Χριστοδουλίδης σε Άγκυρα: Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι a la carte

Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte'».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τη Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη πως η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι σαφής και ως προς το ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία.

"Η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύει και επιβεβαιώνει, ανάμεσα σε αλλά, τη διαχρονική στάση περιφρόνησης της Άγκυρας στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της ΕΕ, για τη συμπεριφορά της ευρύτερα, και πιο συγκεκριμένα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην Αν. Μεσόγειο", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμός Άγκυρας για τη δήλωση των ΥΠΕΞ-«Όμηρος Κύπρου και Ελλάδας η Ε.Ε.»

Πρόσθεσε πως "εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τον διάλογο, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρότασή της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας  δυτικά και βόρεια της Κύπρου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η πρότασή μας καλωσορίστηκε από την ίδια την ΕΕ, κατ’ επανάληψη, με πιο πρόσφατη την κοινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών, και αποτελεί πλέον διακηρυγμένη θέση των 27", επεσήμανε.

Το ίδιο ασφαλώς, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, "ισχύει και για τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις της, ειδικά σε ότι αφορά τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό. Δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte"'.

"Αλλά και στο γενικότερο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Δήλωση των 27 επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της ΕΕ, ότι δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις, τις οποίες όλοι θέλουν να δουν να βελτιώνονται. Η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών είναι σαφής και ως προς αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία", κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν αναβαθμισμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία-Προανήγγειλε επίσκεψη Μακρόν ο Πρόεδρος
Αναμένει εισήγηση από Νομική Υπηρεσία για πολλαπλές συντάξεις ο ΠτΔ-«Η Βουλή επέλεξε κάτι διαφορετικό, απόλυτα σεβαστό»
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Συνεχίζει τις επαφές ο Τατάρ ενόψει της πολυμερούς στη Νέα Υόρκη
Πάει με τις γνωστές προθέσεις στην πενταμερή ο Τατάρ-«Επωφελής συνεργασία σε πρακτικά ζητήματα μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος»
Στήριξη Κύπρου σε στρατηγική Κομισιόν για εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ εξέφρασε ο Υπ. Ενέργειας
Καταγγέλλει πέντε χρόνια απραξίας και εκφράζει χαμηλές προσδοκίες για την πενταμερή ο Έρχιουρμαν
Μια διαφορετική πενταμερή αναμένει ο Τατάρ-«Έχει στην τσέπη του τα θέματα ενέργειας και οδοφραγμάτων»