Ο Πρόεδρος Βουλής εξήρε τη θυσία των Κουτσόφτα, Παναγίδη και Μαυρομμάτη

Τη θυσία των απαγχονισθέντων ηρώων της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο εθνικό μνημόσυνο των τριών ηρώων στην κοινότητα Παλαιομετόχου, την Κυριακή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως οι τρεις ήρωες με πίστη απόλυτη στην ιδέα της ελευθερίας συμμετείχαν στον μεγαλειώδη εκείνο αγώνα ενάντια στη σιδερόφρακτη βρετανική αυτοκρατορία.
 
«Επιλέγοντας την αθανασία και την ελληνική αξιοπρέπεια, οι ήρωές μας κατέκτησαν σημαντική θέση στο εικονοστάσι των ηρώων της φυλής μας και έγιναν πρότυπο για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τις γενιές που θα έρθουν, διδάσκοντας σε όλους μας πως η ελευθερία κερδίζεται με αγώνες», είπε ο κ. Συλλούρης.

«Τον άφθαστο πατριωτισμό, τη μεγαλοψυχία και το αξιοζήλευτο θάρρος με το οποίο αντιμετώπισαν οι τρεις εκτελεσθέντες την αγχόνη μαρτυρούν οι επιστολές που έστελναν από τις Κεντρικές Φυλακές στους δικούς τους, οι οποίες αποτελούν μνημεία πατριωτικής έξαρσης, αγάπης στην οικογένεια και βαθιάς πίστης στον Θεό παραδίδοντας ύψιστα μαθήματα και πρότυπα ήθους, αξεπέραστης φιλοπατρίας και λεβεντιάς, για να αντισταθμίζουν τα φαινόμενα της διαφθοράς, της ασυδοσίας και αξιακής κρίσης που παρατηρούνται στις μέρες μας προκαλώντας μιζέρια, απόγνωση και απελπισία», σημείωσε.
 
«Ας δώσουμε σε όλους την υπόσχεση πως δε θα συμβιβασθούμε και δε θα υποταχθούμε, αλλά θα αγωνισθούμε αδελφωμένοι, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, με την ψυχή γεμάτη με το πνεύμα της θυσίας τους, γιατί τούτη η γη περιμένει δικαίωση και λευτεριά. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όλους», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ανέφερε πως η κοινότητα Παλαιομετόχου πρόσφερε διαχρονικά σημαντικές υπηρεσίες στους αγώνες του έθνους, κατά τους οποίους έπεσαν μαχόμενα πολλά νέα παιδιά της.

Σημείωσε πως το 1821 δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πολέμησε ο Ιωάννης Καραγιάννης. Στους βαλκανικούς πολέμους συμμετείχαν οκτώ κάτοικοι του χωριού, ανάμεσα στους οποίους ο Κώστας Χαραλάμπους, που αγνοείται από τότε. Το 1931 επαναστάτησαν για την ένωση με την Ελλάδα τα εγγόνια του Ιωάννη Καραγιάννη Γεώργιος και Λοΐζος. Πολλοί κάτοικοι του χωριού πήραν μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1963, κατά την τουρκανταρσία, 113 κάτοικοι έτρεξαν στην Ομορφίτα ως εθελοντές για την καταστολή της. Σε διατεταγμένη αποστολή στις 15 Ιουλίου 1974 έπεσε ο Θωμάς Κάρκα και κατά την τουρκική εισβολή οι Ανδρέας Κιτά, Αντώνης Δεσπότη, Μιχαλάκης Τσιάτταλος, Μιχαλάκης Χατζηγρηγόρης και Κώστας Ττογλαράς. Αγνοούνται οι Γεώργιος Στεργενάκης, Θεοφάνης Σίγας, Θωμάς Κουρέα και Κώστας Πέτσας. Το 1988 δολοφονήθηκε από Τούρκο στρατιώτη εν ώρα καθήκοντος στο φυλάκιό του ο Ευαγόρας Ευαγόρου και το 2002 ο Ανδρέας Μακλώκλα κτυπήθηκε από κεραυνό σε πεδίο βολής εν ώρα καθήκοντος, ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή