Κατευθυντήριες από Κομισιόν για παροχή προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς

Επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας για τους πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέδωσε την Παρασκευή η Κομισιόν, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών των κρατών μελών για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στην οδηγία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο στόχος της Κομισιόν είναι όπως μέσω των κατευθυντήριων γραμμών, που συνεχώς θα ανανεώνονται, «στηρίξει τα κράτη μέλη σε κάθε βήμα, από την άφιξη μέχρι την ένταξη» των προσφύγων.

Όπως εξήγησε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, «για παράδειγμα, για να διασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι θα μπορούν να διακινούνται χωρίς εμπόδια στην Ένωση, διευκρινίζουμε πως πρέπει να μπορούν να λάβουν βίζες για 15 ημέρες στο σύνορο και πως οι παροχείς μεταφορών δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόστιμα αν τους μεταφέρουν χωρίς χαρτιά».

Η κ. Γιόχανσον με τη σειρά της τόνισε πως μετά την είσοδο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ σε μερικές μόνο ημέρες, παραμένει πραγματική πρόκληση «η διασφάλιση πως τα εθνικά συστήματα δεν θα υπερφορτωθούν και πως οι άνθρωποι θα έχουν την προστασία που τους αξίζει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα ανανεώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες των κρατών μελών περιλαμβάνουν:

- Διευκρινίσεις για το ποια άτομα δικαιούνται της προσωρινής προστασίας, με τη συμπερίληψη για παράδειγμα των ατόμων που είχαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ουκρανία πριν τις 24 Φεβρουαρίου.

- Ορισμό της «επαρκής προστασίας» στο εθνικό δίκαιο ως πιθανής εναλλακτικής στο προσωρινό καθεστώς προστασίας το οποίο μπορεί να αποφασιστεί από το κάθε κράτος μέλος. Η επαρκής προστασία δεν χρειάζεται να είναι πανομοιότυπη με το προσωρινό καθεστώς, αλλά να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα της Χάρτας της ΕΕ και το πνεύμα της Οδηγίας.

- Διευκρίνιση για τον τύπο αποδεικτικών στοιχείων που χρειάζεται να προσκομιστούν για χορήγηση προσωρινής προστασίας ή επαρκούς προστασίας.

- Ενθάρρυνση των κρατών μελών να επεκτείνουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας και σε άτομα που αυστηρά ομιλώντας δεν εμπίπτουν στην Οδηγία αλλά χρειάζονται προστασία, όπως άτομα που έφυγαν από την Ουκρανία πριν τις 24 Φεβρουαρίου.

- Ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για τις περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, όπως ο χωρίς καθυστέρηση ορισμός κηδεμόνα για ασυνόδευτους ανήλικους, και μεταφορά παιδιών σε άλλα κράτη μέλη.

- Κατευθυντήριες γραμμές για τα συγκεκριμένα δικαιώματα που παρέχει η Οδηγία, όπως η πρόσβαση στην αγορά εργασίες, τις υπηρεσίες υγείας και την εκπαίδευση.

- Κατευθυντήριες γραμμές για την ελεύθερη διακίνηση πριν και μετά την έκδοση αδειών διαμονής ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να διακινούνται χωρίς φραγμούς εντός του χώρου Σένγκεν.

- Παροχή βοήθειας για επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ, όπως η στήριξη από τη Frontex στην αναζήτηση προξενικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Πρόεδρος της Βουλής έφτιαξε φλαούνες με τη γιαγιά της-«Αναμνήσεις που φυλάμε για πάντα»
Παραμονή των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη και χαλάρωση των κυρώσεων προνοεί το σχέδιο των ΗΠΑ
Μετέφεραν μέσα σε δύο ώρες 9.100 βιβλία σε μια πράξη αλληλεγγύης προς το τοπικό βιβλιοπωλείο
Η Γερμανία βάζει φρένο στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία για να πιέσει για απελευθέρωση Ιμάμογλου
Το Ιράν πιστεύει πως η συμφωνία για πυρηνικά με ΗΠΑ είναι πιθανή με στήριξη Ρωσίας
H Eπίτροπος Κος καλεί τις υποψήφιες χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις
Αυτό είναι το μνημόνιο που θα υπογράψουν Ουκρανία και ΗΠΑ για επενδύσεις σε ορυκτά-Στο τραπέζι τα «χρέη» πολέμου
«Πράξη πολέμου» θεωρεί τον Χάρτη της Ελλάδας η τουρκική αντιπολίτευση-Επικρίνουν τον Ερντογάν
Σε 25 πόλεις των ΗΠΑ ένας μισθός 100.000 δολαρίων δεν είναι αρκετός για να τα βγάλεις πέρα
Στους 58 οι νεκροί στην Υεμένη και πάνω από 100 τραυματίες από αμερικανικά πλήγματα στο λιμάνι Ρας Ίσα