Κορωνοϊός: Δεν θα «μολύνει» τον τουρισμό

Τις όποιες ανησυχίες επικρατούν αναφορικά με τον ενδεχόμενο αρνητικής επίδρασης του κορωνοΐου στον κυπριακό τουρισμό, κατευνάζει ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Διαβάστε ακόμα:
Οκτώ έργα που αλλάζουν την όψη της Λάρνακας (pics)
A. Αντωνιάδου: «Είμαστε πάντοτε στην αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης και επέκτασης»
 
Μιλώντας από το βήμα του 42ου ετήσιου συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Περδίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τουρισμός μας θα επηρεαστεί αρνητικά από τον ιό που έχει παραλύσει τόσο την Κίνα όσο και ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις πηγαίνουν καλά και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ενημέρωση για μαζικές ακυρώσεις.
 
Ο Υφυπουργός διεμήνυσε ότι το γεγονός πως υπάρχουν κρούσματα του ιού στην Ιταλία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κάτι για την Κύπρο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τους σχεδιασμούς μας, την άλλη βδομάδα θα πάμε στη Γερμανία στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB του Βερολίνου και εκεί θα σχηματίσουμε μια καλή εικόνα για το πως θα πάει η σεζόν, τα μηνύματα πάντως προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ Περδίος.
 
Ο υφυπουργός τουρισμού άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η επέλαση του κορονοϊού διεθνώς μπορεί αντίθετα να ευνοήσει την Κύπρο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές που έχει το νησί μας ολόχρονα και κυρίως το καλοκαίρι αποθαρρύνουν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ιού. Παράλληλα, πρόσθεσε, το γεγονός ότι στην Κύπρο  δεν υπάρχουν μεγάλα συνεδριακά κέντρα, μεγάλα γήπεδα, μετρό, τραμ, τρένα και γενικότερα χώροι όπου μαζεύεται καθημερινά πλήθος κόσμου, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, πιθανόν να είναι ένα από τα θετικά για μας. «Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού αυτή τη στιγμή, εξάλλου τα μέχρι στιγμής δεδομένα στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την επόμενη σεζόν», τόνισε ο κ. Περδίος.  
 
Στον κορωνοϊό αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, επαναλαμβάνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες «πλήττουν» τον ιό. Σημείωσε, πάντως, ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στα ξενοδοχεία οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πως να διαχειριστούν τυχόν τέτοιες καταστάσεις.
 
Σε αναμμένα κάρβουνα οι επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα, οι κυπριακές επιχειρήσεις που έχουν εξάρτηση από τα κινεζικά προϊόντα/πρώτες ύλες και όχι μόνο παρακολουθούν με ανησυχία τον ιό να «θεριεύει», επηρεάζοντας όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι εάν η κατάσταση με τον  κορονοϊό συνεχιστεί ως έχει μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία κινεζικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και σοβαρές ελλείψεις.  Όπως εξήγησε, ακριβώς επειδή απαιτείται ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι ένα προϊόν να παραγγελθεί και να φτάσει από την Κίνα, οι κυπριακές επιχειρήσεις συνηθίζουν να διατηρούν αποθέματα των ειδών αυτών για τουλάχιστον τρεις μήνες.
«Ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει επίδραση στον εμπορικό κόσμο, αλλά  αν η κατάσταση συνεχιστεί και μέχρι τα μέσα του άλλου μήνα, θα έχουμε μείωση των αποθεμάτων και συνεπώς προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών, ο κ. Τσιακκής δήλωσε ότι και οι άλλες χώρες είναι κινεζικά προϊόντα που διαθέτουν, συνεπώς στο ενδεχόμενο ζήτησης θα είναι διστακτικές να πουλήσουν στο εξωτερικό.
 
Εξάλλου, πρόσθεσε, αρκετά εργοστάσια στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Κίνα, άρα πιθανόν μια παρατεταμένη κατάσταση να δημιουργήσει προβλήματα και στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα από όλες τις οργανώσεις της Business Europe σε 39 χώρες, ο διεθνής «συναγερμός» από τον κορωνοϊό επηρεάζει  την Κύπρο σε συγκεκριμένα είδη όπως φωτοβολταϊκά, ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικά αναλώσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, γραφική ύλη, είδη DIY καθώς επίσης και εξαρτήματα για διάφορες χρήσεις. Σε ότι αφορά τις βιομηχανίες, επηρεάζονται στο κομμάτι των πρώτων υλών για δημιουργία προϊόντων/ειδών όπως φάρμακα, πλαστικά και μεταλλικές κατασκευές.