Κατά 79% αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς τους δύο πρώτους μήνες του 2022

Τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% σε όλον τον κόσμο κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.

Ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς τους τελευταίους μήνες ότι υπήρχε κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής» αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 79% τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι.

Η ιλαρά είναι μια πολύ μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή την Covid-19.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ είπε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν «η τέλεια καταιγίδα». «Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά».

Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στις εμβολιαστικές εκστρατείες για άλλες ασθένειες, όπως για τον τύφο και την πολιομυελίτιδα. Τον περασμένο μήνα το Μαλάουι ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και δεκαετίες. Το Πακιστάν, η μία από τις δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, ανακοίνωσε επίσης αυτόν τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Υπερ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η Βουλή στην Αρμενία
Το Κρεμλίνο δηλώνει ικανοποιημένο από τον διάλογο με τις ΗΠΑ-Εντατικές επαφές σε εξέλιξη
Σφοδρή επίθεση Ιμάμογλου σε Ερντογάν από τη φυλακή-«Θα τον διώξουμε στις κάλπες»
«Σοκαρισμένος» ο πρίγκιπας Χάρι παραιτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε το 2006
Οκτώ δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παραμένουν φυλακισμένοι
Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία
Ελεύθερος ο βραβευμένος με Όσκαρ Παλαιστίνιος σκηνοθέτης που συνελήφθη στη Δυτική Όχθη
BBC: Πέντε συμπεράσματα από τη γκάφα ολκής του Λευκού Οίκου με τη διαρροή στρατιωτικών σχεδίων
Το μοναδικό αντικείμενο που ζήτησε να έχει στη φυλακή o Λουίτζι Μαντζιόνε
Περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, από τη 19η Μαρτίου