Ελάχιστη η ανταπόκριση των Κυπρίων για εγγραφή στο «Οίκαδε»-Νέα έκκληση από ΥΠΕΞ

Έκκληση στον κόσμο που διαμένει ή ταξιδεύει στο εξωτερικό να εγγραφεί στο σύστημα «Οίκαδε» του Υπουργείο Εξωτερικών, απευθύνει ο Διευθυντής Σένγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Δημήτρης Χατζηαργυρού, λέγοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού σε σχέση με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό. Σημειώνει πάντως ότι η ανταπόκριση είναι ελάχιστη, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα μόλις 20 άτομα.
 
Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, ενώ στη Νότια Κορέα δεν υπάρχουν αναφορές για Κύπριους πολίτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηαργυρού, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που έχει συγκληθεί σήμερα στο ΥΠΕΞ για τον COVID-2019, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Είπε επίσης ότι από την επικοινωνία με τις κατά τόπους Πρεσβείες της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία στο ΥΠΕΞ για Κύπριο πολίτη που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εξωτερικό ή βρίσκεται σε περιοχή που έχει τεθεί σε καραντίνα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρού, πέραν της ομάδας μαθητών που επιστρέφει το απόγευμα της Τετάρτης από το Μιλάνο, υπήρξαν μια-δύο μεμονωμένες περιπτώσεις στην Ιταλία που επικοινώνησαν με την Πρεσβεία και στις οποίες παρασχέθηκε καθοδήγηση για να επιστρέψουν στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον Κυπρίων που διαμένουν ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εγγραφή στην ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy είπε ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι σχεδόν μηδενική. «Υπάρχουν 20 άτομα τα οποία είχαν εγγραφεί από πριν» ανέφερε. Είπε επίσης ότι από αυτούς που επικοινωνούν απευθείας με τις κατά τόπους Πρεσβείες, κάποιοι δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ενώ άλλοι όχι.
 
Ο κ. Χατζηαργυρού εξήγησε ότι το σύστημα εγγραφής «Οίκαδε» μπορεί να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών σε έκτακτες καταστάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο να απομακρυνθούν Κύπριοι πολίτες σε περιπτώσεις κρίσεων. «Θέλουμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτή είναι η έκκληση που έχω κάνει, αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και δεν υπάρχει λόγος πανικού αυτή τη στιγμή» παρά την εξάπλωση του ιού εντός και εκτός Κίνας. Ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί και νέα ταξιδιωτική οδηγία από το ΥΠΕΞ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, συνιστώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Λομβαρδία και στο Βένετο της Ιταλίας, καθώς και στην επαρχία Gyeongsang της Νότιας Κορέας.
 
Ο κ. Χατζηαργυρού είπε ότι το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ είναι σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας ενημέρωση σε καθημερινή βάση από την αρμόδια Υπηρεσία για τις εξελίξεις και προέτρεψε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών.

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή