Συμβουλές για αύξηση παραγωγής γάλακτος στο θηλασμό

Αν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, έχετε πολύ λίγο γάλα, δεν θάπρεπε να ανησυχείτε γιατί με ειδικά κόλπα μπορείτε να τονώσετε τη ροή του γάλακτος. Το γεγονός ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει μια μείωση στη ροή του γάλακτος, που είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας δεν θα αναπτυχθεί κανονικά.
 
Πού μπορεί να οφείλεται;
 
Αν το παιδί σας βρίσκεται σε μια φάση αναπτυξιακής έκρηξης, θα ζητά πολύ πιο συχνά να θηλάζει. Αν στη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει πολύ λίγο μητρικό γάλα, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Ρωτήστε τον εαυτό σας πρώτα αν είστε  πολύ αγχωμένη, κάτι πού σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζει αρνητικά την ροή του γάλακτος. Ξαλαφρώστε από τις διάφορες υποχρεώσεις σας, για παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού και προσπαθήστε να χαλαρώσετε λίγο.
 
Γενικές συμβουλές για τις θηλάζουσες μητέρες
 
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, για τους οποίους δεν παράγεται τόσο γάλα όσο θα θέλατε. Δίνετε στο παιδί σας πιπίλα ή μπιμπερό; Δίνετε συμπλήρωμα;
 
Και τα δύο αυτά είναι αντιπαραγωγικά, αν θέλετε να τονώσετε τη ροή του γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να παρέχετε στο παιδί σας αρκετή δερματική επαφή και σίγουρα την ευκαιρία να θηλάζει εναλλακτικά και από τα δύο στήθη. Αυτό θα τονώσει το ενδιαφέρον του παιδιού στο πιπίλισμα των θηλών.
 
Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι: Θηλασμός όσο το δυνατόν συχνότερα -είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το βράδυ, διότι κάθε φορά που  το μωρό πιπιλίζει τις θηλές σας, η ροή του γάλακτος διεγείρεται. Το ίδιο ισχύει και αν βάζετε πριν το θηλασμό για λίγα λεπτά, υγρά ζεστά επιθέματα στο στήθος σας.
 
Επίσης συστήνεται στις μητέρες  με μειωμένη παραγωγή μητρικού γάλακτος , να κάνουν μασάζ στο στήθος τους τακτικά, με ήπιες κυκλικές κινήσεις.
 
Τόνωση της ροής του γάλακτος με σωστή διατροφή
 
Ακόμη και με την κατάλληλη διατροφή  μπορεί να τονωθεί η ροή του γάλακτος. Βασικά, θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά – περίπου δύο έως τρία λίτρα την ημέρα. Τα καλύτερα υγρά είναι το νερό, ειδικά τσάγια για το σκοπό αυτό, όπως τα fenugreek, κύμινο, γλυκάνισο,  ή μάραθο, η  ακόμα και μπύρα μαγιάς.
Αλλά μην το παρακάνετε, μιας και  κάποια βρέφη μπορούν να κάνουν μετεωρισμό ( φούσκωμα ) από τη μαγιά.  
 
Το φασκόμηλο και τον δυόσμο, καλύτερα  να τα αποφύγετε εντελώς κατά τη διάρκεια του θηλασμού επειδή αυτά τα βότανα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της γαλακτοφορίας. Το αλκοόλ επίσης πρέπει να αποφεύγεται.
 
Χρησιμοποιήστε στο μαγείρεμα πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί, το ρύζι, σιμιγδάλι και αλεύρι βρώμης από ολόκληρους κόκκους. Όπως τα ποτά βύνης και μαγιάς, είναι και αυτά πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην παραγωγή γάλακτος.
 
Η ίδια ιδιότητα αποδίδεται καρύδια και αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα.
 
Ένα άλλο προϊόν που είναι από τα πιο βοηθητικά για τη παραγωγή γάλακτος είναι το σουσάμι, το οποίο σε ένα φλυτζάνι περιέχει τη διπλή ποσότητα ασβεστίου από αυτήν που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι γάλα. Καλά επίσης είναι τα παράγωγα του όπως το ταχίνι κι ο χαλβάς.
 
 
 
 
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
drmakrides@cablenet.com.cy
Paedicare + medical centre
Τηλ 22270237
paedicareplus@gmail.com