Η επόμενη μέρα των «εκλογών στα κατεχόμενα - Σχηματισμός «κυβέρνησης» ή «κάλπες»

Με τους περισσότερους αναλυτές, μετά τις δηλώσεις πολιτικών χθες και προχθές, να υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές», τα σενάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης» μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής, αυξάνονται.
 
Η εφημερίδα Ντιαλόγκ (Διάλογος) γράφει για δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα είναι η συνεργασία του κόμματος Εθνικής Ενότητας, με το Δημοκρατικό και το κόμμα της Αναγέννησης και το άλλο είναι όλοι οι άλλοι πλην του ΚΕΕ, δηλαδή συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού με το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού κόμματος και του κόμματος Αναγέννησης. Με το δεύτερο σενάριο, γράφει η εφημερίδα, ο αριθμός των «βουλευτών» θα ανέβει στους 29, και όχι 26 όπως το πρώτο σενάριο, ενώ στη «βουλή» τρία από τα πέντε κόμματα θα έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με βάση το «σύνταγμα».
 
Όσον αφορά το αν το ΚΚΔ θα μπορούσε να είναι σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ, η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγίτ ότι αυτό θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος και θα ληφθεί η απόφαση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μετά το «κλείσιμο της πόρτας» από το κόμμα του Λαού και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το ΚΕΕ και ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έχουν περιορισμένες επιλογές για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού, γι’ αυτό και η εφημερίδα, επικαλούμενη πολιτικούς παρατηρητές, γράφει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι και πάλι «εκλογές».
 
Η Γενί Ντουζέν παρουσιάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κομμάτων που μπήκαν στη «βουλή» και μπορούν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» για να μπορούν να σχηματίσουν «κυβέρνηση». Το σενάριο συνεργασίας ΚΕΕ – ΔΚ – κόμμα Αναγέννησης έχει μεν 26 «βουλευτές» γράφει η εφημερίδα, αλλά στις εργασίες των «κοινοβουλευτικών επιτροπών» θα έχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Το ίδιο ισχύει για μια πιθανή συνεργασία ΚΕΕ- ΔΚ – ΚΚΔ.
 
Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε σενάριο ΡΤΚ – Κόμμα του Λαού – ΚΚΔ - ΔΚ (εκτός δηλαδή ΚΕΕ και κόμματος Αναγέννησης) που συγκεντρώνει 26 «βουλευτές» παρατηρώντας ότι μια τέτοια πολιτική συμβίωση είναι δύσκολη.
 
Πέντε καθηγητές ιστορίας, πολιτικής και ερευνητές, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών», συγκλίνουν στην άποψη ότι ο όποιος σχηματισμός «κυβέρνησης συνεργασίας» θα είναι ασταθής και χωρίς επιρροή και γι’ αυτό θα χρειαστούν σύντομα νέες «εκλογές».
 
Ο Σερχάτ Ιντσιρλί της Κίπρις ποστασί στο σημερινό του άρθρο αναφέρεται επίσης στα σενάρια πιθανών συνεργασιών και σημειώνει ότι το καλύτερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές» τον Ιούνιο, μαζί με τις «τοπικές εκλογές».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος καταγράφεται μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών της ΕΕ ως προς το υδατικό ισοζύγιο
Μια δασκάλα, δύο μαθητές, αστείρευτη δημιουργικότητα στο μικρότερο σχολείο της Κύπρου
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, ανεβαίνει ο υδράργυρος-Στους 19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Μας έκανε ξανά περήφανους… Νέα διάκριση για την εγκλωβισμένη αθλήτρια που θριαμβεύει στo Muay Thai
Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες δυσκολεύονται-Προβληματίζουν τα ευρήματα ερευνών για τη φτώχεια
Σε στήριξη πέραν των 2000 οικογενειών στοχεύει το ΠΣΣΕ το Πάσχα
Η τρίτη χειρότερη ανομβρία για την Κύπρο-Υπό συνεχή δοκιμασία η διαθεσιμότητα νερού
Η Κύπρος σβήνει για μια ώρα τα φώτα συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης»
Κανονικά οι πτήσεις από Λάρνακα προς Χίθροου-Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο
Εναρμονίστηκε με την εποχή ο καιρός, αρχίζει να θυμίζει άνοιξη-Παίρνει την ανιούσα ο υδράργυρος