«Τη δέχθηκαν με μεγάλη αγάπη… Ξέραμε ότι δεν υπήρχε επιστροφή για τη μάμα μου»

Η ευγνωμοσύνη του ξεχειλίζει και δεν χάνει ευκαιρία να την εκφράζει τόσο λεκτικά, όσο και με πράξεις. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια που δέχθηκε, σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, όταν διαγνώστηκε με λέμφωμα η μητέρα του.

Η περιπέτειά της ήταν μακρά, ξεκίνησε το 2013 και μετά τις θεραπείες η ασθένεια περιήλθε σε ύφεση. Όταν έχασε το σύζυγό της, η ασθένεια επανήλθε. Τη φροντίδα της ανέλαβε ο γιος της, ο γνωστός χοροδιδάσκαλος Ντίνος Χριστοδουλίδης και όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή της, ήλθε η πολύτιμη βοήθεια από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Τόσο πολύ εκτίμησε αυτή τη βοήθεια, που αποφάσισε να κάνει μαθήματα χορού στο προσωπικό της Αροδαφνούσας, όπου νοσηλευόταν η μητέρα του. Την ημέρα που θα έκανε το πρώτο μάθημά, η μητέρα του απεβίωσε. Ωστόσο αυτός ξεκίνησε τα μαθήματα χορού στο προσωπικό, που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας και προσπαθεί, όποτε του δοθεί ευκαιρία, να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Με αφορμή την εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» που διοργανώνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος και η Τράπεζα Κύπρου, ο Ντίνος Χριστοδουλίδης μίλησε στον REPORTER, για τη μητέρα του και το σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος.

«Η μητέρα μου διαγνώστηκε με λέμφωμα το 2013. Έκαμε χημειοθεραπεία και ήταν σε ύφεση. Το 2015 χάσαμε τον παπά μου και η ασθένεια της επανήλθε το 2016. Την έχασα το 2018. Ήταν 82 χρόνων όταν έφυγε.

Η μητέρα μου δεν ήθελε κοπέλα να τη βοηθά, ήταν εξαρτώμενη πλήρως από μένα. Όταν ήταν στο σπίτι, έπρεπε να την σηκώσω, να την καθαρίσω, να της μαγειρέψω και να την ταΐσω. Έζησα δύσκολα πράματα... Σε σημείο που μέχρι ενέσεις, έμαθα να βάλλω. Είναι σοκαριστικό… Κάποιες στιγμές δεν αντιλαμβάνεσαι από που βρίσκεις τη δύναμη, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις. Μετά που το σκέφτεσαι λες, εγώ τα έκαμα τούτα; Όμως, ότι μας πρόσφεραν οι γονείς μας που ήμασταν μωρά, έρχεται η ώρα να το προσφέρουμε κι εμείς πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Με ρώτησε πού εργάζομαι, όταν της είπα άρχισε να κλαίει… Λέει εν με κατάλαβες;»

«Δεν σημαίνει ότι όποιος πάει στην Αροδαφνούσα θα πεθάνει»

«Η μάμα μου, έφτασε στο σημείο που δυσκολευόταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να της κάνουν αναλύσεις. Έρχονταν νοσηλευτές και ψυχολόγος από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου στο σπίτι. Ότι χρειαζόταν, είχαμε άμεση ανταπόκριση.

Ένα πρωί την βρήκα σε δραματική κατάσταση, δεν ανταποκρινόταν. Πήρα τηλέφωνο και ήρθε ασθενοφόρο και την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Στις πρώτες βοήθειες ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Περίμενε ώρες και ζητούσα να την μεταφέρουν στο αιματολογικό. Μετά δέχθηκαν να την μεταφέρουμε και μόλις το έκαναν, ανακάλυψαν ότι είχε σαράντα πυρετό. Έμεινε στο νοσοκομείο ένα μήνα. Της έδιναν μορφίνη και δεν ανταποκρινόταν. Σε κάποια φάση μου είπαν ότι πρέπει να ειδοποιηθεί η Αροδαφνούσα για να τη δεχθεί, επειδή δεν είχε κάτι άλλο να κάνουν.

Τα καταφέραμε και πήγαμε στην Αροδαφνούσα και τότε άλλαξε άρδην το σκηνικό. Τη δέχθηκαν με απίστευτη αγάπη, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, ο ψυχολόγος. Αμέσως της έβαλαν ειδικό στρώμα για τις πληγές. Σε περίπου μία εβδομάδα η μητέρα μου, όχι μόνο άρχισε να ανταποκρίνεται, αλλά άρχισε να τρώει. Ξέραμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τη μάμα μου, όμως τουλάχιστον, για όσο καιρό της έμενε, ζούσε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό είναι το σημαντικό. Πρέπει όμως να πω, ότι είδα ανθρώπους στην Αροδαφνούσα που επέστρεψαν στα σπίτια τους. Δεν σημαίνει ότι όποιος πάει στην Αροδαφνούσα θα πεθάνει».

«Αρχίσαμε μαθήματα μετά από δύο εβδομάδες»

«Το έργο που προσφέρουν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, είναι απίστευτο. Η μάμα μου έλεγε μου συνέχεια “μα που είναι ο παπάς σου, γιατί εν έρχεται να με δει;”. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ επειδή, τι να της έλεγα, ότι έχει τρία χρόνια που πέθανε ο παπάς μου; Μόνο με τον ψυχολόγο, βρήκαμε λύση για να το αποφύγουμε. Εάν δεν υπάρχει βοήθεια, αφήνεσαι μόνος σου να πάρεις αποφάσεις, που μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένες.

Επειδή είδα την πίεση των εργαζόμενων, που ζουν αυτές τις καταστάσεις καθημερινά, σκέφτηκα να τους κάνω μαθήματα χορού. Πήραμε μία αίθουσα, μέσα στο οίκημα της Αροδαφνούσας, για μαθήματα χορού. Είπαμε να αρχίσουμε στις 8 Φεβρουαρίου, ήταν Τετάρτη. Ήρθε ο νοσοκόμος και μου είπε, “Ντίνο ακύρωσε το μάθημα, εν θα γίνει… Εν νεν καλά η μάμα σου”. Το βράδυ με πήραν τηλέφωνο ότι “έφυε”. Αρχίσαμε μαθήματα χορού με τους εργαζόμενους, μετά από δύο εβδομάδες. Μου είπαν να μην πάω αν δεν μπορώ, λόγω του χώρου. Τους είπα “θέλω να έρχομαι, επειδή δαμαί πέθανε η μάμα μου”. Ο χώρος δεν ήταν αποτρεπτικός για μένα. Λόγω του ότι ήταν η μετακόμιση και μετά λόγω του κορωνοϊού δεν κάνουμε μαθήματα, αλλά διατηρώ φιλικές σχέσεις με πολλά από τα παιδιά. Εύχομαι να μπορέσω να το συνεχίσω στο μέλλον.

Από τότε κάθε χρόνο στην Πορεία Χριστοδούλας είχα περίπτερο, εκτός τα τελευταία δύο χρόνια που είναι η πανδημία και δεν γίνεται. Την πρώτη χρονιά μάζεψα καλλιτέχνες και δημοσιογράφους για το περίπτερο και πήγαμε πολύ καλά. Τη δεύτερη χρονιά, επειδή ήμουν αντιπρόεδρος στη Συμμαχία Πολιτών, το ανέλαβε η Συμμαχία το περίπτερο».

Η έκκληση προς τον κόσμο

«H δική μου προτροπή προς τον κόσμο είναι να δώσει απλόχερα, ακόμα και από το υστέρημά του επειδή πραγματικά αξίζει. Ο καρκίνος, είναι κάτι που δεν ξέρεις πότε θα σου κτυπήσει την πόρτα, ούτε πότε θα έρθεις αντιμέτωπος μαζί του. Το έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός είναι θεάρεστο. Υπάρχει στήριξη από τον απλό κόσμο… Πολλές φορές είδα γιαγιάδες να έρχονται περπατητές για να δώσουν εισφορά από το υστέρημά τους και βλέπεις και κάποιες λιμουζίνες, που σου κλείνουν το παράθυρο», αναφέρει καταλήγοντας.

Αποτελεί ύψιστη κοινωνική μας ευθύνη να στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Η εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» διοργανώνεται από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου, με τη στήριξη του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και του Σχεδίου Επιβράβευσης Καρτών «ανταμοιβή». Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καθιερωμένης «Πορείας Χριστοδούλας» η οποία λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οι πόροι που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αξιοποιούνται για την ενίσχυση των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας που προσφέρει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου δωρεάν σε χιλιάδες ασθενείς με εμπειρία καρκίνου παγκύπρια. Οι υπηρεσίες του Συνδέσμου περιλαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών και παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς ασθενείς στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό, κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα ασθενών παγκύπρια, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών τους, υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και χειρισμού λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία, όπως επίσης και καθημερινή μεταφορά ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η Τράπεζα Κύπρου είναι μεγάλος συμπαραστάτης και διαχρονικός σύμμαχος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Για 23 χρόνια είναι έμπρακτα δίπλα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, όχι μόνο στο πλαίσιο της Πορείας Χριστοδούλας, αλλά και ολόχρονα μέσω πολλών φιλανθρωπικών δράσεων τόσο της ίδιας της Τράπεζας όσο και του προσωπικού της. Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο», αλλά και για τα σημεία εράνου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.stimaxi.com.cy ενώ μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους:

  • Σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου παγκύπρια
  • Ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy
  • Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ