Έγινε η εκταφή των οστών του εθνοφρουρού που βρέθηκε νεκρός το 2005-Εν αναμονή εκθέσεων

Στο νεκροτομείο Λεμεσού μεταφέρθηκαν πριν από λίγο, τα οστά του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας. Πολύωρη ήταν η διαδικασία εκταφής αφού άρχισε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 16.00 το απόγευμα.  

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλή τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, «η διαδικασία εκταφής γίνεται βάσει του διατάγματος που εκδόθηκε από το Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από αίτημα της οικογένειας. Στο μέρος βρίσκονται ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της οικογένειας και όσοι αναφέρονται στο διάταγμα».

«Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες. Αναμένουμε και τους εμπειρογνώμονες που έφτασαν από το εξωτερικό να επιθεωρήσουν τα οστά στο Νεκροτομείο Λεμεσού», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετά και την εξέλιξη αυτή να ανοίξει ξανά η υπόθεση, ο κύριος Κυριάκου είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί. «Θα αναμένουμε το πόρισμα τους και ανάλογα με ποιο είναι αυτό θα προχωρήσουμε» ανέφερε.

Από πλευράς του ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, εξήγησε ότι πρόκειται για μια εξέταση οστών η οποία θα πιστοποιήσει τους οστικούς τραυματισμούς που υπάρχουν στο σώμα. «Αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα. Είναι μια μακρά διαδικασία. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες η εξέταση που γίνεται είναι μόνο στα οστά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο και θα βγάλουμε όσα συμπεράσματα μπορούμε και σε συνάρτηση με όσα γνωρίζουμε να εξάγουμε συμπεράσματα», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η όλη διαδικασία θα πάρει μέρες, ο κ. Ματσάκης είπε ότι αυτό εξαρτάται. «Εξαρτάται από το τι θα βρούμε, μπορεί να πάρει κάποιες ημέρες, ή και περισσότερο γιατί μπορεί να γίνουν και κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις αν χρειαστεί. Εγώ αν θυμάστε καλά ενεπλάκηκα 7 χρόνια μετά το γεγονός να δω όλα τα γεγονότα της υπόθεσης και να εκδώσω μία έκθεση πράγμα που έπραξα. Σήμερα συμμετέχω στην εκταφή και στην εξέταση των οστών αφού με κάλεσε η οικογένεια», ανέφερε.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ετοιμαστούν οι εκθέσεις του Καθηγητή Κουτσάφτη και των ιατροδικαστών της Δημοκρατίας και της οικογένειας. Τα πορίσματα θα κατατεθούν στις αστυνομικές Αρχές οι οποίες, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα αποφανθούν για τα επόμενα βήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΔΑΔ σε απόφασή του, καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα και επιδίκασε 32.000 ευρώ για την οικογένεια του Νικολάου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκρηξη έξω από γραφεία εταιρείας στη Λεμεσό
Πύρινη κόλαση στην Κρήτη-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (vid&pics)
Στα χέρια των μελών της Επιτροπής για ΤΑΚΑΤΑ στοιχεία για το τροχαίο του 2023-Πάνω από 90.000 οι ανακλήσεις
Δημοσκόπηση REPORTER: Διπλή μάχη για πρωτιά και τρίτη θέση ενόψει Βουλευτικών-Ανατροπές στο υφιστάμενο σκηνικό
Αρνητική πρωτιά στις καταχωρήσεις υποθέσεων στα Δικαστήρια για την Κύπρο-Μειώθηκε ο χρόνος διεκπαιρέωσης
Η επικίνδυνη αμάθεια που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Φειδίας που παθαίνει αλλά δε μαθαίνει
Δημοσκόπηση REPORTER: Ανταγωνίζονται τον κανένα και τη δυσπιστία αντί μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις
Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Παίρνει θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός για Βαρωσιώτου- «Ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται»
Συγκάλεσαν επίσημα την νέα πολυμερή τα Ηνωμένα Έθνη για τις 16 και 17 Ιουλίου