Εν αναμονή της έκθεσης Λουτ τα τ/κ κόμματα

Κόκκινη γραμμή της τ/κ πλευρά είναι να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δήλωσε ο γγ του ΚΕΕ, Ντουρσούν Ογούζ λέγοντας πως αυτό είναι το κοινό σημείο όλων των τ/κ πολιτικών κομμάτων.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ογούζ μιλούσε μετά από συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος τους ενημέρωσε για τις επαφές του στην Νέα Υόρκη και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Θα πρέπει να περιμένει την έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ που θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου και μετά θα έχουν και πάλι ανταλλαγή απόψεων,σύμφωνα με τον κ. Ογούζ αναφέροντας ότι ο κ. Ακιντζί τους είπε πως θα συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Η τ/κ πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλα 40-50 χρόνια και σε αυτό όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν, πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι από την ενημέρωση που έτυχαν από τον Τ/κ ηγέτη φαίνεται ότι είμαστε σε αναμονή καθώς «ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πάρει την έκθεση της κ. Λουτ, θα την αξιολογήσει και στις 30 Οκτωβρίου θα επιδώσει αυτή την αξιολόγησή του στο ΣΑ».
 
Κατά τον κ. Αρικλί από την συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες δεν προέκυψε ότι υπάρχει αλλαγή στην νοοτροπία της «νότιας Κύπρου» και φαίνεται ότι δεν υπήρχε σαφήνεια στις θέσεις που υπέβαλλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Αρικλί πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Τ/κ ηγέτη να ενημερώσει την «βουλή» γι’ αυτά τα θέματα και να μην την αποκλείει από τις εξελίξεις και ο κ. Ακιντζί απάντησε πως όταν υπάρχουν απτές εξελίξεις θα το πράξει.
 
Ανέφερε επίσης ότι η αρχή της αμοιβαιότητας είναι σημαντική και για το κόμμα Αναγέννησης, λέγοντας πως εάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να δει μετά και τον κ. Ακιντζί και να τον ενημερώσει για το τί διαμείφθηκε από πρώτο χέρι. «Εάν χαθεί η αμοιβαιότητα και αυτή η ευαίσθητη ισορροπία, θα χάσουμε πολλά». Επειδή, εξήγησε, για πολλά χρόνια η ε/κ πλευρά θέλει να έχει απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία και «δεν θα πρέπει να ετοιμάζεται το έδαφος για κάτι τέτοιο».
 
Σε αυτό το ζήτημα, είπε ο Ερχάν Αρικλί, συμμερίζεται τις ευαισθησίες του Μουσταφά Ακιντζί.
 

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ
Απαιτούν πλήρη διερεύνηση του πορίσματος για ΤΑΚΑΤΑ και παραδειγματική τιμωρία τα κόμματα
Καταδικάζει όσους επιδιώκουν «εξίσωση θυμάτων και θυτών» ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών
Στεφάνι από τον Πρόεδρο στην εκδήλωση στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού
Για εκσυγχρονισμό φοιτητικής χορηγίας μίλησε η Αννίτα με φοιτητές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η εσωτερική ενότητα αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας