Η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες Κυπρίων της Βρετανίας για την πολιτική της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τα  ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και για την εξωτερική πολιτική της χώρας και παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη στην τουρκική εξωτερική και εγχώρια πολιτική, αναφέρεται σε επιστολή του αρμόδιου τμήματος της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων, που απαρτίζεται από πρόσφυγες ή τέκνα προσφύγων στην κυπριακή παροικία της Βρετανίας, είχαν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για την Τουρκία με επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά σε δεσποτική τυραννία στο εσωτερικό και σε επικίνδυνο και απρόβλεπτο παίκτη διεθνώς», επισήμαιναν οι υπογράφοντες Κύπριοι της Βρετανίας.

Η απαντητική επιστολή αναφέρει ότι στις ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Τουρκία η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει τις «σοβαρές ανησυχίες» της για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σημειώνεται ότι ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία πρέπει να δεσμεύεται στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ περί κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να ασπαστεί ξεκάθαρα τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ έχει επαναβεβαιώσει την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της με την Κύπρο και την Ελλάδα, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Γίνεται παραπομπή στην υιοθέτηση του πλαισίου κυρώσεων ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συμπερίληψη στη λίστα κυρώσεων δύο Τούρκων αξιωματούχων του τομέα εξορύξεων, καθώς και στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις έναντι περισσότερων ατόμων. 

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επαναβεβαιώσει πως αν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία συνεχιστούν, η ΕΕ  είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα όργανα και τις επιλογές στη διάθεσή της για να υπεραμυνθεί των συμφερόντων της και εκείνων των κρατών-μελών.

Προστίθεται ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη βορειοανατολική Συρία.

Εν κατακλείδι, δίνεται η διαβεβαίωση στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων ότι η Κομισιόν στις διμερείς επαφές της με τις τουρκικές αρχές και στα διεθνή φορά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας