Άδειασε τις πληροφορίες για διαφθορά και τα εντάλματα σε αστυνομικούς το Ανώτατο

Χαστούκι στην Αστυνομία έδωσε με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε τα εντάλματα έρευνας που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με τους έξι αστυνομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εναντίον τους διερευνάτο από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου υπόθεση παράνομης μεταπώλησης τηλεοπτικού σήματος, σε συνεργασία με πρώην αστυνομικό.

Οι τρεις εκ των έξι, που σημειώνεται πως υπηρετούν σε διαφορετικές υπηρεσίες και επαρχίες, προσέφυγαν στο Ανώτατο, με τους δικηγόρους τους, Γιάννη Πολυχρόνη και Βίκτωρα Ακάμα, να ζητούντην ακύρωση των ενταλμάτων, με την Νομική Υπηρεσία, λίγο πριν την απόφαση, να αποσύρει την ένσταση της.

Στην ένορκη δήλωση του ο ανακριτής της υπόθεσης, για να εξασφαλίσει τα εντάλματα έρευνας, αναφέρθηκε σε «εύλογη υπόνοια» εναντίον του πρώην αστυνομικού που εργαζόταν στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων, ο οποίος, όπως ανέφερε, «ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες όπως ηλεκτρονικός τζόγος και διαχείριση παράνομων τηλεοπτικών πλατφόρμων».

Παράλληλα, και μεταξύ άλλων, ο ανακριτής ανέφερε «λόγω της προηγούμενης του ιδιότητας παρέχει προστασία έναντι μεγάλης αμοιβής σε "IP Streaming Server" ιδιοκτησίας τριών άλλων προσώπων στη Λεμεσό, οι οποίοι απασχόλησαν και στο παρελθόν την Αστυνομία για παρόμοιας φύσεως αδικήματα. Εκμεταλλευόμενος την προηγούμενη του ιδιότητα ως αστυνομικός στο Δικανικό εργαστήριο, ο πρώην αστυνομικός διαδίδει και στις δύο πλευρές, παρόχους και παράνομους) ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να τους προστατεύσει και πως η  Αστυνομία είναι διεφθαρμένη και για αυτό οι υποθέσεις παράνομης προβολής τηλεοπτικών μεταδόσεων πέφτουν στο κενό».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η πληροφορία που κατέχει η Αστυνομία, «οι συνεργάτες του είναι οι ύποπτοι έξι αστυνομικοί, χωρίς να αποκλείονται και περισσότεροι εμπλεκόμενοι Αστυνομικοί, αφού αυτός έχει αρκετές προσβάσεις και επιρροή λόγω της προηγούμενης του ιδιότητας ως Αστυνομικός».

Στη συνέχεια, στην ένορκη δήλωση, και πάλι καταγράφονται πληροφορίες για κινήσεις του τρίτου προσώπου αποδίδοντας του ακόμη και απειλές σε μέλος της Υπηρεσίας του Κράτους, το οποίο πρόσωπο «εξασφαλίζει στοιχεία και πληροφορίες από αστυνομικούς δίδοντας τα στον «υπόκοσμο».

Άδειασε τα περί πληροφοριών το Ανώτατο
Στην απόφαση του το Ανώτατο, το οποίο ακύρωσε τα εντάλματα έρευνας στους τρεις από τους έξι αστυνομικούς, τονίζει πως η ένορκη δήλωση του ανακριτή, «αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα μη συμπερίληψης των αναγκαίων στοιχείων που θα έπρεπε να τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Αντ΄αυτού γίνεται έντεχνη αναφορά σε άλλα θέματα απ΄αυτά που η Αστυνομία όφειλε να θέσει».

Παράλληλα, τονίζεται πως η ένορκη δήλωση «περιέχει δε σε πολλά της σημεία χαρακτηρισμούς, απόψεις και απόδοση κατηγοριών διαφθοράς, χωρίς όμως συγκεκριμένη στοιχειοθέτηση. Το ότι στον όρκο διαφαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες για ένα τρίτο πρόσωπο, πρώην αστυνομικό στον οποίο αποδίδονται διάφορα και το γεγονός ότι ο ένας αιτητής ήταν πρώην συνάδελφος και ενδεχομένως φίλος του, δεν σημαίνει τίποτε.  Μ΄αυτή τη λογική όλοι οι φίλοι ενός ύποπτου προσώπου που είναι και συνάδελφοι ή πρώην συνάδελφοι του θα ήσαν ύποπτα πρόσωπα».

Περαιτέρω, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε πως οι ασύνδετες πληροφορίες που παρουσιάστηκαν δεν συνιστούν είδος μαρτυρίας που θα στοιχειοθετούσε έστω και κατ΄ ελάχιστον την έννοια της ευλόγου υπόνοιας και ευρύτερα της σχέσης των υπό διερεύνηση αδικημάτων, ενώ τόνισε πως στην ουσία αποτελούν αναιτιολόγητα συμπεράσματα του όποιου πληροφοριοδότη, με τρόπο που δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν με δικαστική κρίση.

Έμπλεξαν το κατασκοπευτικό βαν, τους άδειασε το Ανώτατο  
Στο μεταξύ, στην ένορκη δήλωση του ο ανακριτής της υπόθεσης, συνέδεσε τον ένα εκ των αστυνομικών με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα, αναφέροντας πως «είχε υπηρεσιακή εμπλοκή».

Στην απόφαση που αφορούσε την προσφυγή του εν λόγω αστυνομικού, το Ανώτατο άδειασε την αναφορά του ανακριτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκείνο δε που είναι εντελώς παράλογο είναι η απόδοση υποψίας ή κατηγορίας στον αιτητή επειδή συμμετείχε στις ανακρίσεις - εξετάσεις σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν.  Μόνο σαν προσπάθεια εντυπωσιασμού μπορεί να χαρακτηριστεί η σχετική αναφορά».

Άκυρα τα εντάλματα
Καταλυτικά, το Ανώτατο υπέδειξε πως το Δικαστήριο εκδίδοντας το ένταλμα έρευνας ενήργησε καθ΄υπέρβαση εξουσίας, αφού ο εν λόγω όρκος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος. 

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε, το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν είχε ενώπιον του οποιοδήποτε υλικό για να ασκήσει τη δική του κρίση, αφού ο όρκος που στήριζε το αίτημα ήταν μεμπτός ως προς τον τρόπο παρουσίασης των «γεγονότων», αλλά και κατά παράβαση του Νόμου, αφού παρουσίαζε τα σοβαρά κενά ή πλημμέλειες που αναλύθηκαν πιο πάνω.

Δειτε Επισης

Κίνητρα και στενή συνεργασία για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών-Τι πρότεινε στον Λίβανο ο ΥΠΕΣ
Επαναπατρίστηκαν 16 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
Έφοδος Αστυνομίας στις Κεντρικές, συνελήφθησαν δύο κατάδικοι-Μαρτυρία τους εμπλέκει σε υπόθεση ναρκωτικών
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρες και ζημιές σε Φθιώτιδα και Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας Elias
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια για τον τραυματισμό του 57χρονου σε εργοτάξιο-Παραμένει κρίσιμα
Καταζητείται 24χρονος για δύο υποθέσεις διαρρήξεων κατοικιών
Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Λιμνάτη-Κατέκαψε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα και δέντρα
Κλοπή φυτών βιομηχανικής κάνναβης στη Λεμεσό κατήγγειλε εταιρεία
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα-Εντόπισαν πάνω από δέκα κιλά κάνναβης στην κατοχή τους (pics)
Πέραν των 500 τα νόμιμα πυροτεχνήματα, αμέτρητα τα παράνομα-Κενά στην τήρηση του Νόμου