Ο Έλληνας πρώην διευθυντής της CIA δουλεύει στην πιο μυστική τράπεζα του κόσμου

Η νέα ζωή του ομογενή υπερπράκτορα στην Allen & Co, ένα μικρό αλλά πανίσχυρο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δεν έχει ούτε εταιρική ιστοσελίδα αλλά διαθέτει ένα ζηλευτό portfolio πελατών

Ο George Tenet δεν θα περάσει σίγουρα στην ιστορία της CIA, ως ένας από τους καλύτερους διευθυντές της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Αναμφίβολα ήταν-για πολλούς πράκτορες που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του- ένας διευθυντής που κατάφερε να «αναγεννήσει» την CIA, να την εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τα τμήματά της. Όμως η αποτυχία των πρακτόρων της να προλάβουν και να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι αυτό που θα τον στοιχειώνει για πάντα, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους και άριστους γνώστες του σκοτεινού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών. Μόνο που όλα αυτά δεν απασχολούν πλέον τον ομογενή με καταγωγή από την Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία, αυτή του τραπεζίτη, τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Ο εκτελεστής»: Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι φτωχός

Μια πορεία που χαρακτηρίζεται από άκρατη «μυστικοπάθεια», αφού η επενδυτική τράπεζα Allen & Co, είναι ίσως το πιο «κρυφό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του κόσμου. Δεν διαθέτει εταιρική ιστοσελίδα, δεν προβαίνει σε ανακοινώσεις ή στην έκδοση δελτίων τύπου για τις δραστηριότητές της και η φήμη της ως το πιο «απόρρητο» και απρόσιτο επικοινωνιακά τραπεζικό ίδρυμα στον κόσμο, έχει γεννήσει ακόμη και αστικούς μύθους.

Στόμα ερμητικά κλειστό

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έλευση του πρώην διευθυντή της CIA George Tenet στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό για τουλάχιστον δύο χρόνια, από την στιγμή που τοποθετήθηκε στην θέση αυτή. Για πολλούς, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση ειδικά από την στιγμή που λόγω της θητείας του σε μια από τις πλέον νευραλγικές θέσεις των Μυστικών Υπηρεσιών της Αμερικής, ήξερε πολύ καλά να κάνει ένα πράγμα. Να κρατάει το στόμα του κλειστό, όπως και οι υπόλοιποι εκατόν τριάντα πέντε υπάλληλοι της συγκεκριμένης τράπεζας, που διαθέτει στο portfolio των πελατών της, εταιρίες κολοσσούς και δισεκατομμυριούχους των media και της βιομηχανίας.

Πολλοί από αυτούς είχαν γνωρίσει κοινωνικά και όχι μόνο τον πρώην πανίσχυρο διευθυντή της CIA, τον μοναδικό μαζί με τον Allen Dulles με την μακρύτερη χρονικά θητεία σε αυτή την θέση, ο οποίος εκτός υπηρεσίας ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Ήταν σαφώς πιο κοινωνικός και το σημαντικότερο; Όταν εγκατέλειψε την CIA, είχε και αυτός μαζί του ένα δικό του portfolio επαφών με δυνατά ονόματα, ανάμεσά τους και δύο πλανητάρχες, οι οποίοι τον εκτιμούσαν παρά τα λάθη στα οποία υπέπεσε. Όλα αυτά διερευνήθηκαν ενδελεχώς από τον Herbert Allen Jr, τον ισχυρό ανήρ αυτής της boutique investment bank-έτσι την χαρακτηρίζουν στα άρθρα τους έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες και οικονομικά site-ο οποίος τον προσέλαβε αρχικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ομογενής από την Χειμάρρα, υπέγραψε συμβόλαιο εχεμύθειας, το οποίο τον δεσμεύει να μην αποκαλύψει ποτέ οτιδήποτε έχει να κάνει με το αντικείμενο εργασίας του στην συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ειδικεύεται στις υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις μεταξύ επενδυτών, top στελεχών της βιομηχανίας των ΜΜΕ και ισχυρών broker.

Από πράκτορας τραπεζίτης

Σχεδόν καθημερινά, ο Tenet περνάει την είσοδο των γραφείων της Allen & Co στο νούμερο 711 της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, συνήθως μόνος του, αφού οι εποχές που είχε την προσωπική του ασφάλεια ως διευθυντής της CIA έχουν παρέλθει. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μια πληθώρα ραντεβού εντός και εκτός γραφείων, επαγγελματικά δείπνα και ταξίδια εκτός Νέας Υόρκης, όποτε η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη. Παρόλο που του ζητήθηκε πολλές φορές να δώσει μια συνέντευξη για την καινούρια του ζωή, αρνήθηκε ευγενικά μεν αλλά κατηγορηματικά, έχοντας εισπράξει αρκετή πικρία από τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Μίλησε μόνο τρεις η τέσσερις φορές όταν έβγαλε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «At the center of the storm: My years in the CIA», για το οποίο δέχτηκε σκληρή κριτική.

Rafale: Πως τα «αόρατα» γεράκια ισοπέδωσαν την Τουρκική βάση

Ήταν τότε που διέψευδε κατηγορηματικά ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, βασάνισε με διάφορες μεθόδους, όπως τον εικονικό πνιγμό και τα ηλεκτροσόκ Άραβες υπόπτους για την τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο. Ήταν η εποχή των περίφημων πτήσεων με τα αεροσκάφη της CIA, που μετέφεραν κρατούμενους σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, πριν σταλούν στο στρατόπεδο X-Ray στο Guantanamo της Κούβας. Δυστυχώς για τον ίδιο, η επιβεβαίωση για όλα τα παραπάνω ήρθε στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, όταν η Επιτροπή της Αμερικάνικης Γερουσίας που ερευνούσε τις καταγγελίες για τις απαγωγές, την κράτηση και τις μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία από την CIA , έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεσή της. Μια έκθεση που επιβεβαίωνε όλα όσα αρνιόταν κατηγορηματικά ο Έλληνας πρώην διευθυντής πανίσχυρης μυστικής υπηρεσίας, που αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Επέλεξε να αποστείλει στα ΜΜΕ μαι γραπτή δήλωση στην οποία έλεγε πόσο λυπόταν για την δημοσιοποίηση της έκθεσης, «η οποία προκαλεί ζημιά στην Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους άντρες και τις γυναίκες της CIA».

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, είπε ότι το πρόγραμμα κατευθυνόταν από τον πρόεδρο Μπους, ότι όλοι όσοι έπρεπε να γνωρίζουν γνώριζαν και μετά από όλα αυτά επέστρεψε στην συνήθη του καθημερινότητα και τις νέες του επαγγελματικές ευθύνες, στην πιο μικρή αλλά και πιο «μυστική» τράπεζα της Αμερικής.

Η Allen και η σύναξη των ισχυρών

Κάθε καλοκαίρι, συνήθως στις αρχές Ιουλίου, το μικρό ειδυλλιακό θέρετρο του Sun Valley στο Idaho, γίνεται για λίγες ημέρες το επίκεντρο του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Μεγιστάνες του τύπου, πανίσχυροι επιχειρηματίες και CEO’s σε εταιρίες-κολοσσούς, σχεδόν όλοι τους δισεκατομμυριούχοι δίνουν ηχηρό παρόν στο ετήσιο συνέδριο της Allen & CO. Μιας τράπεζας που επικοινωνιακά τουλάχιστον λειτουργεί όπως η περίφημη λέσχη Buildeberg, σε ότι έχει να κάνει με τις επενδυτικές της κινήσεις, εδώ και δεκαετίες. Ιδρύθηκε το 1922 από τον Charles Robert Allen Jr, δίπλα στον οποίο τάχθηκαν σύντομα και τα άλλα δύο αδέρφια του Herbert και Harold. Από την πρώτη στιγμή η μυστικοπάθεια γύρω από τις δραστηριότητές της και η απόλυτη εχεμύθεια απέναντι στους πελάτες της, δημιούργησε τον μύθο που την συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Τζον Κυριάκου: Ο κατάσκοπος και η προεδρική «χάρη» των 2.000.000 δολαρίων

ΟΙ ειδήμονες του χώρου την χαρακτηρίζουν σαν μια boutique investment bank, η οποία ειδικεύεται σε επενδυτικές κινήσεις στον χώρο των ΜΜΕ και του Entertainment στις ΗΠΑ. Όταν το 1973 αγόρασε ένα ποσοστό της κινηματογραφικής εταιρίας Columbia, αρκετοί απόρησαν με την κίνηση αυτή. Εννέα χρόνια αργότερα, όταν η εταιρία αγοράστηκε από την Coca Cola, η Allen & Co αποκόμισε ένα πολύ μεγάλο κέρδος-το ποσό δεν έγινε ποτέ γνωστό-ενώ ο ιδιοκτήτης της Herbert Allen Jr, κέρδισε μια θέση στο συμβούλιο της εταιρίας που διακινεί το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στον κόσμο.

Υπόθεση Οτσαλάν: Μια προδοσία που παραμένει ατιμώρητη!

Έκτοτε συνεργάστηκε στενά και ήταν παρούσα σε deals δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ στο πελατολόγιο της φιγουράρουν η Google, το Facebook και ο μηντιακός κολοσσός News Corporation.

Κανένα από τα deals, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές εταιριών που πραγματοποιεί δεν δημοσιοποιείται στον τύπο από την τράπεζα, η οποία δεν διαθέτει εταιρικό website και τα δελτία τύπου είναι μια άγνωστη φράση στα στελέχη της. Αποδέχεται μερικώς την δημοσιότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο, όταν λαμβάνει χώρα το ετήσιο συνέδριό της στο Sun Valley. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, όπου δεκάδες lear jets, προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του μικρού θέρετρου και η μοναδική φορά που οι φωτογράφοι έχουν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν τους πανίσχυρους δισεκατομμυριούχους πελάτες της. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο πολύς Muhtar Kent- πρώην ceo της Coca Cola-o μεγιστάνας του Τύπου Rupert Murdoch, ο Michael Bloomberg, ο mark Zuckerberg του Facebook, ο εκ των κορυφαίων κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ Brian Grazer και ο John William Henry ιδιοκτήτης της Boston Globe και της Liverpool. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι οικονομικοί συντάκτες είναι η απόλυτη ίσως συνάθροιση τόσο ισχυρών ονομάτων του επιχειρείν από μια μικρή τράπεζα με πελατολόγιο που θα ζήλευε ακόμη και η Goldman Sacks.

Πηγή: Newsauto

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα