμερικανική εταιρεία.

Με τις συγκεκριμένες χώρες, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, να προτάσσουν τα δικά τους εθνικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και με δεκάδες χιλιάδες Ρώσους και Λευκορώσους επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας να έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους καταλήγοντας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και σε τρίτες χώρες όπου οι πτήσεις εξακολουθούν να επιτρέπονται και όπου δεν απαιτείται βίζα, όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία, η προάσπιση των δικών της συμφερόντων μοιάζει για την Κύπρο με ένα στοίχημα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να το κερδίσει. 

Η διασφάλιση του τομέα

Είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει του σκηνικού που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, που η επίσπευση υλοποίησης του συνόλου των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο δράσης για προσέλκυση επιχειρήσεων και έλευση στην Κύπρο εξιδεικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της τεχνολογίας-και όχι μόνο βεβαίως-, δείχνει να καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την επιχειρηματική συνέχεια και ανάπτυξη των εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας που εδρεύουν στην Κύπρο, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την μετεγκατάσταση εργαζομένων, προκειμένου να προστατεύουμε τον πιο ανερχόμενο πυλώνα της οικονομίας μας, αυτόν της τεχνολογίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο InBusinessNews ο Γιάγκος Ζήνωνος, επικεφαλής Ειδικών Έργων στην Exness.

«Ειδικότερα», τόνισε ο κ. Ζήνωνος, «σε μια περίοδο όπου παραδοσιακοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές, νομικές και ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και ο τομέας των ακινήτων, πλήττονται συνεχώς».

Τα φορολογικά κίνητρα

Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με την παραχώρηση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη που ισχύει σήμερα σε δεκαεπτά, αρχής γενομένης από το έτος έναρξης της εργοδότησης στην Κυπριακή  Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν από την έναρξη της εργοδότησής τους σε αυτή.

Ταυτοχρόνως, δίνεται χαριστική περίοδος δύο ετών για νέους εργαζομένους και έξι μήνες για υφιστάμενους ώστε να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης, στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55.000.

Θα πρέπει εξάλλου να τονιστεί πως στο πλαίσιο επίσης της υλοποίησης του νέου σχεδίου δράσης για προσέλκυση επιχειρήσεων στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα και αυξημένη φορολογική έκπτωση 20% για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν συγκεκριμένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα οριζόντιου χαρακτήρα κίνητρο, το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να διαθέσουν δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους. Συγκεκριμένα, παραχωρείται αυξημένη έκπτωση για φορολογικούς σκοπούς κατά 20% σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση επί της δαπάνης για την έρευνα και την ανάπτυξη, με την εν λόγω φορολογική έκπτωση να ισχύει για τρία έτη αρχής γενομένης του φορολογικού έτους του 2022.

Υπάρχουσες εκκρεμότητες…

Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας στρατηγικής, υπό προώθηση βρίσκεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αφορά στην παραχώρηση διευκολύνσεων όσον αφορά την παραμονή και το δικαίωμα εγκατάστασης στην Κύπρο των συζύγων επαγγελματιών οι οποίοι θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στο νησί μας, καθώς και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, αφορά επίσης τη λειτουργία One-stop Shop.

Ως εξέχουσας σημασίας αναφορικά με την προσπάθεια της Κύπρου να προσελκύσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους με εξειδίκευση στον τομέα της τεχνολογίας θεωρείται ταυτόχρονα η υλοποίηση του άξονα στο σχέδιο δράσης, που άπτεται του δικαιώματος απόκτησης υπηκοότητας. Στο σχέδιο δράσης προβλέπεται παραχώρηση του δικαιώματος πολιτογράφησης μετά από πέντε χρόνια παραμονής και εργασίας στη Κυπριακή Δημοκρατία, αντί επτά που ισχύει σήμερα, καθώς και η περαιτέρω μείωση του απαιτούμενου χρόνου στα τέσσερα χρόνια, εάν οι αιτούντες πληρούν το κριτήριο της κατοχής αναγνωρισμένου πιστοποιητικού πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.