Οικονομικά ζητήματα και Ουκρανικό θα συζητήσουν στην Ουάσιγκτον Μπάιντεν και Μακρόν

Τα οικονομικά ζητήματα, αλλά και το Ουκρανικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν  ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου ως την Παρασκευή θα επισκεφθεί διαδοχικά την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και την Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα βασική επιδίωξη της Γαλλίας είναι να συνεχιστεί ομαλά, στο μέτρο του εφικτού, η πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία απειλείται από τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στο Made in America. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ριζική αναθεώρηση του νόμου δεν φαίνεται εφικτή, ωστόσο δεν αποκλείουν μια χορήγηση εξαιρέσεων από την αμερικανική Κυβέρνηση για έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίσως στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζει για το Μεξικό ή τον Καναδά. 

Πέραν των εξαιρέσεων όμως, η άποψη που κυριαρχεί στα ανώτατα κλιμάκια της Γαλλίας είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν «στον δικό τους IRA», στο «Buy European Act», δημιουργώντας βεβαίως το οικονομικό υπόβαθρο για τη χρηματοδότησή του.

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον και το Παρίσι ναι μεν συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πλην όμως έχει διαφανεί μία διαφορά αντιλήψεων ως προς την έκβαση της σύρραξης. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η μόνη έξοδος από την ουκρανική κρίση είναι ο διάλογος στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν έχει ως σήμερα αναφέρει η αμερικανική πλευρά. Συν τοις άλλοις ο Εμάνουελ Μακρόν εξακολουθεί κατά χρονικά διαστήματα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι όμως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε πάντως σε ιδιαίτερα θετικό τόνο την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τον «δυναμικό πρόεδρο» του οποίου η χώρα είναι πυρηνική δύναμη και βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των διεθνών διαβουλεύσεων.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στις ΗΠΑ και για την πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν. Η σχέση των δυο ανδρών ξεκίνησε προβληματικά λόγω της συμμαχίας AUKUS των ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στέρησε από την Γαλλία ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων με την Καμπέρα.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Συρρέουν πλήθη για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό-Μπαράζ επαφών ετοιμάζει ο Τραμπ
Νύχτα αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη-Φόβοι για έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους και drones-Δύο νεκροί και 54 τραυματίες
Η Ινδία κλείνει τα σύνορα με το Πακιστάν και απελαύνει διπλωμάτες μετά την φονική επίθεση στο Κασμίρ
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χαμάς έβαλε όμηρο να «γιορτάσει» τα γενέθλιά του-«Κάντε συμφωνία, αλλιώς θα γυρίσουμε σε φέρετρο»
Ισχυρισμοί Τραμπ ότι είναι κοντά σε συμφωνία με Ουκρανία για το τέλος του πολέμου-Τι απαντά το Κίεβο
Τεράστιες πυρκαγιές έξω από την Ιερουσαλήμ-«Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από την Ελλάδα»
Από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως την Ασία και την Αφρική-Οι 12 πιθανοί υποψήφιοι για τον παπικό θρόνο
Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μείωση 50-65% στους δασμούς στην Κίνα
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 150 τραυματίες στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης λόγω πανικού-Πήδηξαν από ύψος