Ο Πάπας συναντήθηκε με ιθαγενείς στο Περού και κατήγγειλε τη βία κατά των γυναικών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσκεψή του στον Αμαζόνιο, στο νοτιοανατολικό Περού, όπου συναντήθηκε με ιθαγενείς της περιοχής, κατήγγειλε τη "σεξουαλική δουλεία" και τις αμέτρητες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών και εφήβων.

"Δεν επιτρέπεται να κοιτάμε από την άλλη πλευρά και να επιτρέπουμε να πλήττεται η αξιοπρέπεια τόσων πολλών γυναικών, ιδίως εφήβων", είπε. "Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο ‘εμπορία ανθρώπων’, αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μιλάμε για δουλεία: εργατική δουλεία, σεξουαλική δουλεία, δουλεία του κέρδους", συνέχισε

"Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε μέχρι ποιου σημείου σ` αυτήν την περιοχή, που είναι υπό την προστασία της Μητέρας του Θεού (σ.σ. η περιοχή στα ισπανικά αποκαλείται Madre de Dios) τόσες πολλές γυναίκες υποτιμούνται, καταφρονούνται και εκτίθενται σε αμέτρητες βιαιοπραγίες", είπε ο Πάπας. "Δεν γίνεται να θεωρούμε φυσική τη βία σε βάρος των γυναικών", τόνισε.

Ο ποντίφικας, που συχνά μιλάει για μια κουλτούρα των "σκουπιδιών" στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, σημείωσε επίσης ότι "τα δάση, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα χρησιμοποιούμε μέχρι και τον τελευταίο πόρο τους και μετά τα εγκαταλείπουμε, ως άχρηστα. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται επίσης με την ίδια λογική: τους εκμεταλλευόμαστε μέχρι εξαντλήσεως και μετά τους εγκαταλείπουμε ως άχρηστους".

Ο Πάπας, που έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως προτεραιότητές του, είπε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και την "καταναλωτική απληστία" να καταστρέψουν ένα φυσικό περιβάλλον που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη. "Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου ουδέποτε απειλούνταν τόσο πολύ στα δικά τους εδάφη όσο σήμερα", σημείωσε.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των χιλιάδων ιθαγενών που, φορώντας παραδοσιακές στολές, είχαν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό στάδιο στην πόλη Πουέρτο Μαλντονάδο, ο Πάπας κατήγγειλε επίσης "τις πιέσεις που ασκούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων", οι οποίες αναζητούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και χρυσό και λεηλατούν "προμήθειες για άλλες χώρες, χωρίς καμία έγνοια για τους κατοίκους".

Νωρίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ακούσει τους ιθαγενείς να καταγγέλλουν τον "βιασμό" της γης τους, όπως τον χαρακτήρισαν. "Μπαίνουν στα εδάφη μας χωρίς να μας ρωτάνε και θα υποφέρουμε πολύ όταν οι ξένοι εξορύξουν τη γη (...) και καταστρέψουν τα ποτάμια μας, μετατρέποντάς τα σε μαύρα νερά του θανάτου", είπε ένας από αυτούς, ο Έκτορ Σουέγιο.
 
Ο Πάπας απάντησε ότι άκουσε "την κραυγή των ανθρώπων" και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η Εκκλησία θα τους προσφέρουν "μια επιλογή για την προάσπιση της ζωής, της γης και του πολιτισμού τους".

Οι ιθαγενείς του Περού ελπίζουν ότι η επίσκεψη του ποντίφικα θα πείσει την κυβέρνηση του Προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να παραχωρήσει στις κοινότητές τους τίτλους στις προγονικές γαίες τους ώστε να μπορέσουν να τις διαφυλάξουν.

ΠΗΓH: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

LIVE: Κόλαφος η μητέρα του Κυριάκου Όξινου-«Τι έγινε με το πόρισμα του 2019 και χάσαμε δύο παιδιά;»
Την Παρασκευή καταθέτει πρόταση για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Ευσταθίου-«Θα ανοίξουμε δρόμο για όλους»
ΒΙΝΤΕΟ: Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ινδία-Τουλάχιστον 15 νεκροί
«O Πούτιν ονειρευόταν να καταλάβει όλη την Ουκρανία, εξαιτίας μου δεν θα το κάνει»
Στήνει το κόμμα και ετοιμάζεται για τη μάχη των Βουλευτικών η Δημοκρατική Αλλαγή
Καταδίκη νοσηλευτή που έβαλε κρυφή κάμερα στις συναδέλφους του και κατέγραφε ιδιωτικές στιγμές-«Ταπείνωση, εξευτελισμός και προσβολή»
Σχεδόν στα μισά του δρόμου οι ανακλήσεις οχημάτων-Καθοριστικοί μήνες Μάιος και Ιούνιος για το χρονοδιάγραμμα
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πως είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Το σενάριο πίσω από την στρατηγική Ευσταθίου, το νομικό παραθυράκι και η αντεπίθεση των διαγραφέντων
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ