Χιλιάδες μαθητές και γονείς παρακολούθησαν σεμινάριο για το διαδίκτυο

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την υποστήριξη των εταίρων του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CΥberSafety και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, με στόχο την καλλιέργεια της υπευθυνότητας, του σεβασμού, αλλά και της κριτικής και της δημιουργικής αξιοποίησης του διαδικτύου στη ζωή μας, η ημερίδα λειτούργησε ως υπενθύμιση του καθήκοντος όλων, της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των φορέων λήψης αποφάσεων, που ασχολούνται με το διαδίκτυο, των γονιών, των νέων και των παιδιών, να μετατραπεί το διαδίκτυο σε έναν καλύτερο και ασφαλέστερο χώρο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης.

Κατά τη φετινή ημερίδα συνδέθηκαν εκατοντάδες τάξεις από σχολεία όλης της Κύπρου και υπολογίζεται ότι πέραν των 4000 χιλιάδων μαθητών/μαθητριών, Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εκπαιδευτικοί και γονείς, παρακολούθησαν την ημερίδα.

Την ημερίδα, χαιρέτισε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την ασφαλή και την υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, με ενημέρωση για τις προοπτικές δημιουργικής αξιοποίησής του, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων και κινδύνων.

Ο Δρ Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Help – Line.gr, του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου της Ελλάδος και ο γνωστός ηθοποιός, Μάριος Αθανασίου, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις του Διαδικτύου, ειδικότερα κατά τη χρήση του στην COVID εποχή, εστιάζοντας στην πολύωρη ενασχόληση, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τη γενικότερη συμπεριφορά μας στο Διαδίκτυο, η οποία θα πρέπει να διέπεται από σεβασμό. Η Δρ Λίντα Παπαδόπουλος, συγγραφέας και ψυχολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με καταγωγή από την Κύπρο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου, εισηγήθηκε καλές πρακτικές σε μαθητές/μαθήτριες και γονείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ορθής και ισορροπημένης αξιοποίησής του.

Επίσης, όσοι και όσες συμμετείχαν στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισήγηση της Δρος Αναστασίας N. Κατσαουνίδου, η οποία είναι δημοσιογράφος και ερευνήτρια στον οργανισμό Ελληνικά HOAXES. Η Δρ Κατσαουνίδου αναφέρθηκε στο φαινόμενο της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, τις ομάδες ελέγχου γεγονότων (Ελληνικά Hoaxes) και την ανάγκη της ενεργοποίησης του ερευνητή, που όλοι/ες κρύβουμε μέσα μας. Ακολούθως, η ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel, μαζί με τον Δρα Θανάση Χατζηλάκο, Καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αντίστασης στην παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο, η οποία διαδίδεται όπως την πανδημία και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους «ΑΝΤΙσώματα στην Παραπληροφόρηση», στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές και μαθήτριες της ομάδας CYberSafety Youth Panel, μέσα από συναφείς δράσεις θα δράσουν ως ΑΝΤΙσώματα στην παραπληροφόρηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Διερεύνηση ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς ιατρούς ζητά ο ΠΙΣ
Δωρεάν είσοδος σε μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους
Καταδικάζει τα ωράρια στα ΤΑΕΠ Πάφου και Πόλη Χρυσοχούς η ΠΑΣΥΚΙ
Έναρξη εκσκαφών στην Αλόα ζητούν συγγενείς τ/κ αγνοούμενων
Ώρες λειτουργίας Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού
Ολοκληρώθηκε κύκλος συζητήσεων του ΥΠΑΝ με διευθύνσεις σχολείων
Επαναπροκηρύσσεται το μέτρο του πράσινου τρύγου σε αμπελώνες οινοπαραγωγής
Ανακάμπτουν τα πεύκα που επηρεάστηκαν από πιτυοκάμπη
Ανεβάζουν τις τιμές σε καύσιμα και τσιγάρα στα κατεχόμενα