Ο Ερντογάν «απαλλοτριώνει» κι άλλα δολάρια από ιδιωτικές τράπεζες για το άδειο, κρατικό θησαυροφυλάκιο

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό του συναλλάγματος που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μια κίνηση που αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα τα αποθέματα της χώρας κατά περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Η νομισματική αρχή δήλωσε ότι οι λεγόμενοι δείκτες απαιτήσεων αποθεματικού συναλλάγματος αυξάνονται κατά 300 μονάδες βάσης για όλες τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανεξάρτητα από τη λήξη τους.
 
Η αλλαγή θα αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» περισσότερες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στη νομισματική αρχή, αυξάνοντας τα αποθεματικά που εμφανίζει η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την ανακοίνωση ως μέρος μιας πολιτικής ομαλοποίησης αφού παρείχε πρόσθετο σκληρό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
 
Το επίπεδο των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές της Τουρκίας από πέρυσι, όταν οι αρχές άρχισαν να υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν υποχρεωτικά ξένο νόμισμα το κράτος μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps).
 
Ωστόσο, τα ακαθάριστα αποθέματα του έθνους μειώθηκαν από περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
 
Επιπλέον οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της φέτος.
 
Πηγή: newmoney  
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Μακρόν να βεβαιώνεται ότι είναι κλειστή η πόρτα
Διαδηλώσεις φοιτητών στη Σερβία με αίτημα την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς-Ή δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για τη Γάζα ή θα εξοντωθεί
Το Αν. Δικαστήριο ΗΠΑ δίνει προσωρινά στην κυβέρνηση άδεια να ανακαλέσει νομικό καθεστώς 500.000 μεταναστών
New York Times: Κεταμίνη, ecstasy και κοκτέιλ φαρμάκων έπαιρνε ο Μασκ, για να... βγάζει τη μέρα
Τα προξενεία θα ξεκινήσουν πρόσθετους ελέγχους σε όσους έχουν αιτηθεί βίζα για να επισκεφθούν το Χάρβαρντ
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και πάπα Λέοντα στο Βατικανό
Τον Ε. Ιμάμογλου επισκέφθηκε στη φυλακή ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία
Πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν-Ζελένκσι με οικοδεσπότη Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Ο Τραμπ λέει ότι η Κίνα παραβίασε πλήρως τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς