Για παραχώρηση άτοκου δανείου στη Cypra μίλησε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στην ερευνητική επιτροπή

Για παραχώρηση εκ μέρους της Πολιτείας άτοκου δανείου μέσω της διευθέτησης για καταβολή των κτηνιατρικών τελών ύψους €1 εκατομμυρίου μίλησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καταθέτοντας σήμερα στην ερευνητική επιτροπή για θέματα που αφορούν τις Εταιρείες CYPRA Ltd και/ CYPRA BIOENERGY Ltd.

Η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν η πρώτη μάρτυρας που κλήθηκε από τη επιτροπή, ήγειρε επίσης ζήτημα ότι η καταβολή των κτηνιατρικών τελών, για την οποία η εταιρεία κατέβαλε αρχικά €10.000 μηνιαίως και στη συνέχεια €15.000, ολοκληρώθηκε, με βάση απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε ερώτησή της, το Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή μετά που προέκυψε η συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου. Οι οφειλές του σφαγείου εκκρεμούσαν αφορούσαν την περίοδο 2012  - 2014.

Σημείωσε ακόμη στη συνεδρία της επιτροπής στις 26 Νοεμβρίου του 2020, η εικόνα που δόθηκε είναι ότι το ποσό των €10.000 για την εξόφληση των κτηνιατρικών τελών ήταν πρόταση που δεν είχε άλλη επιλογή για το κράτος, «Θα σας δώσω τόσα και αν δεν θέλετε πάρτε με δικαστήριο. Η εικόνα που δόθηκε στην επιτροπή ήταν ότι η CYPRA τους είπε τόσα θα σας δίνω. Και δέχθηκαν εκείνο το ποσό», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι «είχαμε επικρίνει τη σύμβαση για τις €10.000 δεδομένου της άτοκης μορφής. Εξού και παρενέβη και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τόκος θεωρείται και εκλαμβάνεται ως κρατική ενίσχυση».

Εξήγησε ότι τα κτηνιατρικά τέλη είναι όπως τον ΦΠΑ, δηλαδή εισπράττονται από τα σφαγεία και στη συνέχεια καταβάλλονται στο κράτος.» Όταν μία εταιρεία κατακρατεί €1 εκατ. χρήματα της ΚΔ και μάλιστα χωρίς τόκο, αυτό θεωρείται κρατική ενίσχυση», είπε.

Καταθέτοντας ως τεκμήρια τις απαντήσεις που η ίδια έλαβε από τους αρμόδιους Υπουργούς στις ερωτήσεις της για το όλο θέμα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως, με βάση τις απαντήσεις που έλαβε, στα καθυστερημένα τέλη επιθεώρησης δεν καταβαλλόταν τόκος καθώς αυτό δεν προβλεπόταν στο νόμο και ότι είχε ζητηθεί γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία. «Σημειώνω ότι η εξόφληση ολοκληρώθηκε τον Δεκ. του 2020 χωρίς τόκο και αναμένεται ακόμη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας», συμπλήρωσε κ. Χαραλαμπίδου.

Πόρισμα στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στο θέμα της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης της σύμβασης ύψους €54.000, λέγοντας ότι υπήρχε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια ένα πόρισμα που διενήργησε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα αυτό αφορούσε την πράξη ανώτερου λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου να ζητήσει την απόσυρση της επιταγής που κατατέθηκε εκ μέρους της εταιρείας σε  λογαριασμό της εταιρείας.

«Το πόρισμα παρέμεινε στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ για τρία χρόνια και, όπως αφέθηκε (στην επιτροπή Ελέγχου), να νοηθεί λόγω παρεξήγησης μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Νομικής Υπηρεσίας, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε», είπε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Χάρης Πογιατζής, ανέφερε ότι το θέμα της εγγυητικής δεν περιλαμβάνεται στους όρους της εντολής της επιτροπής, καθώς το θέμα αυτό εξετάζεται από ερευνώντα λειτουργό.

Δικαίωμα εκπροσώπησης και υποβολής ερωτήσεων από τους δικηγόρους της Cypra

Στη σημερινή ακρόαση, παρέστη ο δικηγόρος της εταιρείας Cypra Hλίας Στεφάνου, ο οποίος ζήτησε όπως οι εκπρόσωποι της εταιρεία να παρίστανται και αν είναι δυνατόν να υποβάλλουν ερωτήσεις υπό την μορφή αντεξέτασης των μαρτύρων. Είπε ότι το αντικείμενο εξέτασης της επιτροπής είναι το κατά πόσον η εταιρεία που εκπροσωπεί έτυχε προνομιακής συμπεριφοράς από κρατικές υπηρεσίες. Επικαλούμενος το άρθρο 44 του νόμου είπε ότι επιτρέπεται η εκπροσώπηση συνηγόρων της εταιρείας.

Σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν επιθυμούν να υποκαταστήσουν το ρόλο της επιτροπής, ζητώντας ωστόσο να τους παραχωρηθεί η δυνατότητα επισήμανσης ζητημάτων που ενδεχομένως η επιτροπή δεν γνωρίζει «ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα όταν έχετε κάποιο μάρτυρα μπροστά σας». Ζήτησε όπως επιτραπεί η δυνατότητα αντεξέτασης των μαρτύρων ή η δυνατότητα υποβολής θεμάτων στην επιτροπή η οποία να αποφασίζει κατά πόσον θα ερωτά τον μάρτυρα ή όχι.

Απαντώντας ο κ. Πογιατζής είπε πως  θα επιτραπεί η εκπροσώπηση στις ακροάσεις της επιτροπής και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν θα παραχωρήσει τη δυνατότητα αντεξέτασης, αλλά στο τέλος της διαδικασίας θα δίνεται η δυνατότητα στους εκπροσώπους της εταιρείας να θέτουν κάποια θέματα, τα οποία εφόσον η επιτροπή τα κρίνει ως σημαντικά αυτά θα αναφέρονται μέσω της Επιτροπής. Δεν θα υπάρχει δικαίωμα απευθείας παρέμβασης.

Πάντως κατά την ακρόαση, ο κ. Στεφάνου παρενέβη υπενθυμίζοντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι η εταιρεία CYPRA ήταν η μόνη που κατέβαλε τα κτηνιατρικά τέλη και ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επιβολής τόκου στις καθυστερημένες οφειλές. Επεσήμανε επιστολή του 2014 του Αναπληρωτή Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας που απαντά στον διευθυντή της CYPRA, με κοινοποίηση στη Νομική Υπηρεσά, ενημερώνοντας ότι αποδέχεται το αίτημα της εταιρείας για τον μηνιαίο διακανονισμό των οφειλών του σφαγείου. Προτού τον διακόψει ο Πρόεδρος, ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι ότι η με βάση την επιστολή δεν υπήρχε θέμα διώξεως εφόσον η CYPRA κατέβαλε τις οφειλές της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος-Δεν υποχωρεί η σκόνη
ΒΙΝΤΕΟ: Οδοιπορικό REPORTER στην κατεχόμενη Κερύνεια-Η ανάπλαση στο λιμανάκι και η ανάπτυξη
«Παιδιά και ενήλικες παίζουν στις ράμπες θαλάσσης για άτομα ΑμεΑ»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 2,8 εκατομμύρια του Τζόκερ
«Οι πίνακες του Μ. Κεραυνού μάς γεμίζουν με φως και αγάπη για τον τόπο»
Αρχίζουν την Παρασκευή οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης-Όλες οι πληροφορίες
Το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων για πρόσφυγες στην Κοκκινοτριμιθιά, εξέτασε η Επ. Προσφύγων
Αντιδράσεις στη Βουλή για σύστημα τηλεχειρισμού σε φωτοβολταϊκά-Διαπιστώθηκε απουσία σχεδιασμού
Γκράφιτι με σημαίες στην Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια
Οδηγείται στο Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας