O υπεύθυνος του VAR στην ΟΜΑDA: Υπάρχουν αντιδράσεις, πρέπει να το αποδεχτούμε

Tη μεγαλύτερη καινοτομία στο χώρο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και τις ενέργειες που γίνονται για την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η χρήση του συστήματος VAR σε αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος, ανέλυσε στο 3ο Football Conference της IMH, o VAR Project Leader της ΚΟΠ, Στέλιος Ποταμίτης.
 
Με το πέρας του συνεδρίου, ο Στέλιος Ποταμίτης μίλησε στην κάμερα της OMADAS, όπου αναφέρθηκε στην τεχνολογική εξέλιξη που έρχεται στο νησί μας λίαν συντόμως. «Το VAR είναι ένα σύστημα, που απώτερος σκοπός του είναι να βοηθήσει τους διαιτητές που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, εάν και εφόσον υπάρχουν λάθη, να έρθουν και να τα διορθώσουν. Το VAR συγκεκριμένα χωρίζεται σε τέσσερις τομείς συγκεκριμένα. Τα τέρματα, τα πέναλτι, τα οφσάιντ και η λανθασμένη ταυτοποίηση. Οι περιορισμοί είναι ξεκάθαροι για να κρατούμε τη ροή του αγώνα». 
 
Σε σχέση με τον ρόλο του διαιτητή, ο VAR Project Leader της ΚΟΠ, ανέφερε πως, «ο διαιτητής του αγώνα είναι το άτομο που λαμβάνει την τελική απόφαση. Ο διαιτητής επίσης, πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο, χωρίς να έχει υπόψη του ότι υπάρχει VAR. Μπορούμε να αλλάξουμε μια απόφαση, εάν και εφόσον πάρει τις σωστές συμβουλές ότι η απόφαση που πήρε ήταν ξεκάθαρη λάθος και τότε αναιρεί την απόφασή του». 
 
Κληθείς να σχολιάσει την προσαρμογή του VAR στην Κύπρο, ο Στέλιος Ποταμίτης, ανέφερε ότι, «είμαστε σε πολύ αρχικά στάδια του πρότζεκτ ακόμη αλλά αυτό που θα επιχειρήσουμε μέσω της ΚΟΠ, είναι να γίνουν τα σωστά βήματα και οι σωστές μελέτες γιατί πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να προσαρμοστεί στα δικά μας δεδομένα και στο κυπριακό πρωτάθλημα».
 
Αναφορικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, o VAR Project Leader, τόνισε ότι, «ο κόσμος δεν γνωρίζει καταρχάς τι είναι το VAR. Πρώτα σαν ΚΟΠ, κύριο μέλημά μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο. Γι’ αυτό παρότρυνσή μας είναι ο κόσμος να έχει τ’ αυτιά του ανοικτά και να αντιληφθεί τα θετικά που έχει η εφαρμογή του VAR και τι επιθυμούμε εμείς σαν ομοσπονδία να καταφέρουμε. Φυσικά είναι κάτι καινούργιο και υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».
 
Δείτε τη συνέντευξη:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: