Μ. Ακιντζί:Ταυτόχρονη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα δύο τραπέζια

Η Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία θα είναι Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων.

Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου πριν από την αναχώρησή του για το Κραν Μοντάνα, όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δημιουργία μιας δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή.  

Είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι επιφυλακτική και δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες σε σχέση με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

Υποστήριξε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στο νότο άρχισε νωρίτερα από ότι αναμενόταν και πως τα θέματα εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Είπε ότι η τ/κ πλευρά μεταβαίνει στην Ελβετία με καλή θέληση και πως θα πρόκειται για Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων και πως οι συνομιλίες των τελευταίων 50 χρόνων έφτασαν στο τελικό τους στάδιο.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν δύο τραπέζια, λέγοντας πως αυτή ήταν η επιθυμητή μέθοδος και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική μέθοδος που να αποφέρει αποτελέσματα. Όπως είπε, στο ένα τραπέζι θα παρακάθονται οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων ως επίσης και της ΕΕ υπό το καθεστώς του παρατηρητή, όπως και στην πρώτη Διάσκεψη.
 
Είπε ότι οι συζητήσεις στα δύο τραπέζια θα είναι παράλληλες και απέκλεισε την ολοκλήρωση της συζήτησης για ένα θέμα πριν τη μετάβαση στο επόμενο.
 
Τα θέματα, συνέχισε, θα συζητηθούν ταυτόχρονα με στόχο τη λήψη αποφάσεων και πως στα δύο τραπέζια θα συζητηθούν πέντε θέματα και μόνο το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τραπέζι των πέντε.
 
Δεν είναι Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστήριξε, αλλά Διάσκεψη για το Κυπριακό το οποίο περιλαμβάνει έξι θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τα θέματα να πηγαίνουν στην τελική ευθεία χέρι με χέρι.
 
Όπως είπε, το  πλαίσιο της λύσης θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο και θα σηματοδοτήσει "την έναρξη μιας νέας σελίδας στην Κύπρο". Αυτό, ανέφερε, δεν θα σημαίνει το τέλος και πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την ετοιμασία του ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των δύο συνιστωσών πολιτειών, των ομοσπονδιακών νόμων και ορισμένων τεχνικών ζητημάτων.
Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα 12-15 θέματα στη Διάσκεψη.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι είναι μια Διάσκεψη αποφάσεων παρά διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις.
 
Δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να επιτευχθεί μια λύση στη Διάσκεψη  "σύμφωνα με τη βούληση και την επιθυμία του τουρκικού λαού της Κύπρου" και πρόσθεσε πως εάν όλες οι πλευρές έχουν τον ίδιο στόχο και εστιάσουν σε αυτό και ενεργήσουν λογικά και ρεαλιστικά μια λύση θα είναι εφικτή.
 
Είναι εφικτό, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια Κύπρος όπου όλοι θα ζουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και πως εάν πετύχει η Διάσκεψη αυτό δεν θα είναι σημαντικό μόνο για την Κύπρο αλλά για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη. Ανέφερε τέλος ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με επιφύλαξη και αισιοδοξία.

Δειτε Επισης

Για την καταστροφή της Σμύρνης μίλησε ο Πρόεδρος-«Διαχρονικό θέμα η προσφυγιά»
Και ο Κώστας Φυτιρής στην κούρσα για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας
Ανησυχία για σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές στην Αρμενία
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ-Θέλει αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» για να δεχθεί επανέναρξη
Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα ο Σταύρος Αυγουστίδης
Την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας τόνισε ο ΥΠΕΞ στο Κίεβο
Προσπάθεια ΔΗΣΥ για συνεργασίες στις Τοπικές Εκλογές-Επαφές με βάση, διαβουλεύσεις με ηγεσίες
Στην Πινδάρου αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για ιερό σκοπό-«Δεν είσαι μόνη φίλη Άντρη»
Νέα σύλληψη που σχετίζεται με τα κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών-Καταζητούνται άλλοι έξι
Δεκατριάχρονη γέννησε σε τουαλέτα νοσοκομείου-Νόμιζαν ότι είχε τυμπανισμό