Όσκαρ Πιστόριους - Ρίβα Στέενκαμπ: Η δολοφονία ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου που σόκαρε

Ήταν 14 Φεβρουαρίου 2013,  όταν ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του, του πανέμορφου μοντέλου Ρίβα Στέενκαμπ. 

Η ιστορία της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους στις 14 Φεβρουαρίου το 2013, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είχε κάνει το γύρο του κόσμου με τις λεπτομέρειες να συγκλονίζουν.

Εκείνη, λένε, ήθελε να του κάνει ένα δώρο έκπληξη, ή να τον χωρίσει. Όποιος και αν ήταν ο σκοπός της εκείνος την πρόλαβε.

Ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του, Ρίβα περνώντας την για διαρρήκτη, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στο Silver Lake. Στη δίκη που επακολούθησε, ο Πιστόριους κατηγορήθηκε για φόνο εκ προμελέτης, ενώ η γραμμή υπεράσπισής του υποστήριξε ότι πρόκειται για ατύχημα, αφού την πέρασε για κλέφτη που είχε μπει στο σπίτι του. 

«Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μου για το τραγικό συμβάν που προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο που αγαπούσε πραγματικά και εξακολουθεί να αγαπά τη Ρίβα.

Ο πόνος και η λύπη, κυρίως για τους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα, με πνίγουν. Θα κουβαλάω για την υπόλοιπη ζωή μου την απώλεια της Ρίβα και τις πληγές από την ημέρα εκείνη», έγραψε στην ιστοσελίδα του ο Πιστόριους ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της συντρόφου του.

Ακολούθησε μια σειρά από δίκες, ποινές χάδι, εγγυήσεις, αναιρέσεις αποφάσεων.

Τον Νοέμβριο του 2017 η ποινή κάθειρξης στον Όσκαρ Πιστόριους αυξήθηκε σε δεκατρία χρόνια και πέντε μήνες.

Η αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί (6 χρόνια) ήταν «σοκαριστικά επιεικής» σύμφωνα με το δικαστήριο.

Στη δίκη του ο Πιστόριους υποστήριξε πως χρησιμοποίησε το όπλο του, πυροβολώντας τέσσερις φορές, καθώς θεώρησε ότι κάποιος άγνωστος είχε εισβάλει στο σπίτι του και κρυβόταν στο μπάνιο.

Η υπεράσπισή του είχε αντιπαραβάλει ως ελαφρυντικά τόσο το κινητικό του πρόβλημα, δεδομένου ότι ο Πιστόριους είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του όταν ήταν μωρό, όσο και την ψυχολογική του κατάσταση το βράδυ του φόνου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times» της Νότιας Αφρικής, η μητέρα της άτυχης κοπέλας,  Τζουν Στέενκαμπ στο βιβλίο της με τίτλο «Ρίβα: Η Ιστορία μίας Μητέρας»,  γράφει ότι το ζευγάρι είχε κοιμηθεί πολλές φορές στο ίδιο κρεβάτι, αλλά δεν είχαν αποκτήσει ακόμη σεξουαλικές σχέσεις γιατί η κόρη της φοβόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη μοιραία βραδιά που ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την Ρίβα μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια επειδή, όπως ο ίδιος υποστήριξε, την πέρασε για διαρρήκτη, εκείνη είχε μαζέψει τα πράγματά της για να φύγει.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τον Όσκαρ εκείνο το βράδυ», γράφει.

Επίσης περιγράφει τον παραολυμπιονίκη και ολυμπιονίκη ως αλαζόνα, κυκλοθυμικό, κτητικό, ένοπλο, ακατανόητο, πανούργο άτομο που υπεκφεύγει.

Σε συνέντευξή της στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας, «Times Magazine», η 68χρονη μητέρα του θύματος δηλώνει πεπεισμένη ότι ο Πιστόριους κατέθεσε ψέματα στο δικαστήριο και ότι γνώριζε ποιός κρυβόταν μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του όταν πυροβόλησε την Ρίβα πίσω από την κλειδωμένη πόρτα.

Επιπλέον, η Τζουν Στέενκαμπ είπε στην εφημερίδα ότι αν ο Πιστόριους δεν είχε σκοτώσει την κόρη της «αργά ή γρήγορα» θα σκότωνε κάποιον άλλο.

Εν τω μεταξύ, η επίσης βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» έγραψε ότι η Τζουν αναφέρει στο βιβλίο της πως παρότι ο Πιστόριους κατέθεσε στο δικαστήριο ότι με την Ρίβα σχεδίαζαν να ζήσουν μαζί, η ίδια θεωρεί πως η κόρη της είχε «έντονες αμφιβολίες για το αν ταιριάζουν».

Η ίδια δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι με τον σύζυγό της Μπάρι «δεν επιθυμούμε την εκδίκηση, θέλουμε μία δίκαιη τιμωρία υπό τις συνθήκες (που επιτρέπουν) οι ειδικές ανάγκες του. Δεν θα θέλαμε να πάει φυλακή και να πέσει θύμα κακομεταχείρισης και θεωρώ ότι θα καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, δεν μπορεί να σκοτώνει κάποιον έτσι».

Ο Πιστόριους είναι ο πρώτος παραολυμπιονίκης, ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια του από το γόνατο, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. 

Μάλιστα, η ιστορία του μέχρι εκείνη την ημέρα πιο λαμπερού παραολυμπιονίκη, που αποκαθηλώθηκε στη συνείδηση του κόσμου από τη συγκεκριμένη υπόθεση, μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Oscar Pistorius: Blade Runner Killer».

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ανιδιοτελής η διακονία του Πάπα στην Εκκλησία
Oι οκτώ επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου-Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων καλείται να επιλέξει
Θέτουν επί τάπητος οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση του ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης
Άνδρας στην Εύβοια απειλούσε περαστικούς με ψεύτικο όπλο-Τον ακινητοποίησε αστυνομικός
Η Ευρώπη θρηνεί τον Πάπα Φραγκίσκο-«Ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέρα από την Καθολική Εκκλησία»
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο του Πάπα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα για την κηδεία του που σπάζουν παραδόσεις ετών
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η Κύπρος το βαρύτατο τίμημα της χούντας»
Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Πάπας Φραγκίσκος, ο ιεράρχης που θέλησε να φτιάξει «μια εκκλησία για τους φτωχούς»-Από το Μπουένος Άιρες στο Βατικανό