Δείτε πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές σε επιδόματα και συντάξεις

Στις 14 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία αυξάνουν κατά 5.000 ευρώ μετά το δεύτερο παιδί τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου, εισάγουν την 15ημερη άδεια πατρότητας, παραχωρούν και στις δύο γυναίκες παρένθετης τεκνοποίησης επίδομα μητρότητας και ρυθμίζουν τη σύνταξη χηρείας.
 
Το επίδομα μητρότητας στις περιπτώσεις που η μητέρα για λόγους υγείας αναγκάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό ρυθμίζεται με πρόταση νόμου με την οποία συμφώνησε η Υπουργός Εργασίας.  
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συνέχισε τη συζήτηση των νομοσχεδίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε σε σχέση με την άδεια πατρότητας, ότι τέθηκε ενώπιον της Υπουργού όπως το δικαίωμα για άδεια να μην περιορίζεται μόνο εντός των 16 εβδομάδων που είναι η άδεια μητρότητας ή και να μην είναι συνεχόμενες 15 ημέρες.  
 
Ο κ. Φακοντής είπε πως οι νόμοι, πλην της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα τέκνου, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Τα νέα κριτήρια για το επίδομα τέκνου θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2018.  
 
Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη χηρείας, είπε πως εισάγεται στη νομοθεσία πρόνοια με βάση την οποία όταν κάποιος συνάψει γάμο μετά το 65ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια γάμου ώστε σύζυγος να δικαιούται σύνταξη χηρείας.  
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως κρίθηκε σκόπιμη η εισαγωγή της πρόνοιας καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονται γάμοι επί σκοπού, από υπερήλικες με πολύ νεαρότερες για να μπορέσει η σύζυγος έχει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.  
 
Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τμηματική σύνταξη χηρείας ανάλογα με το χρόνο έγγαμου βίου σε περιπτώσεις που κάποιος τέλεσε πέραν του ενός γάμου, ο κ. Φακοντής είπε πως τέθηκε το θέμα ωστόσο η Νομική Υπηρεσία διαφωνεί με την τμηματική σύνταξη και διατυπώνει τη θέση ότι αυτό ρυθμίζεται σε επίπεδο του Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά το διαζύγιο και τη ρύθμιση των περιουσιακών των συζύγων.

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης