Το ΚΟΕ αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας
14:51 - 29 Οκτωβρίου 2021

Σε σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ειδικά για το 2021 προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω της ενίσχυσης της ανάκαμψης της οικονομίας και των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο Οικονομικών Προοπτικών Οκτωβρίου, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε 5,4% το 2021 και σε 4,1% το 2022. Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο δελτίο του περασμένου Ιουλίου, το ΚΟΕ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,7% και 3,8% για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
Στη βάση της προς τα πάνω αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ, το ΚΟΕ αναθεώρησε και τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό, ο οποίος για το 2021 και 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% και 1,8% το 2021 και 2022 αντίστοιχα, σε σύγκριση με 1,6% και 1,8% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουλίου.
«Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης της ανάκαμψης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, περαιτέρω βελτιώσεων στη δραστηριότητα και την αγορά εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο (που αποτυπώνονται σε προπορευόμενους δείκτες) και προς τα πάνω αναθεωρήσεων στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών», αναφέρει το ΚΟΕ.
Οι κίνδυνοι στις προοπτικές
Το ΚΟΕ σημειώνει ωστόσο ότι κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές πηγάζουν από πιθανά νέα κύματα της πανδημίας λόγω νέων παραλλαγών του ιού και σχετικά μικρότερης εμβολιαστικής κάλυψης των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων.
Κίνδυνος αρνητικού επηρεασμού των προβλέψεων προκύπτει επίσης από ενδεχόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας και τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές αγαθών , αφού η εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές, κυρίως του πετρελαίου, είναι πολύ μεγάλη, όπως αναφέρεται στο δελτίο.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τις προοπτικές ως αποτέλεσμα του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που μπορεί να καταστήσουν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στο ενδεχόμενο λιγότερο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών και σε αλλαγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Επιβάρυνση στις προοπτικές παραμένει το σχετικά υψηλό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και δημοσιονομικές πιέσεις που πιθανόν να προκύψουν, για παράδειγμα, από παρατεταμένη πανδημία, αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με το Γενικό Σύστημα Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και από πληθωριστικές πιέσεις.
Οι προϋποθέσεις για ακόμη ψηλότερη ανάπτυξη
Εξάλλου, καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μπορούν να διαμορφωθούν από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ιδίως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή και την απασχόληση. Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως, θα βελτίωναν περαιτέρω τις εξωτερικές και εγχώριες οικονομικές συνθήκες.
Ειδικότερα στην Κύπρο, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και μία καλύτερη από την αναμενόμενη τουριστική σεζόν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες, καταλήγει το ΚΟΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
