Οι πολίτες απαιτούν να καταργηθεί το υπάρχον Σύνταγμα του Πινοσέτ στη Χιλή

Οι πολίτες της Χιλής που συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση η οποία οργανώθηκε για διάφορα ζητήματα τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης του Συντάγματος που είχε υιοθετηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990).
 
Οι αρχές δημοσιοποίησαν χθες Κυριακή τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, που έγινε σε εθελοντική βάση και χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα την περασμένη εβδομάδα από 200 δήμους της χώρας αρχικά μέσω των ιστοτόπων τους και κατόπιν με ψηφοφορίες διά ζώσης.
 
Συνολικά, εκφράστηκαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες.
 
Στις προεδρικές εκλογές του 2017, το εκλογικό σώμα ανερχόταν σε 14,3 εκατ. πολίτες.
 
Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Χιλής ανακοίνωσε ότι στις 29 κοινότητες όπου η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά, καταμετρήθηκαν 1.055.044 ψήφοι.
 
«Το 80% των πολιτών ζητούν νέο Σύνταγμα και το 70% θέλουν το Σύνταγμα αυτό να καταρτιστεί από Συντακτική Συνέλευση», τόνισε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Φελίπε Δελπίν, ο δήμαρχος της πόλης Λα Γκράνσα και μέλος της Ένωσης.
 
Στα άλλα θέματα που τέθηκαν στη διαβούλευση συγκαταλέγονται ζητήματα που βρίσκονταν στο επίκεντρο του κοινωνικού ξεσηκωμού ο οποίος συνταράσσει τη Χιλή τους τελευταίους μήνες: οι συντάξεις και γενικότερα η κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα υγείας, η δημόσια παιδεία.
 
Η αντικατάσταση του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, είχε κεντρική θέση ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο κοινωνικό κίνημα.
 
Στην κρίση στη Χιλή — την πιο σοβαρή που βίωσε η χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990 — σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι. Διαπράχθηκαν αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, γεγονός το οποίο κατήγγειλαν ιδίως ο ΟΗΕ καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σε τεντωμένο σχοινί οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν
Διαβεβαιώσεις Τραμπ-«Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα»
Άρχισε η ακρόαση για το αν θα απελευθερωθούν οι αδελφοί Μενέντεζ
Τουλάχιστον 21 νεκροί εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στην Ινδία
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πέτρινος τοίχος στη Γαλλία
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές της Αλβανίας-Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία
ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό