Τραμπ Vs Μπάιντεν-Τα δεδομένα λίγες ώρες πριν την τελική μάχη
06:39 - 03 Νοεμβρίου 2020

Ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο μεγάλο το διακύβευμα των εκλογών στις ΗΠΑ εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μιλούν για τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της χώρας, την ώρα που η πανδημία θερίζει και παίζει παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες για μια σειρά από λόγους. Η πανδημία αναμφισβήτητα κόστισε στον Τραμπ, όμως, το γεγονός ότι νόσησε και ο ίδιος για λίγο γύρισε το μομέντουμ υπέρ του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι εκλογές των ΗΠΑ μπαίνουν στις τελευταίες ώρες. Ο ηγέτης των Ρεμπουμπλικάνων στα 74 του χρόνια κι αφού έχει ιαθεί από τον κορωνοϊό, τις τελευταίες ώρες επισκέφθηκε πέντε πολιτείες, ενώ ο 77χρονος αντίπαλός του επέλεξε να μιλήσει μόνο σε μια πολιτεία, στην Πενσυλβάνια, όπου διεξάγεται μια κρίσιμη μάχη μεταξύ των δύο.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δείχνει μέχρι στιγμής να διατηρεί ένα καλό προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το οποίο ωστόσο παραμένει εντός του στατιστικού λάθους. Σημειώνεται ότι πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει στην πρόωρη ψηφοφορία, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογές στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα.
Το σύστημα
Στις αμερικανικές εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Ουσιαστικά διεξάγεται μια έμμεση καθολική ψηφοφορία, βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.
Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).
Αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα εξηγεί γιατί είναι πιθανό ένας υποψήφιος να λάβει περισσότερες ψήφους αλλά να έρθει δεύτερος, πράγμα που συνέβη και στη Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.
Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί Πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσιγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο κορωνοϊός
Η ψηφοφορία της Τρίτης έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις και περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως, αναφέροντας περισσότερες από 81.000 νέες μολύνσεις μόνο την Κυριακή.
Αναμφίβολα η πανδημία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο αφενός στην ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης που προηγήθηκε αλλά και στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Το γεγονός ότι ένας αριθμός ρεκόρ, περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων επέλεξε να ψηφίσει με επιστολική ψήφο για να μην προσέλθει στις κάλπες καταδεικνύει την ανησυχία και την προσοχή με την οποία ένα μεγάλο μέρος του λαού αντιμετωπίζει τον COVID 19, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει έμπρακτα, την έντονη κινητοποίησή του λαού στο να διαμορφώσει άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στα τέλη του 2019, αν κάποιος ρώταγε ποιος θα έκοβε πρώτος το νήμα στις τρεις Νοεμβρίου η απάντηση, ενδεχομένως να ήταν πολύ πιο απλή. Πολύ λίγοι θα έλεγαν ο Μπάιντεν, αφού ο Τραμπ την τελευταία τετραετία, σε ότι αφορά το εσωτερικό ακροατήριο τα πήγε περίφημα. Κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία, να μειώσει την ανεργία, να διασφαλίσει το σύστημα ασφάλισης, να μην κάνει κανένα εξωτερικό πόλεμο, κάτι που είχε κουράσει τους Αμερικανούς, να προκαλέσει την επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και γενικότερα να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τον μέσο Αμερικανό.
«Όταν χρειάζεται φοράω μάσκα. Δεν φοράω τις μάσκες όπως αυτός», είπε δείχνοντας τον Μπάιντεν και συνέχισε, «Κάθε φορά που τον βλέπεις φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει σε κάποιον στα 60 μέτρα απόσταση και φοράει τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει ποτέ», είπε στο πρώτο debate o Ντόναλντ Τραμπ και λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε θετικός και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο.
Η πανδημία ωστόσο και ο τρόπος που την χειρίστηκε ειδικά στα αρχικά της στάδια αλλά και που επιμένει να τη διαχειρίζεται μέχρι σήμερα, έχει θολώσει κατά πολύ τα νερά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μάλλον θα τον ανατρέψει. Κακά τα ψέματα δεν διαχειρίστηκε το ζήτημα σωστά στην πρώτη φάση και καθυστέρησε σε τραγικό βαθμό να λάβει μέτρα. Όταν τελικά αναγκάστηκε να το κάνει αφού οι ΗΠΑ μετρούσαν χιλιάδες νεκρούς, η εικόνα βελτιώθηκε μετά από την υιοθέτηση των συμβουλών από τους ειδικούς. Οι ΗΠΑ συνήλθαν, τα κρούσματα μειώθηκαν και η οικονομία παρά τα τραύματα επανήλθε, πολύ νωρίτερα από ότι έγινε σε άλλες χώρες που υιοθέτησαν μέτρα.
Τον ευνόησε ότι προσβλήθηκε από Covid
Ένας από τους αστάθμητους παράγοντες που ενδεχομένως να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην τελική έκβαση των εκλογών, είναι η προσωπική ιστορία του Αμερικανού προέδρου που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Πολλοί μπορεί να ειρωνεύθηκαν το γεγονός ότι ένας εκ των αρνητών, κατά κάποιον τρόπο του ιού κόλλησε και χρειάστηκε να νοσηλευθεί, ωστόσο η αμερικανική κουλτούρα απέδειξε ουκ ολίγε φορές πως συγκινείται με τέτοιες ιστορίες.
Το «δράμα» του Τραμπ και η νίκη τελικά του αόρατου εχθρού, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ένα από εκείνα τα γκρίζα σημεία που ίσως τελικά τον ευνοήσουν. Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Γιάννη Κουτρουμπή, η εικόνα του Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια, περπατούσε προς το ελικόπτερο για να πάει στο νοσοκομείο, αποτελεί μια ισχυρή προεκλογική διαφήμιση, τουλάχιστον για το αμερικανικό κοινό.
Το βίντεο από το νοσοκομείο με τον χλωμό αλλά αποφασισμένο Τραμπ, ο οποίος φορώντας ένα κοστούμι κάθεται σε ένα γραφείο και εργάζεται είναι επίσης μια εντυπωσιακή οπτική εικόνα, που έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ουσιαστικά δεν βγαίνει από το σπίτι του.
Τα τελευταία λόγια
Τις τελευταίες ημέρες και λόγω του κενού που δημιουργήθηκε λόγω της ασθένειας του με κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο προεκλογικών συγκεντρώσεων. Μόνο την Κυριακή επισκέφθηκε την Αϊόβα, το Μίχιγκαν, την Βόρεια Καρολίνα, την Τζόρτζια και τέλος τη Φλόριντα. Στο Μίχιγκαν ο Τράμπ καυχήθηκε για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του και ειδικότερα την παραγωγή αυτοκινήτων που έχει αναβιώσει. «Η οικονομία τώρα αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ», είπε.
Σημειώνεται πως όντως η αμερικανική οικονομία σημείωσε πρωτοποριακή αύξηση 33% το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 2020 η οποία όμως ακολούθως υπέστη ύφεση κατά 31% στο δεύτερο τρίμηνο. Μάλιστα οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία, δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 80 χρόνια και πιθνανόν να πάρει χρόνια για να ξεπεραστεί.
As long as I’m in office, NEBRASKA, MICHIGAN, MINNESOTA, and OHIO will bounce back Bigger and Better than ever before! Early Vote polls close today in these Great States and we need YOU to get out and VOTE! Together, we’ll MAKE AMERICA GREAT AGAIN!! https://t.co/7KiL8PyWqG
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 2, 2020
Από την Αϊόβα ο Τραμπ υποσχέθηκε ασφαλή σύνορα και πιο συντηρητικούς δικαστές στα Δικαστήρια της χώρας. Αναφερόμενος στην πανδημία είπε στους υποστηρικτές του ότι έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός «θανατηφόρου κλειδώματος από τον Μπάιντεν» ή «ενός ασφαλούς εμβολίου που τερματίζει την πανδημία».
Από την πλευρά του ο Μπάιντεν επέλεξε να μιλήσει από τον τόπο καταγωγής του την Πενσυλβάνια ενώ πραγματοποίησε και μια προεκλογική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφια από την οποία μιλώντας στην μαύρη κοινότητα της πόλης, δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τον «συστημικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ και να επιτεθεί στον χειρισμό της πανδημίας από τον πρόεδρο που επηρέασε, σύμφωνα με τις στατιστικές δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς.
2016 taught us to take nothing for granted and to leave everything on the field.
— Joe Biden (@JoeBiden) November 2, 2020
Vote: https://t.co/eoxT07uII9 pic.twitter.com/q4yiDddE2s
«Είναι σχεδόν εγκληματικός ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημία. Είναι ένα μαζικό «ατύχημα» στη μαύρη κοινότητα και είναι εντελώς περιττό», δήλωσε. Ο κ. Μπάιντεν προκάλεσε νωρίτερα τους Λατίνους ψηφοφόρους με ένα tweet στα Ισπανικά, μιλώντας για το χωρισμό των οικογενειών μεταναστών στα σύνορα και την «αδιαφορία» του κ. Τραμπ για τα δεινά του Πουέρτο Ρίκο μετά την επίθεση του τυφώνα το 2017.
Οι πολιτείες κλειδιά
Παραδοσιακά όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κάποιες πολιτείες που βρίσκονται στο 50-50 ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, είναι αυτές που κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με το φαινόμενο αυτό να εμφανίζεται σε τουλάχιστον δέκα πολιτείες. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό το φαινόμενο εμφανίζουν οι Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, το Μίχιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Βόρεια Καρολίνακαι η Αριζόνα. Σύμφωνα με το RealClearPolitics o Μπάιντεν φαίνεται πως είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα. Στη Φλόριντα προηγείται με 1,4%, στην Πενσυλβάνια με 4,3%, στο Μίχιγκαν με 5,1%, στο Ουϊσκόνσιν με 6,6%, στη Βόρεια Καρολίνα με 0,3% και στην Αριζόνα με 1,2%.
Μάλιστα, έγιναν 262 δημοσκοπήσεις για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2019. Ο μέσος όρος αυτών δίνει στον Μπάιντεν στο 50% και στον Τραμπ το 42,5%. Ο τρέχων μέσος όρος του RealClearPolitics, που βασίζεται μόνο στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι λίγο διαφορετικός: ο Μπάιντεν λαμβάνει 50,8% και ο Τραμπ 43%, ένα προβάδισμα 7,8 μονάδων. Αυτή η ψαλίδα είναι ακριβώς αυτή που προβλέπει το FiveThirtyEight την ημέρα των εκλογών (με υψηλότερα ποσοστά ψήφων και για τους δύο υποψηφίους).
Επίσης όλα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί πρόκειται να αυξήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή κατά 5 έως 15 έδρες. Αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη ένδειξη ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Δείτε το χάρτη με τη μάχη της Βουλής
Δείτε το χάρτη με τη μάχη των Γερουσιαστών
Πότε θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα
Οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκλογές, ενδεχομένως να δημιουργήσουν και νέα δεδομένα αναφορικά με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και συνεπώς και την ώρα ανακοίνωσης του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να γίνει γνωστό το ακριβές αποτέλεσμα, αν και υπάρχει αισιοδοξία πως νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώρα Κύπρου, θα μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.
Η επικείμενη αμφισβήτηση
Εκεί είναι που θα αρχίσει και ένας νέος γύρος κόντρας ανάμεσα στα δύο επιτελεία, αφού ειδικά σε περίπτωση που ο νικητής των εκλογών είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει ήδη διαμηνύσει πως το νομικό του επιτελείο θα προσφύγει στα Δικαστήρια, αμφισβητώντας μια σειρά από γεγονότα, κυρίως που είχαν να κάνουν με την επιστολική ψήφο των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ υποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι ο άνευ προηγουμένου μεγάλος αριθμός των επιστολικών ψήφων θα οδηγήσει σε εκτεταμένη απάτη από τους Δημοκρατικούς και δηλώνει ότι ίσως αρνηθεί να παραχωρήσει την θέση του αν χάσει από τον Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο Τραμπ θα κηρύξει τη νίκη το βράδυ των εκλογών και στη συνέχεια θα ισχυριστεί ότι τα ψηφοδέλτια που υπολογίστηκαν τις επόμενες ημέρες είναι νοθευμένα.
The Election should end on November 3rd., not weeks later!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 30, 2020
