Δύο αιχμάλωτοι Ρώσοι δήλωσαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Δύο αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν σήμερα ένοχοι για τον βομβαρδισμό μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, στη δεύτερη δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Στη δίκη που διεξάγεται στο δικαστήριο της Κοτελέβσκα, στην κεντρική Ουκρανία, οι κρατικοί εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών στον Αλεξάντερ Μπόμπικιν και τον Αλεξάντερ Ιβάνοφ για παραβιάσεις των νόμων του πολέμου.

Συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε επιείκεια, λέγοντας πως οι δυο στρατιώτες ακολουθούσαν διαταγές και έχουν δείξει μεταμέλεια.

Ο Μπόμπικιν και ο Ιβάνοφ, που στέκονταν σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί, παραδέχθηκαν ότι ανήκαν σε μια μονάδα πυροβολικού που άνοιξε πυρ εναντίον στόχων στην περιοχή του Χαρκόβου από την περιοχή του Μπέλγκοροντ στη Ρωσία. Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Ντεργκάτσι, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι στρατιώτες, ένας οδηγός πυροβολικού και ένας πυροβολητής όπως αναφέρθηκε, αιχμαλωτίστηκαν αφού διέσχισαν τα σύνορα και συνέχισαν τον βομβαρδισμό, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

"Είμαι πλήρως ένοχος για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Πυροβολήσαμε εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσία", δήλωσε ο Μπόμπικιν στο δικαστήριο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή.

Ζητώντας να μην του επιβληθεί η ανώτατη ποινή κάθειρξης, ο Ιβάνοφ είπε: "Μετανοώ και αιτούμαι μια μείωση της ποινής".

Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα. Η ετυμηγορία αναμένεται στις 31 Μαΐου.

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ρώσο στρατιώτη σε ισόβια κάθειρξη τη Δευτέρα για τη δολοφονία ενός άοπλου άμαχου. Η Ρωσία είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δίκη και πως η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να παράσχει βοήθεια.

Πολλές άλλες παρόμοιες δίκες αναμένονται τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους ή εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ