Νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα-Κέρδισε τον Μπολσονάρου στις Εκλογές

Με πολύ μικρή διαφορά, ο Λούλα εξελέγη χθες Κυριακή Πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, έδειξαν τα αποτελέσματα με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Το αποτέλεσμα είναι πλέον «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο (βορειοανατολικά), θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Αυτή είναι η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μου», είπε χθες το πρωί, καθώς ψήφιζε.

Ο Λούλα εγκατέλειψε την προεδρία με τη δημοτικότητά του στη στρατόσφαιρα (80%) έπειτα από τις δύο πρώτες του θητείες (2003-2010), όμως κατόπιν βίωσε την ατίμωση, περνώντας από τη φυλακή, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο πρώτος Πρόεδρος εν ενεργεία που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985.

Η αντίδρασή του αναμένεται από πολλούς με αδημονία, αφού επιδιδόταν ακατάπαυστα σε επιθέσεις εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που κατ' αυτόν ευνοεί την «απάτη», την Παρασκευή είπε πως «αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Αυτή είναι η δημοκρατία», χωρίς να πείθει.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως θα δεν αποκλείεται να δουν να επαναλαμβάνεται στη Βραζιλία σκηνικό παρόμοιο με την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός στο Αμστερνταμ μετά από επίθεση με μαχαίρι σε κεντρική πλατεία
Μπέιμπι σίτερ έψαξε για «τέρατα» κάτω από το κρεβάτι παιδιού και βρήκε... έναν άνδρα κρυμμένο
Δημοσιογράφος του BBC απελάθηκε από την Τουρκία-«Τον κράτησαν για 17 ώρες»
Νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θάνατο του μικρού Εμίλ-Η σορός μεταφέρθηκε, του είχαν αλλάξει ρούχα
Δικαιολογείται για τη σύλληψη Ιμάμογλου η Κυβέρνηση Ερντογάν-«Σοβαρές οι καταγγελίες εναντίον του»
Μικτές οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για έρευνες Chevron νότια της Κρήτης
Τριγμοί στις αγορές μετά τους δασμούς Τραμπ στα εισαγόμενα οχήματα-Βουτιά των ευρωπαϊκών μετοχών αυτοκινήτου
Τουριστικό υποβρύχιο βυθίστηκε ανοικτά της Αιγύπτου-Έξι νεκροί, εννέα τραυματίες
Ο Ζελένσκι κάλεσε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη να διατηρήσουν κοινή γραμμή-«Ο Πούτιν θα πεθάνει σύντομα, είναι γεγονός»
Σάλος με την εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα-Ποιες χώρες πλήττονται