Απορρίπτει την πρόταση Τσαβούσογλου για πάγωμα των γεωτρήσεων η Λευκωσία

Απάντηση στα όσα ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δίνει η Κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα της Άγκυρας ως αβάσιμα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της θάλασσας.
 
Επίσης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, τα επιχειρήματα της Άγκυρας έρχονται σε αντίθεση με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να τερματιστούν όλες οι εργασίες στην ΑΟΖ μέχρι τη λύση ζητούν οι Τούρκοι
 
Επίσης είναι αντίθετα με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.
 
Επιπλέον ο κ. Κούσιος σημειώνει πως, πέραν των πιο πάνω, «με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών».
 
»Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των  Τουρκοκυπρίων», προστίθεται στην γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
 
«Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την  τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019», καταλήγει ο κ. Κούσιος.
 

Δειτε Επισης

Αντιμέτωποι με σκύλους που βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες βρέθηκαν εθελοντές στη Λεμεσό (pics)
Τετράχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο
Ο «αρχινονός» που διαμόρφωσε τη Greek Mafia και το αιματηρό τέλος της οικογενειακής τριάδας
Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Μπήκε λουκέτο στον παράνομο βρεφοκομικό σταθμό στη Λάρνακα μετά την καταγγελία για κακοποίηση μωρού
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ