Η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες Κυπρίων της Βρετανίας για την πολιτική της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τα  ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και για την εξωτερική πολιτική της χώρας και παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη στην τουρκική εξωτερική και εγχώρια πολιτική, αναφέρεται σε επιστολή του αρμόδιου τμήματος της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων, που απαρτίζεται από πρόσφυγες ή τέκνα προσφύγων στην κυπριακή παροικία της Βρετανίας, είχαν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για την Τουρκία με επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά σε δεσποτική τυραννία στο εσωτερικό και σε επικίνδυνο και απρόβλεπτο παίκτη διεθνώς», επισήμαιναν οι υπογράφοντες Κύπριοι της Βρετανίας.

Η απαντητική επιστολή αναφέρει ότι στις ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Τουρκία η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει τις «σοβαρές ανησυχίες» της για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σημειώνεται ότι ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία πρέπει να δεσμεύεται στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ περί κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να ασπαστεί ξεκάθαρα τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ έχει επαναβεβαιώσει την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της με την Κύπρο και την Ελλάδα, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Γίνεται παραπομπή στην υιοθέτηση του πλαισίου κυρώσεων ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συμπερίληψη στη λίστα κυρώσεων δύο Τούρκων αξιωματούχων του τομέα εξορύξεων, καθώς και στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις έναντι περισσότερων ατόμων. 

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επαναβεβαιώσει πως αν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία συνεχιστούν, η ΕΕ  είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα όργανα και τις επιλογές στη διάθεσή της για να υπεραμυνθεί των συμφερόντων της και εκείνων των κρατών-μελών.

Προστίθεται ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη βορειοανατολική Συρία.

Εν κατακλείδι, δίνεται η διαβεβαίωση στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων ότι η Κομισιόν στις διμερείς επαφές της με τις τουρκικές αρχές και στα διεθνή φορά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο
Συζήτησαν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ Πρόεδρος και ΔΗΣΥ-Δεν εκφράστηκε παράπονο για απόρριψη νομοσχεδίων
Αποζημιώσεις στην οικογένεια Παπακώστα για παραβίαση του δικαιώματος αυλισμού
Αννίτα Δημητρίου: Χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ να το προστατεύσουμε
Άλλα ο υπουργός Ενέργειας, άλλα η New Med Energy για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»
Ολοκληρώνει το πόθεν έσχες η Βουλή-Συνεχίζουν να εξαιρούνται δικαστές και Εισαγγελείς
Ενέκρινε νομοσχέδιο για φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις το Υπουργικό
Φήμες για διορισμό του επικεφαλής της ΜΙΤ ως υπεύθυνου για το Κυπριακό
Στην Άγκυρα ο Τατάρ για την ορκωμοσία του Ερντογάν
Πράσινο Υπουργικού για σχέδιο δράσης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση