Μικρό ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις στην ισραηλινή ΑΟΖ
07:14 - 12 Μαΐου 2017

Δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων πετρελαϊκών ο αδειοδοτικός γύρος του Ισραήλ για νέες έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι μόλις 3-5 εταιρείες θα λάβουν μέρος, παρόλο που προσφέρονται 24 οικόπεδα.
Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Globes, το ενδιαφέρον αναμένεται μικρό παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η προθεσμία συμμετοχής παρατάθηκε από τον Απρίλιο στον Ιούλιο.
Η κατάσταση στο Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με ότι συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, που ο πιο πρόσφατος αδειοδοτικός γύρος οδήγησε σε συμβόλαια με κολοσσούς του πετρελαίου, όπως οι Eni, ExxonMobil και Total, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με το Λίβανο, όπου 26 εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στα πλαίσια αντίστοιχου διαγωνισμού.
Στην περίπτωση του Ισραήλ, η Globes τονίζει ότι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να ενδιαφερθεί για νέες έρευνες είναι η δική μας Energean, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Επίσης, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή και της Edison, θυγατρικής της γαλλικής EDF.
Παρά το μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι το ζητούμενο είναι να γίνουν ανακαλύψεις και αυτές μπορούν να γίνουν ακόμα και από εταιρείες μικρομεσαίου μεγέθους, όπως απέδειξε η προηγούμενη εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις των Ισραηλινών κάνουν λόγο για πιθανά αποθέματα ύψους 2.200 δις. κ.μ. εντός της ΑΟΖ της χώρας, δηλαδή 70% παραπάνω από τα ήδη ανακαλυφθέντα.
Πάντως, πηγές της εφημερίδας υποστήριξαν ότι παρά το υψηλό δυναμικό της χώρας σε γεωλογικούς όρους, υπάρχει ένας αριθμός από εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Ένα έχει να κάνει με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που αναγκαστικά περιορίζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για εξερεύνηση. Επίσης, πολλές είναι οι ξένες εταιρείες που διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ είτε επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν τριβές στις σχέσεις τους με τον αραβικό κόσμο, είτε επειδή ανησυχούν για την ασφάλεια στην περιοχή. Τέλος, υπάρχει και η ισραηλινή γραφειοκρατία που στο παρελθόν οδήγησε σε προβλήματα, αλλά και η δυσκολία εξαγωγών και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο αδειοδοτικό γύρο, η Globes αναφέρει ότι οι προσφερόμενοι όροι δεν είναι και οι πιο ελκυστικοί, καθώς απαιτείται ρευστότητα τουλάχιστον 800 εκατ. δολαρίων από τους συμμετέχοντες, τουλάχιστον μια δεκαετία εμπειρίας σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά και ιδιοκτησία τουλάχιστον 25% στα οικόπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι θα επωμισθούν με έξοδα τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων για κάθε γεώτρηση. Στον αντίποδα, οι πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων θεωρείται ότι είναι αρκετά υψηλές, κοντά στο 30%.
Πηγή: energypress.gr
