Διαφωνεί με το κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων ο δημιουργός του εμβολίου της Pfizer

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο παράγει η Pfizer, εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθότητα της βρετανικής στρατηγικής να χορηγείται η δεύτερη δόση του σκευάσματος 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Μιλώντας στο Sky News ο κ. Σαχίν είπε ότι θα δικαιολογούσε ένα κενό έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων. «Αλλά δε θα το καθυστερούσε περαιτέρω. Ως επιστήμονας πιστεύω ότι δεν είναι καλό να πάμε πέρα από τις έξι εβδομάδες», είπε.

Αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν δύσκολες αποφάσεις να λαμβάνουν με βάση την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά προειδοποίησε ότι η πρώτη δόση από μόνη της για διάστημα τριών μηνών παρέχει μόνο μερική προστασία.

«Επομένως, στο τέλος της ημέρας είναι μια αποτίμηση της συνάρτησης ρίσκου και οφέλους από κυβερνητικούς φορείς, κατά πόσο δηλαδή για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι αξίζει να δίνεται λιγότερη προστασία στους εμβολιαζόμενους», συμπλήρωσε ο κ. Σαχίν.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση υιοθέτησαν νωρίς στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας τη στρατηγική χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων μετά από 12 εβδομάδες.

Ενώ οι ερευνητές του εμβολίου της Οξφόρδης και η AstraZeneca συμφώνησαν με την τακτική αυτή για το δικό τους σκεύασμα λέγοντας ότι είχε μελετηθεί στις κλινικές δοκιμές, η Pfizer είχε προειδοποιήσει ότι το δικό της εμβόλιο δεν είχε δοκιμαστεί υπό αυτό το δοσολογικό καθεστώς.

«Στο τέλος της ημέρα χρειαζόμαστε κλινικά στοιχεία, αυτό είναι που μετράει. Αν παρουσιαστούν επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα, τότε ο κόσμος μπορεί να πειστεί», σημείωσε ο επικεφαλής της BioNTech.

Ο Ουγκούρ Σαχίν εκτίμησε επίσης ότι «κάποιο είδος κανονικότητας» θα επιτευχθεί ως το καλοκαίρι, αν και ο κορωνοϊός δε θα εξαλειφθεί. Η πρόβλεψή του είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό ίσως πέσουν κάτω από τα αντίστοιχα ποσοστά για η γρίπη, με αποτέλεσμα την αποφυγή μελλοντικών lockdown.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραδέχτηκε ότι κράτησε απόρρητο έγγραφο για το Ιράν ο Τραμπ-Στα χέρια των αρχών η ηχογράφηση
Προειδοποιεί η αδελφή του του Κιμ-«Θα γίνουν κι άλλες εκτοξεύσεις δορυφόρων»
Νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο-Ανάμεσα στα θύματα και παιδιά
Τραγωδία στη Γαλλία-Προσπάθησε να σώσει τα σκυλιά του από το φλεγόμενο σπίτι και πέθανε
Τουλάχιστον 16 παιδιά τραυματίστηκαν από πτώση στο Οχυρό Γιβραλτάρ του Γουίνιπεγκ
Ανησυχία για το φαινόμενο «hot car deaths» στις ΗΠΑ-Μέσα σε τέσσερις μέρες τρία μωρά πέθαναν
Απόσυρση ΕΛΚ από διαβούλευση για αποκατάσταση φύσης-Aντιδρούν S&D και Πράσινοι
Φρίκη στη Βρετανία-Ακρωτηρίασαν 13 άτομα και αναρτούσαν τα βίντεο στο διαδίκτυο
Στα ακίνητα του Λονδίνου στρέφει την τουρκική ελίτ ο φόβος της οικονομίας
ΒΙΝΤΕΟ: Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής της NASA για τα UFO