Διευκρινήσεις για το περιστατικό με το ισραηλινό σκάφος στην ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post σύμφωνα με το οποίο τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε το ισραηλινό ερευνητικό πλοίο από την κυπριακή ΑΟΖ πριν δυο εβδομάδες. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και το ισραηλινό σκάφος σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές - στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ - στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.
 
Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.
 
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού.
 
Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δειτε Επισης

Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Φως στα αίτια θανάτου του 17χρονου θα δώσει η νεκροτομή-Πάει Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Εντοπίστηκε η 16χρονη τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στη Λεμεσό
Κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία στη Λεμεσό και να αποσπάσουν πάνω από 640 χιλ. ευρώ
Ανακοίνωσε την έναρξη της υποβολής ενστάσεων η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου της ΕΔΕΚ
Εγένετο Δημοκρατική Αλλαγή-Εγκρίθηκε η Πολιτική Διακήρυξη του νέου κόμματος