Μια βόλτα στο νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία (βίντεο)

Μια ξενάγηση στην πλατεία του νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στην καρδιά της Λευκωσίας ετοίμασε το αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο επιμελήθηκε τα σχέδια του έργου.

Από την καταπράσινη εξέδρα, το τοπίο με τους φεγγίτες μουσειολογικού ενδιαφέροντος, μέχρι την είσοδο του κτηρίου, η XZA architects, με τη Θεώνη Ξάνθη και την πολυμελή ομάδα της, δημιούργησε ένα ξεχωριστό βίντεο, καταγράφοντας το πώς θα είναι το έργο όταν υλοποιηθεί.

 

Το ισόγειο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου καταγράφει τις κινήσεις της πόλης και την καθημερινή ζωή στην πρωτεύουσα.

Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

 

Σημείο αναφοράς στο κέντρο της πρωτεύουσας
Όπως σημειώνει η ομάδα, η οποία επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη, η ανύψωση των εκθεσιακών χώρων από το έδαφος και η αντίστοιχη «βύθιση» άλλων λειτουργικών οντοτήτων απελευθερώνουν τον εξωτερικό χώρο στο επίπεδο του εδάφους, διευκολύνοντας τη ροή των κινήσεων και ενοποιώντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε ένα νέο ευρέως διαδεδομένο υπαίθριο αρχαιολογικό και πολιτιστικό τοπίο.

 

Η διάταξη του κτηρίου δημιουργεί μια μεγάλη εισαγωγική πλατεία, η οποία ταυτόχρονα λειτουργεί ως πλατεία αναφοράς για το κτήριο, στο οποίο στεγαζόταν η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κύρια είσοδος υποχωρεί όσο χρειάζεται για να δεχθεί την κίνηση από τον Δημόσιο Κήπο, ενώ η δυτική πλευρά των εργαστηρίων διαχέεται στο τοπίο της περιοχής του ποταμού.

 

  

Όπως αναφέρεται, γενικός σκοπός του έργου είναι η παροχή προσβασιμότητας και απρόσκοπτης σύνδεσης με τις γύρω περιοχές.