Η ΚΟΠ υποκύπτει, οι ομάδες πιέζουν και οι διαιτητές αλλάζουν όπως τα πουκάμισα

Έχει καταντήσει γραφικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια το θέμα της διαιτησίας στο κυπριακό ποδόσφαιρο και το σκηνικό, που διατηρείται από πέρυσι, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, πως το πρόβλημα θα επιλυθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό δείχνουν άλλωστε τα πεπραγμένα, τόσο των ομάδων, όσο και της ΚΟΠ.

Μια εβδομάδα μετά τον ορισμό του Βασίλη Δημητρίου στο φιλικό της Ανόρθωσης με τον Απόλλωνα και την αντίδραση των δύο ομάδων, που ανάγκασε την ΚΟΠ να αλλάξει διαιτητή και να ορίσει για το παιχνίδι τον Νικόλα Νεοκλέους, ήρθε η αλλαγή διαιτητή στο φιλικό Εθνικός-Ομόνοια. Ο Γιώργος Νικολάου που ορίστηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αποτελεί κόκκινο πανί για τους πράσινους, μετά το περσινό παιχνίδι στο ΑΕΚ Αρένα, μεταξύ ΑΕΚ και Ομόνοιας, κατά το οποίο το τριφύλλι εξέφρασε σφοδρά παράπονα για τα σφυρίγματα του διαιτητή.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον ορισμό Νικολάου, η ΚΟΠ άλλαξε τον διαιτητή, ορίζοντας στη θέση του, τον Κωνσταντίνο Φελλά.

Είναι πραγματικά άξια απορίας η στάση που τηρούν όλες οι πλευρές στο συγκεκριμένο θέμα. Από τη μία, οι αποφάσεις της ομοσπονδίας για τον ορισμό κάποιων διαιτητών, για τους οποίους οι ομάδες πνέουν μένεα, είναι ανεξήγητες. Από την άλλη, οι διαμαρτυρίες των ομάδων για ορισμούς σε φιλικά (!) παιχνίδια, μάλλον ξεφεύγουν από τη ζώνη της λογικής.

Είναι σωρεία τα ερωτήματα τα οποία οι αρμόδιοι στην ομοσπονδία, οι ομάδες αλλά και οι διαιτητές καλούνται να απαντήσουν.

  • Αν από τα μέσα Ιουλίου ξεκίνησαν οι φωνές για τη διαιτησία, τότε τι θα συμβεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσει το πρωτάθλημα;
  • Όταν η ομοσπονδία κάνει τα «χατίρια» των ομάδων και αλλάζει τους διαιτητές, δημιουργώντας προηγούμενο, στο μέλλον εάν δεν πράξει το ίδιο απέναντι σε κάποια άλλη ομάδα που θα έχει παράπονο, τότε τι θα συμβεί; Και ποιος θα της βρίσκει δίκαιο;
  • Οι ομάδες θα αποφασίσουν συνολικά για το αν θέλουν πρωτάθλημα με ξένους διαιτητές από την αρχή; Κι αν ναι, η ΚΟΠ πως θα χειριστεί το εν λόγω θέμα;
  • Επίσης με βάσει τα δεδομένα που επικρατούν με την πανδημία, είναι εφικτό ένα σενάριο καθόδου ξένων διαιτητών για το νέο πρωτάθλημα;
  • Οι διαιτητές πώς τοποθετούνται για τις αλλαγές που γίνονται στα φιλικά παιχνίδια;

Σίγουρα ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του ερμηνεία σε καθένα από τα πιο πάνω ερωτήματα, ωστόσο είναι ένα πράγμα η ερμηνεία κι άλλο η εξήγηση από επίσημα χείλη, τα οποία προτιμούν μέχρι στιγμής να κρατούν τα στόματα τους κλειστά.

Το πρόβλημα της διαιτησίας, βρίσκεται σε σημείο καμπής και είναι σημαντικό για την πορεία του κυπριακού ποδοσφαίρου να εξευρεθούν λύσεις, πριν να είναι πολύ αργά. Κι αυτό το πολύ αργά, δεν είναι και τόσο μακριά... Σε ένα μήνα αρχίζει το νέο πρωτάθλημα κι όλοι θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, εάν μέχρι τότε δεν καθοριστεί μια κοινή γραμμή πορείας για την επόμενη χρονιά.

Πρέπει η ΚΟΠ, οι ομάδες και οι διαιτητές να καθίσουν σ'ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να εξευρεθούν μέσα από το διάλογο λύσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, μοναδικός χαμένος απ' αυτό το χάσμα που δημιουργείται, θα είναι το κυπριακό ποδόσφαιρο και ο αγνός φίλαθλος.

Το θέατρο του παραλόγου των δύο τελευταίων εβδομάδων, δείχνει πάντως ότι το σχοινί αντί να χαλαρώσει, τεντώνεται...