Φωτοβολταϊκά, θερμομονώσεις, ηλιακοί: Πόσα θα εξοικονομήσετε

Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 70% μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σχεδίων επιχορήγησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Το Σχέδιο Χορηγιών για θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα, περιλαμβάνει αυξημένες επιχορηγήσεις κατά 60%.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιτάχυνση δράσεων για να γίνει τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος

Οι αυτοκινητόδρομοι που θα μειώσουν το κυκλοφοριακό χάος στη Λευκωσία 

Πράσινο για νέο δεκαώροφο κτήριο εμπορικής χρήσης στη Λεμεσό

Στην πρόσφατη διαδικτυακή παρουσίαση του Σχεδίου, τόσο η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, όσο και ο λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας, Γιώργος Τσιαμέττης αναφέρθηκαν στην εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας που αναμένεται να προκύψει, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα τα νοικοκυριά, τα οποία είναι αντιμέτωπα με το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας.


Διαβάστε εδώ: 50% αύξηση σε χορηγίες για φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση-Το σχέδιο

Θερμομόνωση
Ως απλός και προσιτός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας ενός κτηρίου προτείνεται η θερμομόνωση.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, με πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση που μπορεί να περιλαμβάνει θερμομόνωση οροφής και τοιχοποιείας, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, ηλιακό θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκά, κλιματιστικά, μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, αυτοματισμούς κ.α., η εξοικονόμηση ενέργειας δύναται να φτάσει μέχρι το 60% - 70%.

Συνεπώς, το αντίστοιχο κονδύλι για τις ενεργειακές ανάγκες από τον οικογενειακό προϋπολογισμό θα είναι αισθητά πιο μειωμένο.

Διαβάστε εδώ: Έρχονται χορηγίες για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς και θερμομονώσεις

Η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί μία έξυπνη επένδυση εξαιτίας της μείωσης στο κόστος θέρμανσης και ψύξης, καθώς και τη μεγάλη διαφορά στην αίσθηση άνεσης στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι οι κατοικίες στην Κύπρο ευθύνονται για το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ένα άλλο 12% οφείλεται στο εμπόριο, τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες, κυρίως κτήρια-γραφεία.


Φωτοβολταϊκά
Μία επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε κατοικία εκτιμάται ότι μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τη χορηγία από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, ενώ το σύστημα έχει διάρκεια ζωής πέραν των δύο δεκαετιών.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά κτήρια που έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Τονίζεται ότι κάθε κιλοβάτ επιχορηγείται με €375 και η συνολική χορηγία που μπορεί να εξασφαλιστεί ανέρχεται στα €1.500.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της πολιτικής για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%, ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά επιχορηγούνται με €1.000 ανά KW, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000.

Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 4 KW με ενδεικτικό κόστος επένδυσης €5.000 και ετήσιο κόστος χρήσης δικτύου €360 το χρόνο, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση στον λογαριασμό του ρεύματος ύψους €800 ετησίως. Με εκτιμώμενη χορηγία που ανέρχεται στα €1.500 και στα ορεινά στα €2.250, η απόσβεση θα γίνει σε 4,5 και 3,5 έτη αντίστοιχα.

Συνδυάζοντας φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση
Ο συνδυασμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και της θερμομόνωση οροφής, αφορά κτήρια με άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια πριν από τις 12 Δεκεμβρίου 2007. Σε αυτή την περίπτωση για τη θερμομόνωση οροφής καλύπτεται το 55% των επιλέξιμων δαπανών με μέγιστο ποσό χορηγίας τις €2.750 και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος επιχορηγείται ποσό €450 ανά εγκατεστημένο KW, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.800. Στο πλαίσιο της πολιτικής για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

Διευκρινίζεται ότι το ενδεικτικό κόστος για τη διενέργεια του συνδυασμού και των δύο επενδύσεων, δηλαδή και θερμομόνωση οροφής και φωτοβολταϊκά ανέρχεται στις €10.000.

Με χορηγία €4.450 και στα ορεινά €6.825, η απόσβεση θα γίνει σε 3.5 και 2 έτη αντίστοιχα, καθώς θα επέλθει εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας ύψους €1.500 ετησίως.


Διαβάστε εδώ: Χορηγίες €600.000 για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού

Ηλιακοί θερμοσίφωνες
Τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού μπορούν να παρέχουν το 70% της ετήσιας ανάγκης σε ζεστό νερό για μία κατοικία, χωρίς κανένα λειτουργικό κόστος και με ελάχιστη συντήρηση, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες ύψους €600.000, το οποίο προκηρύχθηκε από τις 10 Μαΐου 2020, είναι αυξημένος κατά 35%.

Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και οι ενισχύσεις αφορούν επενδύσεις σε υφιστάμενες κατοικίες στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν τις 21 Δεκεμβρίου 2007.

Το σχέδιο επιχορηγεί ολοκληρωμένα ηλιακά συστήματα (κύλινδρος και ηλιακά πλαίσια), των οποίων η εγκατάσταση γίνεται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες.

Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €450 ανά κατοικία/σύστημα (από €350 ευρώ που ήταν πέρσι - αύξηση 28,5%), ενώ για οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές το ποσό διπλασιάζεται και φτάνει τα €900 (από τα €700 που ήταν πέρσι – αύξηση 28,5%).

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών
Η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Το σχέδιο απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και αφορά ψυγεία, πλυντήρια και κλιματιστικά.

Ωστόσο, η κ. Πηλείδου επεσήμανε τη σημασία απόσυρσης των παλιών συσκευών και της αντικατάστασης με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ᾽ επέκταση στο λογαριασμό ρεύματος των νοικοκυριών.