Να ανοίξουν όλα τα καταστήματα στη πρώτη φάση λέει το μοντέλο ΟΕΒ
06:47 - 28 Απριλίου 2020

Στη πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και επανεκκίνησης της οικονομίας εντάσσει τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε σχετικές εισηγήσεις που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, σε όλες σχεδόν τις χώρες εντάσσονται στο πρώτο κύμα επαναδραστηριοποίησης.
Η προσέγγιση της ΟΕΒ, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που θέτουν περιορισμούς στο εμβαδό των καταστημάτων που ανοίγουν στην πρώτη φάση, είναι ότι μπορούν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα από την αρχή, αλλά με διαφοροποιημένες αναλογίες εμβαδού ανά πρόσωπο.
Για παράδειγμα, η μια επιλογή είναι να τεθεί ένα όριο όπως έγινε στην Γερμανία όπου από τις 20 Απριλίου δικαιούνται να λειτουργούν καταστήματα εμβαδού μέχρι 800 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή θα έχει ως συνέπεια στην ίδια εμπορική οδό κάποια καταστήματα να λειτουργούν και κάποια άλλα όχι, προκαλώντας αισθήματα άδικης μεταχείρισης.
Η άλλη επιλογή, σύμφωνα με την ΟΕΒ, είναι να τεθεί διαφορετικό όριο τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, για όσα καταστήματα υπερβαίνουν το όριο που θα καθοριστεί. Για παράδειγμα για όσα είναι μέχρι 800 τ.μ. θα είναι ένα άτομο ανά 8 τ.μ. και για όσα είναι άνω των 800 τ.μ. θα είναι 10 τ.μ.. Εισήγηση της ΟΕΒ είναι και να μην γίνεται διαχωρισμός του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού εργαζομένων, νοουμένου φυσικά ότι τηρούνται τα συνολικά όρια, αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί αχρείαστα δυσλειτουργίες στην ομαλή διεξαγωγή της εργασίας και συντείνει στη δημιουργία μεγάλης ουράς αναμονής στα ταμεία.
Αν επιλεγεί η προτεινόμενη από την ΟΕΒ προσέγγιση, τότε οι επόμενες φάσεις αντί να περιλαμβάνουν άνοιγμα πρόσθετου αριθμού καταστημάτων, θα περιλαμβάνουν μείωση του επιβαλλόμενου εμβαδού ανά άτομο. Η πρόταση της ΟΕΒ συγκεντρώνει δύο πλεονεκτήματα: επιστρέφουν νωρίτερα πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι στην εργασία τους και παράλληλα, περισσότερα διαθέσιμα καταστήματα, που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση του συνωστισμού ή της αναμονής σε ουρές.
Διαφορετικό καθεστώς για τα εμπορικά κέντρα
Το κεφάλαιο της χαλάρωσης των μέτρων στα εμπορικά κέντρα, βάσει της πρότασης της ΟΕΒ, είναι ξεχωριστό, καθώς σε όλες τις χώρες αποτελούν ειδική περίπτωση. Ειδικότερα, αυτό που προτείνεται είναι καθορισμός ωφέλιμου χώρου ανά άτομο και για το ίδιο το κέντρο συνολικά, πέραν του κάθε καταστήματος. Επιπρόσθετα, η πρόσβαση στους χώρους του κέντρου θα είναι ελεγχόμενη, στις εισόδους αλλά και κατά την προσέγγιση στον χώρο στάθμευσης. Σημειώνεται ότι ανοιχτά θα είναι μόνο τα καταστήματα και όχι οτιδήποτε άλλο (εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφοι κτλ.). Επίσης, θα απομακρυνθούν όλα τα καθίσματα από τους κοινόχρηστους χώρους ενώ θα επιβληθεί αυστηρό πρωτόκολλο καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Στη περίπτωση που οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση της, η ΟΕΒ θεωρεί επιβεβλημένο να ξεκινήσει αμέσως η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο με τους όρους που κρίνονται αναγκαίοι, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στην ορθότητα της προσέγγισης της αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν ασπάζεται την άποψη «ή όλοι ή κανένας». Επίσης, εξηγεί ότι εάν υιοθετηθεί η πρακτική άλλων χωρών και θα επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων μέχρι ενός εμβαδού, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε καταστήματα μεγαλύτερου εμβαδού να λειτουργήσουν κλείνοντας ορόφους ή απαγορεύοντας την πρόσβαση σε διακριτά τμήματα του χώρου ή και με άλλες διευθετήσεις.
Καταστήματα πώλησης οχημάτων
Για τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και άλλων μηχανοκινήτων οχημάτων η ΟΕΒ αναφέρει ότι, πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν φιλοξενούν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ως εκ τούτου μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
Πρακτορεία ΟΠΑΠ Κύπρου
Όσον αφορά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ Κύπρου τα οποία εργοδοτούν πέραν των 1200 ατόμων συνολικά, όπως σημειώνεται, θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν αφού εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα προστασίας (σηματοδοτήσεις στα ταμεία, τήρηση αποστάσεων, ελάχιστος αριθμός επισκεπτών, γάντια/αντισηπτικά στην είσοδο κλπ.).
Καταστήματα κατά τις Κυριακές
Καταληκτικά, το πακέτο προτάσεων της ΟΕΒ περιλαμβάνει και την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας την Κυριακή όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), δεδομένου ότι πλέον θα επαναλειτουργήσουν όλων των ειδών καταστήματα. Η άρση του πιο πάνω μέτρου, κατά την ΟΕΒ, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όλους τους σκοπούς.
Πέντε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εμπορίου από το ΚΕΒΕ
Από τη πλευρά του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) σε δικό του υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτείνει πέντε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εμπορίου. Συγκεκριμένα προτείνει:
- Τόνωση Ρευστότητας Εταιρειών
- Στήριξη των Εταιρειών Προμηθευτών που δεν εμπίπτουν στα Σχέδια της Κυβέρνησης για μερική και ολική στήριξη επιδότησης των εργαζομένων τους
-Θα πρέπει να βοηθηθούν οι εταιρείες που μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους ασχολείται με το HORECA, να εντάξουν μέρος του προσωπικού τους στα σχέδια.
- Σταδιακή Λειτουργία της αγοράς:
- Θέμα ΚΑΠ για ακάλυπτες επιταγές:
- Επέκταση Νομοθεσίας ΦΠΑ 11Β και για εισαγωγείς κουζίνων που πωλούν σε εργολήπτες:
