Επιστολές προς Ράαμπ από Κύπριους της Βρετανίας με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Ιούλη

Να συμβάλει στην αποτροπή της προκλητικής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της παροικιακής οργάνωσης σημειώνουν επίσης σε επιστολή τους προς τον Ντόμινικ Ράαμπ με αφορμή την επερχόμενη μαύρη επέτειο των 47 ετών από την εισβολή ότι «τώρα είναι η ώρα» να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «το οποίο ξεκάθαρα δηλώνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από πρόσωπα άλλα από τους νόμιμους κατοίκους είναι απαράδεκτες και ζητά τη μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Η επιστολή που φέρει τις υπογραφές των Δώρου Παρτασίδη, Μαρί Νίκολσμπι και Αντώνη Σαββίδη εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης τονίζει επίσης ότι τώρα είναι η ώρα για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας λειτουργικής, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα, ιδίως το 1251, που απορρίπτει την τουρκική και τουρκοκυπριακή θέση υπέρ δύο κρατών.

Οι συντάκτες ζητούν επίσης από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία για διευκόλυνση των προσπαθειών για επανέναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου χωρίς εντάσεις και απειλές ή ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους με πλήρη σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις από ξένους, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα.

Επιστολή προς τον κ. Ράαμπ με αφορμή την επικείμενη μαύρη επέτειο απηύθυνε και ο βουλευτής βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ, ως Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου.

Ο φιλοκύπριος Συντηρητικός βουλευτής καλεί τον επικεφαλής της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής να τονίσει εκ νέου τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, βασισμένη σε μία λύση μέσα από διαπραγματεύσεις η οποία θα συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στην Κύπρο χρειάζεται να αντανακλά το διεθνές αποδεκτό μοντέλο ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια», προσθέτει ο κ. Όφορντ.

Ζητά επίσης από τον Υπουργό Εξωτερικών να ενθαρρύνει την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, να ζητήσει δημοσίως την κατάργηση την εγγυήσεων και να προβεί σε σχετικές παραστάσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η εκδοχή ο Τατάρ για Γενεύη-«Εγώ ζήτησα τη συνάντηση, είμαι αυτός που κρατάει ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές»
«Ξεκαθάρισμα» εκλογικών προτάσεων στη Βουλή-«Δεν αλλάζει η κατανομή εδρών, αλλάζει ο εκλογικός χάρτης»
Eνίσχυση διμερών σχέσεων, Κυπριακό, Μ. Ανατολή, Ουκρανία στις επαφές ΥΠΕΞ στη Ρώμη
Με πρωτοβουλία Φουρλά προβαίνει σε δήλωση για το Κυπριακό η Ρομπέρτα Μέτσολα
Επαφές ΥΠΕΣ με τοπικούς άρχοντες στην Πάφο για τα συμπλέγματα
Έμαθε «λίο» πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο και ήρθε στην κυπριακή Βουλή για ξενάγηση ο Φειδίας
Ο Τατάρ ετοιμάζεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές»
Συνομιλία με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Παρίσι
Στη Γαλλία ο ΠτΔ για τη πολυμερή συνάντηση-Τον υποδέχθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν
Αιχμές κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα-«Εξυπηρετεί το αδιέξοδο»