Ελάχιστη η ανταπόκριση των Κυπρίων για εγγραφή στο «Οίκαδε»-Νέα έκκληση από ΥΠΕΞ

Έκκληση στον κόσμο που διαμένει ή ταξιδεύει στο εξωτερικό να εγγραφεί στο σύστημα «Οίκαδε» του Υπουργείο Εξωτερικών, απευθύνει ο Διευθυντής Σένγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Δημήτρης Χατζηαργυρού, λέγοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού σε σχέση με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό. Σημειώνει πάντως ότι η ανταπόκριση είναι ελάχιστη, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα μόλις 20 άτομα.
 
Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, ενώ στη Νότια Κορέα δεν υπάρχουν αναφορές για Κύπριους πολίτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηαργυρού, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που έχει συγκληθεί σήμερα στο ΥΠΕΞ για τον COVID-2019, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Είπε επίσης ότι από την επικοινωνία με τις κατά τόπους Πρεσβείες της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία στο ΥΠΕΞ για Κύπριο πολίτη που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εξωτερικό ή βρίσκεται σε περιοχή που έχει τεθεί σε καραντίνα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρού, πέραν της ομάδας μαθητών που επιστρέφει το απόγευμα της Τετάρτης από το Μιλάνο, υπήρξαν μια-δύο μεμονωμένες περιπτώσεις στην Ιταλία που επικοινώνησαν με την Πρεσβεία και στις οποίες παρασχέθηκε καθοδήγηση για να επιστρέψουν στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον Κυπρίων που διαμένουν ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εγγραφή στην ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy είπε ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι σχεδόν μηδενική. «Υπάρχουν 20 άτομα τα οποία είχαν εγγραφεί από πριν» ανέφερε. Είπε επίσης ότι από αυτούς που επικοινωνούν απευθείας με τις κατά τόπους Πρεσβείες, κάποιοι δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ενώ άλλοι όχι.
 
Ο κ. Χατζηαργυρού εξήγησε ότι το σύστημα εγγραφής «Οίκαδε» μπορεί να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών σε έκτακτες καταστάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο να απομακρυνθούν Κύπριοι πολίτες σε περιπτώσεις κρίσεων. «Θέλουμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτή είναι η έκκληση που έχω κάνει, αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και δεν υπάρχει λόγος πανικού αυτή τη στιγμή» παρά την εξάπλωση του ιού εντός και εκτός Κίνας. Ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί και νέα ταξιδιωτική οδηγία από το ΥΠΕΞ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, συνιστώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Λομβαρδία και στο Βένετο της Ιταλίας, καθώς και στην επαρχία Gyeongsang της Νότιας Κορέας.
 
Ο κ. Χατζηαργυρού είπε ότι το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ είναι σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας ενημέρωση σε καθημερινή βάση από την αρμόδια Υπηρεσία για τις εξελίξεις και προέτρεψε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών.

Δειτε Επισης

Tέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ-Η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση
Αίθριος ο καιρός-Πιθανόν βροχές στα ορεινά
Αποφάσισε η Μιχαηλίδου για αδίδακτο κείμενο στα Νέα Ελληνικά-«Να μη ληφθεί υπ’ όψιν η ερώτηση»
Αυξημένα τα περιστατικά ευλογιάς των ζώων στα κατεχόμενα-Έλαβαν εμβόλια από την Τουρκία
Πρότεινε χώρους ανέγερσης δημοτικού Ορόκλινης η ΥΠΑΝ-« Επαφίεται στις κοινότητες να συμφωνήσουν»
Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του αναλυτικού προγράμματος για την υπουργό Παιδείας
Με sms θα ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Άλλαξαν ξενοδοχείο οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη μετά το σάλο με τα τρωκτικά στα δωμάτια
Σύσταση φορέα προβολής για τουρισμό αποφάσισε το Υπουργικό-Αύξηση 37,9% σε αφίξεις
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ οι δείκτες ανεργίας στην Κύπρο το 2022