Βαρόμετρο για την πλάστιγγα του πρώτου γύρου ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΑΚΕΛ, ολοκληρώνεται σταδιακά το σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου, με τις προ πολλού εκτιμήσεις και προβλέψεις ότι οδεύουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση τεσσάρων βασικών υποψηφίων να επιβεβαιώνονται. 
 
Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας είναι οι δύο που πρόλαβαν ήδη να εξαγγείλουν τις υποψηφιότητες τους, την ώρα που το καρέ θα έρθουν να συμπληρώσουν ο υποψήφιος που θα επιλέξει να υποστηρίξει το ΑΚΕΛ από την μία, και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από την άλλη.
 
Δεδομένη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πρέπει να θεωρείται εξάλλου ακόμη μία υποψηφιότητα υποστηριζόμενη από κοινοβουλευτικό κόμμα. Πρόκειται για τον υποψήφιο με τον οποίο θα κατέλθει στις Προεδρικές το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο(ΕΛΑΜ), η διαδικασία επιλογής του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και για τον οποίο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος.
 
Στην μέχρι σήμερα προεκλογική διαδρομή, αυτό που ξεχωρίζει και συνεκτιμάται ως πιθανός καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών-λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της χρονικής απόστασης που μας χωρίζει από τις εκλογές και των όσων μέχρι τότε εξελίξεων είναι δυνατό να μεσολαβήσουν- είναι η αποτυχία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να υλοποιήσει τον βασικό στόχο που είχε θέσει όταν ξεκινούσε τις σχετικές διεργασίες. Να διεκδικήσει, δηλαδή, την Προεδρία της Δημοκρατίας με έναν κοινό υποψήφιο, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας του τον Φεβρουάριο.
 
Οι δύο υποψηφιότητες, Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, συνιστά ασφαλώς ένα αρνητικό γεγονός για τον ενδιάμεσο χώρο, καθότι απ’ όποια οπτική γωνία και να το αντικρίσει κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως κατά πολύ περισσότερες θα ήταν οι πιθανότητες εισόδου στον δεύτερο γύρο αν υποψήφιος-υποστηριζόμενος απ’ όλα τα κόμματα του χώρου- ήταν μόνο ένας εκ των δύο.  
 
Ως γνωστό, τον Νικόλα Παπαδόπουλο υποστηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ αναμένεται πως στο προσεχές διάστημα θα εξασφαλίσει τη στήριξη και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Από την άλλη, ο Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζεται από το κόμμα του, την Συμμαχία Πολιτών, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί εντός του Κινήματός του, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας πρωτοκλασάτων στελεχών με την μεμονωμένη υποψηφιότητά του.       
 
Στις εξισώσεις και υπολογισμούς που γίνονται υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων δεδομένων και συσχετισμών δυνάμεων για τις Προεδρικές πάντως, ως βαρύνουσας σημασίας για το πού θα γείρει η πλάστιγγα του πρώτου γύρου χαρακτηρίζεται και είναι η απόφαση την οποίαν λίαν συντόμως θα λάβει το ΑΚΕΛ σε σχέση με τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει.
 
Κατά πόσο δηλαδή, η επιλογή που θα κάνει το ΑΚΕΛ θα είναι τέτοια που να δημιουργεί την απαραίτητη και ικανή δυναμική για να στείλει τον υποψήφιο του στην δεύτερη Κυριακή, αφήνοντας εκτός τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα.
 
Οι τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ αναμένονται εντός του επόμενου μήνα, με τις βασικές επιλογές του κόμματος να τις αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες οι Μάικ Σπανός, Σταύρος Μαλάς, Κίκης Καζαμίας και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε άλλο.
 
Όσον αφορά τον ΔΗΣΥ, αυτό που αναμένει η Πινδάρου είναι την επίσημη γνωστοποίηση από μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη της διαφαινόμενης απόφασής του να διεκδικήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής που έλαβε το 2013…

Δειτε Επισης

Πολύ γόνιμη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συζήτηση στην πενταμερή στο Παρίσι
Συνεχίζει τις αυθαιρεσίες στα κατεχόμενα ο Τατάρ-Προανήγγειλε νέες αναπτύξεις στην Μόρφου
Κατά του νομοσχεδίου για ανεξέλεγκτες προσλήψεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ-«Δεν πρέπει να πάμε σε επώδυνα μέτρα»
Επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τατάρ στις δύο Απριλίου
Θέλει να αλλάξει τα ψηφίσματα ο «υπεξ»-«Όσο ισχύουν, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στη Γενεύη»
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση και απαντά στο ΑΚΕΛ-«Σε καμία περίπτωση δεν θα διατεθούν στρατεύματα στην Ουκρανία»
Πολυμερής συνάντηση Μακρόν με ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου και Συρίας-Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος
Μόνιμος πονοκέφαλος για τον Πρόεδρο η Αστυνομία-Χρειάζονται βαθιές τομές, όχι τσιρότα
Η συζήτηση με Γιλμάζ, η εκδοχή της πραγματικότητας του Τατάρ και οι προετοιμασίες για νέα συνάντηση
Ιδού οι χορηγίες των κομμάτων για το 2024-ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έλαβαν 1,98 εκατ. και 1,62 εκατ. ευρώ αντίστοιχα